Η ιρανική διασπορά αγωνιά για το μέλλον της χώρας

Η ιρανική διασπορά αγωνιά για το μέλλον της χώρας Facebook Twitter
0

Το 1979 η ιρανική επανάσταση έριξε τον Σάχη Παχλαβί και έφερε απο το Παρίσι τον εξόριστο Αγιατολάχ Χομεϊνί. Όμως η επιστροφή του Χομεϊνί, οδήγησε πέντε εκατομμύρια Ιρανούς στην ξενιτιά. Ανάμεσα τους στρατιωτικοί, πιστοί στον Σαχή καθώς και υποστηρικτές του που φοβόντουσαν ότι θα γίνουν στόχος επιθέσεων. Πολιτικές και θρησκευτικές ομάδες, είδαν στην πτώση του Σάχη το τέλος μιας δικτατορίας και στην άφιξη του Χομεϊνί την αρχή μιας νέας εποχής. Αλλά αυτό το κλίμα αισιοδοξίας δεν κράτησε για πολύ.

Σύντομα, αριστερές ή φιλελεύθερες ομάδες διαλύθηκαν και πνίγηκαν στο αίμα. Χιλιάδες εκτελέστηκαν και πολλοί διέφυγαν στο εξωτερικό. Η ιρανική μετανάστευση τροφοδοτήθηκε από την πολιτική καταστολής καθώς και από νόμους που περιορίζουν τις γυναίκες, όπως η υποχρεωτική χρήση του πέπλου. Το 2005, η εκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, γι' αυτό και δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί εγκατέλειψαν την χώρα.

Το μεταναστευτικό ρεύμα αυξήθηκε μετά την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ το 2009. Στους δρόμους οι διαδηλωτές ζητούσαν δημοκρατία, μα η αστυνομία απαντούσε με δακρυγόνα.

Ο Μπαϊχμαν Αμινί διευθύνει τον εκδοτικό οίκο «Khavaran» στο Παρίσι. Έφυγε από το Ιράν τη δεκαετία του '80. Από τότε έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία με θέμα τις ζωές πολιτικών κρατουμένων και προσφύγων. Ο Αμίνι υποστηρίζει πως πολλοί Ιρανοί σκοτώθηκαν, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από τη χώρα. «Πολλοί φυγάδες ή μάλλον πρόσφυγες, έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να εγκαταλείψουν το Ιράν, κυρίως μέσω Τουρκίας και Πακιστάν. Κάτω από εξαιρετικά σκληρές συνθήκες ταξίδευαν μέσα στη νύχτα, στο κρύο και στο χιόνι.
Κάποιοι περπάταγαν για μέρες, άλλοι σταθήκαν πιο τυχεροί και είχαν ένα άλογο. Πολλοί από αυτούς δεν τα κατάφεραν, πιάστηκαν και εκτελέστηκαν. Έχουμε τα ονόματά τους, ξέρουμε ποιοι είναι. Μερικές φορές οι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει με τη βια στο Ιράν» υποστηρίζει ο Μπαϊχμάν Αμινί διευθυντής του εκδοτικό οίκου «Khavaran».

Η ιρανική διασπορά αγωνιά για το μέλλον της χώρας Facebook Twitter

Η μετανάστευση δεν ήταν ποτέ μια εύκολη υπόθεση. Για πολλά χρόνια, όποιος έφευγε έχανε κάθε επαφή με την πατρίδα. Όμως, χάρη στις νέες τεχνολογίες οι εξόριστοι κρατούν ζωντανή τη σχέση τους με το Ιράν. Επικοινωνούν μεταξύ τους και με τους δικούς τους ανθρώπους, ανταλλάσουν απόψεις και συζητούν για το μέλλον της χώρας τους.

Ο Μανά Νεγιεστάνι είναι εξόριστος, Ιρανός σκιτσογράφος και δημοσιογράφος. Ζει στη Γαλλία από το 2011 και έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία. «Η πρώτη και η δεύτερη γενιά των Ιρανών μεταναστών αισθάνονταν απομονωμένοι στο εξωτερικό. Σήμερα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει σημαντικά την ζωή μας. Το πεδίο μου είναι το διαδίκτυο.Σύντομα θα μπορείτε να κατεβάσετε την δουλειά μου. Θέλω να πω ότι μόλις με ένα κλικ, βρίσκομαι στο σπίτι σας. Είμαι περισσότερο στο διαδίκτυο από ό,τι στο Παρίσι ή ακόμη και στο Ιράν» λέει ο Μανά Νεγιεστάνι.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον ισχυρές γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ της ιρανικής διασποράς και των Ιρανών που ζουν εντός των συνόρων. Ότι συμβαίνει στο εσωτερικό της χώρας, έχει άμεσο αντίκτυπο στις κοινότητες του εξωτερικού, ειδικά όταν οι Ιρανοί αισθάνονται πως κινδυνεύουν οι δικοί τους άνθρωποι.

«Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 2009, ήταν η Πράσινη Διαμαρτυρία στο Παρίσι. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Ιρανοί από 200 πόλεις σε όλο τον κόσμο έλαβαν μέρος. Από το Τατζικιστάν μέχρι την Ινδία... Χιλιάδες Ιρανοί έγραψαν μια απλή φράση: «Ο Αχμαντινετζάντ δεν είναι o πρόεδρος μας», και το έστειλαν στο Παρίσι. Εμείς γράψαμε αυτή τη φράση σε ένα πράσινο πανί μήκους πολλών χιλιομέτρων και βγήκαμε στους δρόμους. Διαμαρτυρηθήκαμε κοντά στον πύργο του Άιφελ» λέει ο Μπαϊχμάν Αμινί.

Η ιρανική διασπορά αγωνιά για το μέλλον της χώρας Facebook Twitter

Εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας, της καταπίεσης και της φτώχειας χιλιάδες μορφωμένοι Ιρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα. Σε έκθεση του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει πως το Ιράν κατέχει τη θλιβερή, παγκόσμια πρωτιά διαρροής εγκεφάλων. Το Ιράν χάνει πάνω από 100.000 επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης κάθε χρόνο, δηλαδή 400 την ημέρα.

Η φυγή αυτή μεταφράζεται σε οικονομική ζημιά, ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Τα καλύτερα μυαλά εγκαταλείπουν το Ίραν. Φεύγουν γιατί δεν μπορούν να ζήσουν και να εργαστούν εκεί. Νομίζω πως όλοι θα προτιμούσαν να ζήσουν στη χώρα που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει. Αλλά νιώθουν ανεπιθύμητοι και κανείς δεν εκτιμάει τη δουλειά τους. Αν βέβαια έχουν δουλειά. Επιλέγουν να φύγουν και να ζήσουν σε μια χώρα που τους εκτιμούν και τους σέβονται. Η φυγή των μορφωμένων Ιρανών, αποτελεί μεγάλη πληγή για τη χώρα» σύμφωνα με τον δημοσιογράφο και σκιτσογράφο, Μανά Νεγιεστάνι.

Πηγή: Euronews

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM