Καθημερινή: Tα τρία σενάρια που εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Καθημερινή: Tα τρία σενάρια που εξετάζουν οι Βρυξέλλες Facebook Twitter
1

Τρία είναι τα σενάρια που εξετάζουν αυτήν τη στιγμή στις Βρυξέλλες μετά το ηχηρό ΟΧΙ του ελληνικού δημοψηφίσματος, που «πάγωσε» από προχθές τη βελγική πρωτεύουσα.

Η εφημερίδα Καθημερινή μεταδίδει στο ρεπορτάζ της Ελένης Βαρβιτσιώτη πως σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, αυτήν τη στιγμή το θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πλέον συζητείται ανοιχτά και εξετάζεται πόσο θα στοίχιζε πολιτικά και οικονομικά η διάσωση ή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και ποιες συνέπειες θα είχε.

Επίσης, εξετάζεται το κατά πόσον θα μπορούσε «να περιοριστεί η ζημιά» στην Ελλάδα ή θα επεκτεινόταν και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία. Αρκετά κράτη-μέλη φαίνεται να προτιμούν μια καθαρή λύση, ένα Grexit, γιατί οι άλλες δύο εναλλακτικές απαιτούν πλέον παρά πολλά κεφάλαια, αναφέρει η 'Κ'.

Εν όψει των αποφάσεων που θα κληθούν να λάβουν τις επόμενες ημέρες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, τα τρία σενάρια που επεξεργάζονται και στα οποία περιλαμβάνεται χρηματοδοτική στήριξη είναι:

Πρώτο σενάριο: Ένα νέο πρόγραμμα που απαιτούσε πολύ μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την ελληνική πλευρά, πολύ μεγαλύτερες και από την τελευταία πρόταση Γιουνκέρ. Ωστόσο είναι το πιο ακριβό απ' όλα, καθώς απαιτεί κάλυψη ελλειμμάτων, επιστροφή του εσωτερικού δανεισμού που έκανε τους προηγούμενους μήνες η Ελλάδα και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και όλα αυτά ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν η Αθήνα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει εκείνα για τα οποία θα δεσμευθεί. «Η διαπραγμάτευση ξεκινάει πάλι από το μηδέν», διαμηνύουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, καθώς η τελευταία πρόταση της Αθήνας έχει απορριφθεί και τα μέλη του Εurogroup περιμένουν αύριο μία καινούργια που θα μπορούσαν να συζητήσουν. Χωρίς αυτή δεν μπορούν να ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις. Η δέσμευση για το χρέος θα επαναπροσδιοριζόταν με τη λήξη του προγράμματος. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε χθες ότι η δέσμευση του Εurogroup του Νοεμβρίου 2012 (που θα εξέταζε περαιτέρω ελάφρυνση αν η Ελλάδα τηρούσε τις δεσμεύσεις του προγράμματος) δεν ισχύει πλέον, καθώς έληξε το τελευταίο πρόγραμμα. «Η συμφωνία αυτή για το χρέος δεν υπάρχει πια στο τραπέζι», είπε, κάτι που ακούγεται για πρώτη φορά από Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Δεύτερο σενάριο: Εισαγωγή παράλληλου νομίσματος, κυρίως μέσω των υποσχετικών IOU. Αυτή η πρόταση είναι εμπνεύσεως του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Ομως, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικοινώνησε η «Κ», η έκδοση IOU είναι ξεκάθαρα το πρώτο βήμα εξόδου από τη νομισματική ένωση. Επιπλέον θα πρόκειται για κάτι εντελώς υβριδικό στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης. Ετσι, ένας λόγος που προσθέτει περισσότερη ανησυχία για την επιτυχία αυτού του σχεδίου είναι ότι χρειάζεται, πρώτον, ένα πολύ οργανωμένο κράτος για να το πετύχει και, δεύτερον, μία πάρα πολύ καλή τεχνική προεργασία, και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θεωρούν ότι ο κρατικός μηχανισμός της χώρας είναι κατάλληλα προετοιμασμένος.

Τρίτο σενάριο: Ελεγχόμενη χρεοκοπία και έξοδος από το ευρώ. Με το κλίμα μετά το δημοψήφισμα να έχει βαρύνει ιδιαίτερα, με αισθήματα θυμού να εκφράζονται πλέον στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης και την αξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα να βρίσκεται στο ναδίρ, 16 από τα 18 υπόλοιπα μέλη είναι υπέρ του τρίτου σεναρίου, δηλαδή της ελεγχόμενης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Τα δύο μόνο μέλη που είναι εναντίον αυτής της τρίτης λύσης, είναι η Γαλλία και η Κύπρος, με το Παρίσι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, να αμφιταλαντεύεται. Αυτό το σενάριο θεωρείται το πιο «φθηνό» για τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς βάζει τέλος στις δυνητικές ζημιές. Προβλέπει μικρή χρηματοδότηση, κυρίως για την κάλυψη εισαγωγών βασικών ειδών (balance payment facility), προκειμένου να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση, πιθανόν και κάποια στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, η Ελλάδα θα καλύπτει μόνη της τα δημοσιονομικά ελλείμματα, ένα σημαντικό μέρος ή και το σύνολο των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και ένα μέρος του ελλείμματος του ισοζυγίου. Το τι θα αποφασίσουν, τελικά, τις επόμενες ώρες οι κυβερνήσεις είναι προς το παρόν άγνωστο. Αλλά, όπως τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος, το σημαντικό είναι αυτήν τη στιγμή η ελληνική πλευρά να παρουσιάσει αξιόπιστες προτάσεις, οι οποίες να ανοίξουν τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση τις διαπραγματεύσεις.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Για αυτό κάνουν αυτά τα σενάρια ! Επειδή τρόμαξαν με το ΌΧΙ .. Ένα θαύμα μας σώζει : Να πουλήσουν οι μαγκιές του Τσίπρα .... * Διόρθωση : Ψευτομαγκιές