FAZ: Το ελληνικό πείραμα έχει αμφίβολο αποτέλεσμα

FAZ: Το ελληνικό πείραμα έχει αμφίβολο αποτέλεσμα Facebook Twitter
EPA/LAURENT DUBRULE
0

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ΕΕ προσπαθεί για πρώτη φορά να αναγκάσει έναν λαό να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί, ένα πείραμα με αμφίβολο αποτέλεσμα, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. 

Το άρθρο επισημαίνει πως παρά την ψήφιση του δεύτερου πακέτου μεταρρυθμίσεων δεν έχουν αλλάξει και πολλά στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε και πάλι την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο. Παράλληλα, προσθέτει, ο Τσίπρας εξακολουθεί να μην συμφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις. Δήλωσε και πάλι ότι αναγκάζεται να εφαρμόσει μια συμφωνία στην οποία δεν πιστεύει. Από την άλλη πλευρά, επισημαίνει η FAZ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκει τα όσα προωθούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο «σε γενικές γραμμές ικανοποιητικά», κάτι που είναι αναμενόμενο καθώς η Αθήνα εφαρμόζει τον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει νέα βοήθεια.

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι παρόλα αυτά, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Αν έχουμε αποκομίσει ένα μάθημα από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων σε άλλες χώρες, αυτό είναι ότι μια κοινωνία μπορεί να αλλάξει όταν η πολιτική τάξη τάσσεται υπέρ του εκσυγχρονισμού και τον εφαρμόζει πειστικά, σημειώνει.

 

«Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει το αντίθετο: Έχει δημιουργήσει μια νοοτροπία πολιορκίας και ισχυρίζεται ότι η χώρα είναι θύμα πιέσεων. Αυτό βέβαια φαίνεται να ικανοποιεί τους Έλληνες, οι οποίοι έχουν περάσει πέντε χρόνια λιτότητας. Όμως, δεν αρκεί για να αναδιαρθρωθεί ένα κράτος», προσθέτει το άρθρο. 


«Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να αναρωτηθεί πώς μπορεί να κυβερνήσει μακροπρόθεσμα χωρίς να διαθέτει την πλειοψηφία. Οι πρόωρες εκλογές, τις οποίες πολλοί αναμένουν, θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ισχύ του, όμως όχι την επιθυμία του για μεταρρυθμίσεις. Αλλά και στην περίπτωση (αν και όχι πιθανή) που υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, δεν θα αλλάξει τίποτα στη διάθεση που επικρατεί στη χώρα, η οποία -παρά τα λάθη της προηγούμενης τρόικας— εξακολουθεί να ενεργεί σαν να αρνείται να περάσει στον 21ο αιώνα». 

 

Η FAZ καταλήγει επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πάντα αναμιγνυόταν στα εσωτερικά των χωρών μελών της, καθώς αυτή είναι η φύση της. «Όμως στην Ελλάδα προσπαθεί για πρώτη φορά να αναγκάσει έναν λαό να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί. Αυτό θα πρέπει να το θεωρήσουμε ένα πείραμα με ανοικτό αποτέλεσμα». 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάσος Γιαννίτσης: «Η Ε.Ε. με έχει απογοητεύσει»

LiFO politics / Τάσος Γιαννίτσης: «Η Ε.Ε. με έχει απογοητεύσει»

«Η Ελλάδα, μετά την κρίση του 2009, έχει μεν ορθοποδήσει –από το 2017-2018 και μετά δεν είναι εκεί που ήταν–, αλλά υπάρχει ένα κλίμα που βαραίνει. Και οικονομικά και κοινωνικά και ίσως και πολιτικά»: Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη μιλά στη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα γίνει στο «Türkevi» την Tρίτη στις 21:00 ώρα Ελλάδας

Πολιτική / Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα γίνει στο «Türkevi» την Tρίτη στις 21:00 ώρα Ελλάδας

Η σύνθεση θα είναι 1 + 2, δηλαδή οι δύο ηγέτες, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Μίλτος Νικολαϊδης και Τσαγατάι Κιλίτς
LIFO NEWSROOM
Στο Ωνάσειο Σχολείο Περιστερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη δημόσια παιδεία»

Πολιτική / Στο Ωνάσειο Σχολείο Περιστερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη δημόσια παιδεία»

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι ο ίδιος επέμεινε να δημιουργηθεί ένα από τα σχολεία στο Περιστέρι, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «ιδιαίτερα σημαντική»
LIFO NEWSROOM
Σαμαράς για Τέμπη: Χωρίς ηθικό έρεισμα η απόρριψη αιτήματος γονέων για εκταφή σορών των παιδιών τους

Πολιτική / Σαμαράς για Τέμπη: Χωρίς ηθικό έρεισμα η απόρριψη αιτήματος γονέων για εκταφή σορών των παιδιών τους

«Έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαπιστώσουν εάν τα λείψανα που βιαστικά και δίχως τον πρέποντα έλεγχο τους παραδόθηκαν προς ταφή, ανήκουν πράγματι στα παιδιά τους» τονίζει
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το πώς εξελίχθηκε το κόμμα του;»

Πολιτική / Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το κόμμα του;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «δικαίωση» την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Νέα Δημοκρατία - «Φεύγουν από αλλού ο ένας μετά τον άλλον και έρχονται στη ΝΔ»
LIFO NEWSROOM