Ζοχράν Μαμντάνι: Δεν θα συμμετάσχει στην ετήσια παρέλαση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ

ΖΟΧΡΑΝ ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Facebook Twitter
Ο Ζοχράν Μαμντάνι, με την απόφασή του να μην δώσει το «παρών», σπάει παράδοση δεκαετιών στη Νέα Υόρκη / Φωτ.: Instagram / NYC Mayor
0

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζοχράν Μαμντάνι, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην ετήσια παρέλαση για το Ισραήλ που πραγματοποιείται την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, σπάζοντας μια πολιτική παράδοση δεκαετιών που ήθελε δημάρχους, κυβερνήτες και άλλους πολιτικούς αξιωματούχους να δίνουν το «παρών» στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Η παρέλαση, γνωστή κατά καιρούς με διαφορετικές ονομασίες, διοργανώνεται κάθε χρόνο για να τιμήσει την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Πάντως, ο Ζοχράν Μαμντάνι είχε προαναγγείλει την απόφασή του ήδη από την προεκλογική περίοδο. Πριν από δύο εβδομάδες, το γραφείο του δημάρχου δημοσίευσε βίντεο αφιερωμένο στη Νάκμπα, τον αραβικό όρο που σημαίνει «Καταστροφή» και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον εκτοπισμό περίπου 700.000 Παλαιστινίων κατά τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948, που ακολούθησε την ίδρυση του Ισραήλ.

Ζοχράν Μαμντάνι: Τι είχε πει στην προεκλογική του εκστρατεία

«Είχα πει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι δεν θα παρευρεθώ στην παρέλαση και έχω εκφράσει ξεκάθαρα τις απόψεις μου για την ισραηλινή κυβέρνηση», δήλωσε ο δήμαρχος σε συνέντευξη Τύπου.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή έχει προετοιμαστεί εδώ και εβδομάδες ώστε η εκδήλωση να διεξαχθεί με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα. «Παρότι δεν θα παρευρεθώ, η διοίκησή μας εργάζεται εδώ και εβδομάδες ώστε η παρέλαση να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια για όλους τους συμμετέχοντες», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, η επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Τζέσικα Τις, η οποία είναι εβραϊκής καταγωγής, δήλωσε ότι θα συμμετάσχει κανονικά στην παρέλαση.

«Είναι απόφαση του δημάρχου να μη συμμετάσχει και δική μου απόφαση να συμμετάσχω με υπερηφάνεια», δήλωσε δίπλα στον Μαμντάνι κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στα κεντρικά της αστυνομίας.

Η απουσία του δημάρχου, αν και αναμενόμενη, αναζωπύρωσε τις επικρίσεις όσων θεωρούν ότι η στάση του απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση ξεπερνά τα όρια της πολιτικής κριτικής.

Ο ραβίνος Μαρκ Σνάιερ, ιδρυτής της συναγωγής Hampton Synagogue στο Λονγκ Άιλαντ και πρόεδρος του Foundation for Ethnic Understanding, οργανισμού που προωθεί τις σχέσεις μεταξύ Εβραίων και Μουσουλμάνων, χαρακτήρισε την απόφαση του δημάρχου «προσβολή προς όλους τους Εβραίους της Νέας Υόρκης».

«Κάνε μας μια χάρη και μείνε σπίτι. Δεν σε χρειαζόμαστε. Δεν σε θέλουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επέκρινε επίσης το βίντεο για τη Νάκμπα, υποστηρίζοντας ότι παρουσιάζει μόνο τη μία πλευρά της ιστορίας και δεν αναφέρεται στον εκτοπισμό εβραϊκών πληθυσμών από αραβικές χώρες την ίδια περίοδο.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / 250 χρόνια ΗΠΑ: Ο Τραμπ το κεντρικό πρόσωπο των εορτασμών της επετείου, μετά την αποχώρηση καλλιτεχνών

Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε τις αποχωρήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «προσελκύει περισσότερο κόσμο από τον Έλβις Πρίσλεϊ» και μάλιστα «χωρίς κιθάρα»
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΣΤΡΟ BEAUFORT

Διεθνή / Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός κατέλαβε το στρατηγικής σημασίας Κάστρο Beaufort

Λόγω της δεσπόζουσας θέσης του, το μεσαιωνικό φρούριο χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό οχυρό και υπήρξε στόχος πολλών μαχών και βομβαρδισμών, ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο του Λιβάνου με το Ισραήλ το 1982
THE LIFO TEAM
ΙΑΝ ΜΑΚΚΕΛΕΝ ΛΟΑΤΚΙ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑ

Διεθνή / Ο Ίαν ΜακΚέλεν σε πορεία διαμαρτυρίας κατά της ποινικοποίησης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Ο ηθοποιός ένωσε τις δυνάμεις του με τους διαδηλωτές στο κέντρο του Λονδίνου, ενάντια στους νόμους που ισχύουν σε 29 χώρες της Κοινοπολιτείας, όπου οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις παραμένουν παράνομες
THE LIFO TEAM