MET GALA 2024

Ευθύμιος Λέκκας: Σεισμικό ντόμινο από τη δόνηση στο Νεπάλ

Ευθύμιος Λέκκας: Σεισμικό ντόμινο από τη δόνηση στο Νεπάλ Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το Νεπάλ.
0

Το λεγόμενο σεισμικό ντόμινο θα προκαλέσει η ισχυρή δόνηση στο Νεπάλ, ωστόσο λόγω της μεγάλης απόστασης αυτό δεν θα επηρεάσει τον ελλαδικό χώρο, δηλώνει στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.

Όπως είπε, ο σεισμός των 7,9 Ρίχτερ που έπληξε το Νεπάλ θα ενεργοποιήσει άμεσα ρήγμα στο Μπαγκλαντές και μεσοπρόθεσμα το ντόμινο που θα προκαλέσει θα πλήξει την ευρύτερη περιοχή από το Αφγανιστάν έως τις Φιλιππίνες, με δονήσεις από 7,5 - 8 Ρίχτερ, σε βάθος χρόνου από μερικούς μήνες έως τα επόμενα χρόνια.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ, αν ο σεισμός αυτός ήταν αναμενόμενος από την επιστημονική κοινότητα, ο απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι για πολλά χρόνια υπήρχε «σεισμικό κενό» στην αλυσίδα ρηγμάτων των Ιμαλαΐων, αν και η περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής. Η τελευταία ισχυρή δόνηση στην περιοχή ήταν πριν από 80 χρόνια, με σεισμό επίσης μεγέθους 7,9 Ρίχτερ και τραγικό απολογισμό περίπου 10.000 νεκρών.

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναχωρεί εντός της ημέρας για το Νεπάλ, επικεφαλής αποστολής του ΕΚΠΑ και του ΟΑΣΠ με χρηματοδότηση του ΟΗΕ, για παροχή επιστημονικής και τεχνικής βοήθειας.

0

MET GALA 2024

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα Ορθόδοξη διακόνισσα στη σύγχρονη εποχή στην Ζιμπάμπουε

Διεθνή / Χειροτονήθηκε η πρώτη γυναίκα διακόνισσα της ορθόδοξης εκκλησίας στην Ζιμπάμπουε

Η ορθόδοξη εκκλησία αλλάζει σελίδα - Η διακόνισσα Αγγελική, η πρώτη γυναίκα που μπήκε στο ιερό, σπουδάζει Γεωγραφία και Περιβαλλοντικές Σπουδές και έχει στόχο μέσα από το έργο της να προστατεύσει τον πλανήτη
NEWSROOM
Με κανονιοβολισμούς σε ολόκληρη τη Βρετανία η επέτειος ενός χρόνου από τη στέψη του βασιλιά Κάρολου

Διεθνή / Με κανονιοβολισμούς σε ολόκληρη τη Βρετανία η επέτειος ενός χρόνου από τη στέψη του βασιλιά Κάρολου

Με κανονιοβολισμούς στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Κάρντιφ και το Γιορκ γιορτάστηκε η επέτειος ενός χρόνου από την στέψη του Βρετανού μονάρχη στις 6 Μαΐου του 2023
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ