To Oktoberfest σε νούμερα

Facebook Twitter
0

Την Δευτέρα που μας πέρασε έληξε το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας σε όλο τον κόσμο. Το πρακτορείο Reuters το αναλύει σε νούμερα:

Οι επισκέπτες αυτή τη χρονιά έφτασαν τα 6,9 εκατομμύρια (200 χιλιάδες λιγότεροι από πέρυσι) και κατά τη διάρκεια των 17 ημερών καταναλώθηκαν 7,5 εκατομμύρια λίτρα μπίρας, σπάζοντας κάθε ρεκόρ, πράγμα που σημαίνει ότι ο κόσμος φέτος ήπιε περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Κι όμως, φέτος υπήρχε λιγότερη βία. Η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει περίπου 100 φορές λιγότερο από το 2010 και οι περιπτώσεις ανθρώπων που έφεραν το ποτήρι μπίρας στο κεφάλι κάποιου άλλου ήταν λιγότερες κατά τέσσερις.

Το μονόλιτρο μπίρας, το οποίο λέγεται Mass συνοδεύτηκε από 118 βόδια και 53 μοσχάρια αλλά το αγαπημένο συνοδευτικό ήταν όπως πάντα το ψητό κοτόπουλο. Εκατοντάδες χιλιάδες κοτόπουλα μαζί με χοιρινά λουκάνικα αποτέλεσαν το κατάλληλο υπόστρωμα για να χωνευτεί το αλκοόλ.

Ο δήμαρχος του Μονάχου δήλωσε απολύτως ικανοποιημένος με το κλίμα του φεστιβάλ. Φέτος κάθε ‘Mass” κόστιζε 9,20 ευρώ. Η τιμή είναι κάπως τσιμπημένη κι αυτό εξηγεί ίσως γιατί  πολλοί επισκέπτες επέστρεψαν τα ποτήρια για να πάρουν μέρος των χρημάτων πίσω (αντί να τα σπάσουν στο κεφάλι κάποιου). Η παράδοση στην υπεξαίρεση των γνωστών ποτηριών  συνεχίστηκε, αφού στο τέλος έλειπαν 226.000 ποτήρια ενώ πέρυσι μόνο 130.000.

Το Spiegel έγραψε όπως πάντα για τα απολεσθέντα αντικείμενα. Η φετινή σοδειά περιείχε:

  • Μία ζωντανή ακρίδα μήκους 18 εκατοστών
  • Ένα κράνος Βίκινγκ
  • Δύο δεκανίκια
  • Ένα ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι
  • Μία κούτα με παρτιτούρες
  • 1300 είδη ρουχισμού
  • 520 πορτοφόλια και πάνω από 1000 ταυτότητες
  • 390 κινητά τηλέφωνα, 370 ζευγάρια γυαλιά και 425 κλειδιά

Ο Charles Reinbold, ο οποίος δουλεύει στο γραφείο απολεσθέντων του φεστιβάλ εδώ και είκοσι χρόνια, δήλωσε:

«Πιστεύω ότι η κολλητική ουσία που συγκρατεί τις μασέλες έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Φέτος μόνο μία μασέλα έφτασε στο γραφείο. Τη χρονιά που ξεκίνησα είχαμε μαζέψει πέντε ή έξι μασέλες, κι ένας συνταξιούχος ήρθε και τις δοκίμασε όλες. Δυστυχώς η δικιά του δεν ήταν ανάμεσά τους.»

+ φωτογραφίες από το Oktoberfest

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT