Θεατρικό φεστιβάλ με θέμα την Αθήνα στα θέατρα Ακροπόλ και Βασιλάκου.

Θεατρικό φεστιβάλ με θέμα την Αθήνα στα θέατρα Ακροπόλ και Βασιλάκου. Facebook Twitter
0

Ένα θεατρικό φεστιβάλ αφιερωμένο στην Αθήνα και τους πολίτες της έρχεται στα θέατρα Ακροπόλ και Βασιλάκου.

Πέντε σκηνοθέτες «περπατούν» ο καθένας με το δικό του προσωπικό τρόπο στη σημερινή Αθήνα δημιουργώντας ένα φθινοπωρινό φεστιβάλ. Το φεστιβάλ με θέμα την Αθήνα ...την πόλη που της οφείλουμε πολλά και τίτλο «Αθήνα ...η Αθήνα σήμερα» θα παρουσιαστεί από τις 15 Οκτωβρίου και για ένα μήνα στα θέατρα Ακροπόλ και Βασιλάκου.

Ο Θοδωρής Γκόνης, ο Γιάννης Καλαβριανός, η Αλεξία Καλτσίκη, ο Ακύλλας Καραζήσης και ο Αντώνης Λουδάρος καλούνται μέσα από τις παραστάσεις που θα παρουσιάσουν να εκφράσουν την προσωπική τους σχέση με την Αθήνα: τις σκέψεις, τις εμπειρίες, τους φόβους τους.

«Λίγο-πολύ για όλους μας αυτή η πόλη ήταν η πρώτη σημαντική δυσκολία, ευλογία και κατάρα, το πρώτο σκαλί. Με αυτή μας τη χειρονομία φιλοδοξούμε να επιστρέψουμε μέρος από τα "οφειλόμενα" σε αυτήν και άρα σε όλους όσους υπήρξαν με τον τρόπο τους δάσκαλοι, συμμαθητές, συνεργάτες, συνοδοιπόροι και συνένοχοι», σημειώνει ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης.

«Το παγκάκι του κανένα» του Μισέλ Φάις

Σκηνοθεσία: Αλεξία Καλτσίκη

Η Αλεξία Καλτσίκη, ο Αντώνης Μυριαγκός και ο Στέλιος Ανδρονίκου (ερμηνεία), η Εύα Γουλάκου (σκηνικά–κοστούμια) και ο Αλέξης Ρέτσης (μουσική επιμέλεια) συναντώνται με το έργο του Μισέλ Φάις «Το παγκάκι του κανένα», για μια σκηνική δοκιμή πάνω στην περιπέτεια του βλέμματος. Δυο χαρακτήρες βγαλμένοι από τον παφλασμό του ανώνυμου πλήθους, ξεκολημμένοι από την τοιχογραφία της επείγουσας καθημερινότητας και μια αλλόκοτη φωνή μας παρασύρουν σε μια πυρετώδη πεζοπορία στην αβίωτη αλλά και φαντασμαγορική πραγματικότητα μιας άγνωστης και οικείας πόλης, μιας ωμής και τρυφερής πόλης σαν την Αθήνα.
Ένα αστεία αγχώδες κείμενο για το θρυμματισμένο παρόν μας, ένα γαϊτανάκι παρατηρητικής και αυτοπαρατηρητικής αναζήτησης, ένα κυκλικό παιχνίδι ιδιωτικού και δημόσιου βλέμματος.

Μισέλ Φάις «Το παγκάκι του κανένα». Φωτό: Ηλίας Κοσίντας

«Λυπιού» Ποίηση: Κατερίνα Αγγελάκη - Ρουκ

 Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης

«Λυπιού λέω τον τόπο που επινόησα για να πηγαίνω όταν είμαι βαθιά λυπημένη»

Γοητευμένος από την ποίηση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, συμμετέχει στο θεατρικό φεστιβάλ για την Αθήνα -που διοργανώνει ο Θεατρικός Οργανισμός Ακροπόλ από 15 Οκτωβρίου έως 15 Νοεμβρίου- και με καμβά το ποίημα «Λυπιού» της Ρουκ δημιουργεί μία σκηνική σύνθεση χρησιμοποιώντας μάλιστα τραγούδια της Νina Simone, με δύο έξοχες ηθοποιούς –τραγουδίστριες, την Ελένη Κοκκίδου και την Ελένη Ουζουνίδου, αλλά και την ποιήτρια ....επί σκηνής. Την κινηματογράφιση κάνει ο Γρηγόρης Καραντινάκης, ενώ τα σκηνικά επιμελείται η Ελένη Στρούλια.

Θοδωρής Γκόνης

«Ο Μπήντερμαν και οι εμπρηστές» του Μαξ Φρις Από την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Μια πόλη αναστατώνεται από τους συνεχιζόμενους εμπρησμούς σπιτιών με πανομοιότυπο τρόπο. Δυο εμπρηστές μπαίνουν στα σπίτια με τη συγκατάθεση των ιδιοκτητών τους και αφού τα γεμίζουν με βενζίνη, τους βάζουν φωτιά. Ο κ. Θεόφιλος Μπήντερμαν και η γυναίκα του Μπαμπέτ, είναι απολύτως βέβαιοι πως αν φτάσουν και στο δικό τους σπίτι, θα τους πετάξουν έξω. Και η ημέρα εκείνη έρχεται. Ο εμπρηστής χρησιμοποιεί όλα τα γνωστά μέσα προκειμένου να κάμψει τις όποιες αντιρρήσεις τους.

«Ο Μπήντερμαν και οι εμπρηστές» είναι ένα κείμενο για την απροθυμία των ανθρώπων να διδαχτούν και κοροϊδεύει με συγκαλυμμένο τρόπο, δηλαδή ανελέητα, τις συλλογικές προκαταλήψεις μιας εφησυχασμένης κοινωνίας.

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι πολλά και αναμενόμενα, συγκλίνοντας στο εξής θεμελιώδες: πώς γίνεται ο Μπήντερμαν να βλέπει το κακό να έρχεται και να μην κάνει τίποτε για να το σταματήσει. Είναι όπως έχει σημειώσει και ο ίδιος ο συγγραφέας στον υπότιτλο: «ένα διδακτικό έργο χωρίς δίδαγμα».

Γιάννης Καλαβριανός

«Ακυβέρνητη Πολιτεία/ Αθήνα. Σκίτσα, Πορτρέτα, Ιστορίες»

Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης

 

Μια πόλη είναι ό,τι φαντάζεται ο καθένας γι' αυτήν. Έτσι και η παράσταση αντιμετωπίζει την Αθήνα μυθολογικά. Μέσα από τα Ημερολόγια του Σεφέρη, αποσπάσματα του Βαλτινού, φράσεις του Βακαλόπουλου, αφηγήσεις του Νταλούκα. Περιγραφές του Χάκκα, ποιήματα του Σίμου του Υπαρξιστή, στίχους του Πουλικάκου.

Δέκα Αθηναίοι (ένα ηλικιωμένο ζευγάρι,ένας αρχιτέκτονας, μια μαθήτρια ,το μοντέλο ενός ζωγράφου, ένα γκαρσόνι, μια δασκάλα Θεάτρου με το παιδί της) με την παρουσία τους εικονογραφούν τον παρόντα χρόνο της πολης.

Ο μουσικός Λόλεκ δημιουργεί ζωντανά το soundtrack. O Aκύλλας Καραζήσης συντονίζει το σκηνικό συμβάν και εξηγεί: «Το θέαμα κινείται μεταξύ ντοκιμαντέρ και μουσικού jam session ». Σκηνικά- κοστούμια: Μαρία Πανουργιά.

Ακύλλας Καραζήσης

«ΘΕΑ ΑΘΗΝΑ»

Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος

Κυρία, Μακεδονικής καταγωγής, με δικό της απάρτμεντ στ' Αναφιώτικα της Πλάκας, πρώην εκπαιδευτικός, ευπαρουσίαστη, παρ' ολίγον εστεμμένη, εξαιρετικού χαρακτήρα και ήθους, ευαίσθητη, φιλόζωη, με έφεση στον εθελοντισμό αναζητά θεατές με αντίστοιχα χαρακτηριστικά με σκοπό να γνωριστούν καλύτερα και να μοιραστούν μαζί της αισθήματα, μυρωδιές και σκέψεις μιας Αθήνας που αλλάζει διαρκώς μορφές και σχήματα.

Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος, Κείμενο: Έλενα Σολωμού - Φωτεινή Κώττη,

Σκηνικά και κοστούμια: Μαρία Καραπούλιου, Μουσική: Στέφανος Κόκκαλης, Φωτισμοί: Αργύρης Θέος, Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Θεοδώρου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Στέλλα Γκίκα, Δημήτρης Τσέλιος.

* Οι παραστάσεις του φεστιβάλ θα πλαισιωθούν από μια βίντεο-εγκατάσταση, με την υπογραφή της σκηνογράφου Ελένης Στρούλια και θέμα «Εικόνες από ένα μέλλον».

Μικρές οθόνες με ακουστικά - ζωντανά κάδρα στους τοίχους του φουαγιέ προβάλλουν σε διαρκή επανάληψη σύντομα πλάνα από οικείες γωνιές της πόλης.

Η πλοκή είναι ασήμαντη: εικόνες από τους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας απ' αυτές που ο καθένας μας συναντά κάθε μέρα. Τυχαίες φιγούρες περαστικών που εμφανίζονται για λίγο και ξανά χάνονται.

Οι άνθρωποι που βλέπουμε δεν είναι ηθοποιοί αλλά τυχαίοι περαστικοί που δεν σκέφτονται ότι κάποιος τους παρατηρεί. Η καταγραφή τους από μια ακίνητη κάμερα θυμίζει τις κάμερες παρακολούθησης όσο και το βλέμμα του καθενός από εμάς που

περπατά στην πόλη και γίνεται ηθελημένα ή αθέλητα θεατής της ζωής των ανθρώπων της. Σε λίγα δευτερόλεπτα οι άνθρωποι χάνονται σε μια γωνία και η ιστορία τους για εμάς τελειώνει εκεί.

Το φόντο της ζωής μας, που σαν τέτοιο περνά κατά κανόνα απαρατήρητο, γίνεται εδώ κεντρικό θέμα και μας καλεί να στοχαστούμε τη διαδρομή του στο χρόνο και να αναρωτηθούμε για το μέλλον του, το μέλλον της πόλης.

Την εγκατάσταση υπογράφουν οι σκηνογράφοι Ελένη Στρούλια και Ζαΐρα Φαληρέα και θα παρουσιαστεί στο φουαγιέ του θεάτρου Ακροπόλ παράλληλα με την παράσταση «Λυπιού».

Θέατρο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ