Αλλάζει μεθόδους η Κροατία - Θα αφήνει πλέον όλους τους πρόσφυγες να περνούν ελεύθερα

Αλλάζει μεθόδους η Κροατία - Θα αφήνει πλέον όλους τους πρόσφυγες να περνούν ελεύθερα Facebook Twitter
EPA/GEORGI LICOVSKI
0

Σχέδιο Β πρόκειται να ακολουθήσει η Κροατία όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα, καθώς «δεν μπορεί πλέον να αντέξει τόσο βαρύ φορτίο προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, ενώ άλλοι στρέφουν αλλού το κεφάλι» δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς.


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάγκρεμπ ο Ζόραν Μιλάνοβιτς υπογράμμισε ότι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στην Κροατία, ότι μπορούν να περνούν από την Κροατία και να προχωρούν, επειδή ο προορισμός τους είναι η βόρεια Ευρώπη. "Οι άνθρωποι", είπε, "πλέον δεν θα καταγράφονται και δεν θα οδηγούνται σε καταλύματα, αλλά περνάμε στο σχέδιο Β".


"Οι άνθρωποι που έρχονται δεν θα είναι σε θέση να παραμείνουν στην Κροατία, εκτός του ότι θα τους δίνουμε νερό και τροφή, θα τους φροντίζουμε, αν είναι άρρωστοι" διευκρίνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.


Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο, στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός της Κροατίας τόνισε «Η κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι ερχόταν εδώ και μέρες, με κανέναν τρόπο δεν απειλεί την ασφάλεια της Κροατίας, αλλά δημιουργεί πρόβλημα. Η Κροατία απέδειξε ότι έχει καρδιά, ότι έχουν καρδιά και η χώρα και οι πολίτες της, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε τους γείτονές μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχουμε και μυαλό και ότι γνωρίζουμε ποια είναι τα συμφέροντα και η ασφάλειά μας».


Ο Κροάτης πρωθυπουργός είπε ότι κανένας δεν μπορεί να κλείσει φυσικά τα σύνορα, αν δεν κατασκευάσει συρμάτινο φράχτη, κάτι το οποίο η Κροατία δεν πρόκειται να κάνει.

«Η Κροατία προετοιμάστηκε για τους πρόσφυγες. Η Κροατία τους υποδέχεται, αλλά οι δυνατότητές μας είναι μικρές. Δεν μπορούμε να το κάνουμε άλλο. Σε δύο μέρες εισήλθαν στη χώρα 13.000 άνθρωποι και ένας πολύ μικρός αριθμός εξήλθε. Εμείς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, αλλά δεν μπορούμε πλέον να τους στεγάζουμε. Αυτό ξεπερνά τις δυνατότητές μας» υπογράμμισε.


Δεν είναι λύση οι άνθρωποι να παραμένουν στην Κροατία και η Κροατία να μετατραπεί σε αυτό που στην ΕΕ αποκαλείται "hot spot", σημείωσε ο κ. Μιλάνοβιτς.


«Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι η Κροατία θα ήταν κέντρο συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Απλά συγκαλύπτεται με άλλο όνομα» προειδοποίησε ο κ. Μιλάνοβιτς και ανήγγειλε ότι από σήμερα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται νέες μέθοδοι, τις οποίες χαρακτήρισε ανθρώπινες και όχι όπως είναι οι μέθοδοι στην Ουγγαρία.

Έκκληση από 447 επιστήμονες

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετανάστευσης και Εθνικών Μελετών της Κροατίας, με ανοιχτή επιστολή τους απευθύνουν έκκληση για ανοχή, αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στη χώρα.


Στην επιστολή, που υπογράφουν 447 επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες από την Κροατία και την περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης ζητείται, επίσης, υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην παρουσίαση του προβλήματος των προσφύγων.


Καλούνται ακόμη τα κρατικά όργανα να ενημερώσουν επίσημα για την τρέχουσα κατάσταση, να διεξάγουν δημόσια συζήτηση για το θέμα και να ενισχύσουν το σύστημα παροχής προστασίας και βοήθειας στους πρόσφυγες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM
Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα και άλλα τέσσερα ευρωπαϊκά κράτη

Διεθνή / Νέα εφαρμογή για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο έρχεται στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι Δανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία θα δοκιμάσουν μια εφαρμογή για επαλήθευση ηλικίας, με στόχο την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών σε επιβλαβές περιεχόμενο
LIFO NEWSROOM