Der Spiegel: To ενδεχόμενο ενός Grexit αυξήθηκε μετά τις εκλογές

Der Spiegel: To ενδεχόμενο ενός Grexit αυξήθηκε μετά τις εκλογές Facebook Twitter
1


Μετά τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές της Κυριακής μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μοιάζει ρεαλιστικό σενάριο, σημειώνει το περιοδικό Der Spiegel.


Η πιθανότητα ενός grexit αυξήθηκε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα αντί να μειωθεί, εκτιμά το γερμανικό περιοδικό, προσθέτοντας όμως ότι εξαρτάται από παράγοντες που δεν βρίσκονται υπό πολιτικό έλεγχο.


Ο πραγματικός κίνδυνος δεν θα προέλθει από το αν ο Τσίπρας αρνηθεί να εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις, αλλά από την οικονομική λογική της ίδιας της οικονομικής προσαρμογής.


Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί μετά τον Ιούλιο, ενώ η Αθήνα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος διότι πολύ απλά δεν μπορούν να εκπληρωθούν, τονίζει το Spiegel.


Αν οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας πέσουν φέτος κατά 1% ή 2%, τότε θα μειωθούν και τα έσοδα από τη φορολογία. Βάσει του προγράμματος η ελληνική κυβέρνηση, πέραν των συμφωνηθέντων μέτρων λιτότητας, οφείλει να προχωρά και σε επιπλέον περικοπές προκειμένου να πετύχει τους στόχους. Κάτι τέτοιο θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.


Με δεδομένο λοιπόν ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 30% και η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, μοιάζει αμφίβολο ότι θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, εκτιμά το περιοδικό.


Γι' αυτούς τους λόγους η πρόθεση ή μη της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο για να τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.


Καθώς το grexit δεν μοιάζει απίθανο, ίσως η ελληνική κυβέρνηση δεχθεί τη λογική ενός προγράμματος λιτότητας και προχωρήσει στον δρόμο αυτόν, ο οποίος θα παρατείνει την ύφεση στη χώρα κατά τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια.


Η άλλη εναλλακτική είναι οι πιστωτές της Ελλάδας να της δώσουν περισσότερα χρήματα, αν και αυτό το σενάριο μοιάζει λιγότερο πιθανό, εξηγεί το Spiegel.


Ίσως τελικά οι πιστωτές να δεχθούν να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ή οι Έλληνες δεχθούν αυτόν τον φαύλο οικονομικό κύκλο για πάντα. Ίσως και τα δύο. Όμως η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από το αν τελικά θα επαληθευτεί τουλάχιστον μία από αυτές τις εικασίες, καταλήγει το Spiegel.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

LiFO politics / Βασίλης Κικίλιας: «Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλά στο LiFO Politics για τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην ελληνική ναυτιλία, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Πολιτική / Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Η υπόθεση, που αφορά ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και φέρεται να αγγίζει και τον επίσης πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Βουλή για την πρόταση Προανακριτικής: «Αθλιότητα εναντίον εκλεγμένου πρωθυπουργού»

Δεν θα μπορούσα να μην αντιδράσω σε μια χυδαία απόπειρα των τεσσάρων πιο μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα εθνικό δράμα σε απόπειρα πολιτικής σκευωρίας», είπε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

LiFO politics / Γιατί επιχειρούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο Σαμαράς και Τσίπρας

Ο πολιτικός αναλυτής και διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα σενάρια δημιουργίας νέων κομμάτων από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ