Ιρλανδία: Η αδελφή της προέδρου συνελήφθη από το Ισραήλ εν πλω προς τη Γάζα

FLOTILLA ΓΑΖΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΘΡΙΝ ΚΟΝΟΛΙ Facebook Twitter
Η πρόεδρος της Ιρλανδίας Κάθριν Κόνολι / Φωτ.: Getty Images
0

Η πρόεδρος της Ιρλανδίας Κάθριν Κόνολι δήλωσε ότι είναι «πολύ περήφανη αλλά και πολύ ανήσυχη» για την αδελφή της, η οποία συνελήφθη από ισραηλινές δυνάμεις ενώ συμμετείχε σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με προορισμό τη Γάζα.

Η Μάργκαρετ Κόνολι, γιατρός από την πόλη Σλάιγκο στη βορειοδυτική Ιρλανδία, βρισκόταν μεταξύ των τουλάχιστον έξι Ιρλανδών μελών του στολίσκου Global Sumud Flotilla που συνελήφθησαν όταν ισραηλινές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στα πλοία της αποστολής τη Δευτέρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης.

Η πρόεδρος της Ιρλανδίας έκανε τις δηλώσεις μετά από συνάντησή της με τον βασιλιά Κάρολο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψής της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είμαι πολύ περήφανη για την αδελφή μου, αλλά ταυτόχρονα ανησυχώ πολύ για εκείνη», δήλωσε η Κόνολι, αποφεύγοντας να σχολιάσει περαιτέρω την υπόθεση.

Το περιστατικό ενδέχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ιρλανδίας και Ισραήλ.

Ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Ιρλανδίας

Το Ισραήλ έκλεισε την πρεσβεία του στο Δουβλίνο το 2024, αντιδρώντας στην απόφαση της Ιρλανδίας να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος και στις κατηγορίες περί γενοκτονίας στη Γάζα, τις οποίες η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει.

Η Κάθριν Κόνολι, ανεξάρτητη σοσιαλίστρια πολιτικός με έντονα επικριτική στάση απέναντι στο Ισραήλ, εξελέγη πρόεδρος της Ιρλανδίας τον περασμένο Οκτώβριο.

Το Ισραήλ κάνει λόγο για «πρόκληση»

Η οργάνωση Sumud Flotilla ανακοίνωσε ότι ισραηλινές δυνάμεις αναχαίτισαν περισσότερα από δέκα σκάφη του στολίσκου σε διεθνή ύδατα, νότια της Κύπρου και βόρεια της Γάζας. Σύμφωνα με τον λογαριασμό της οργάνωσης στο Instagram, οι αναχαιτήσεις σκαφών του στολίσκου από ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζονται και σήμερα. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σαφές πόσοι ακριβώς ακτιβιστές συνελήφθησαν ούτε σε ποιο σημείο μεταφέρθηκαν από τις ισραηλινές αρχές.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε βίντεο στο οποίο εμφανίζονται άτομα που, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, ανήκουν στον στολίσκο και περιμένουν να επιβιβαστούν σε ισραηλινά σκάφη.

Νωρίτερα, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την αποστολή «πρόκληση για χάρη της πρόκλησης», υποστηρίζοντας ότι στόχος της ήταν «να εξυπηρετήσει τη Χαμάς και να αποσπάσει την προσοχή από την άρνησή της να αφοπλιστεί».

Το ιρλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από τον στολίσκο.

Οι ακτιβιστές μετέδιδαν ζωντανά εικόνες από την αποστολή τη στιγμή που ισραηλινά σκάφη πλησίαζαν και επιβιβάζονταν στα πλοία.

Τα περισσότερα από τα σκάφη είχαν αποπλεύσει από το τουρκικό λιμάνι του Μαρμαρίδα, ενώ ορισμένα είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από την Ιταλία.

Το ηχογραφημένο μήνυμα της αδελφής της προέδρου

Μετά τη γνωστοποίηση της σύλληψής της, οι διοργανωτές της αποστολής δημοσιοποίησαν προηχογραφημένο μήνυμα της Μάργκαρετ Κόνολι.

«Αν βλέπετε αυτό το βίντεο, σημαίνει ότι με έχουν απαγάγει από το σκάφος μου οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και κρατούμαι παράνομα σε ισραηλινή φυλακή», ανέφερε κρατώντας το ιρλανδικό διαβατήριό της.

«Η υπόθεση της Παλαιστίνης είναι η ηθική πυξίδα της εποχής μας. Είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους», πρόσθεσε.

Η σύλληψη της Μάργκαρετ Κόνολι συνέπεσε με την έναρξη της επίσημης επίσκεψης της προέδρου της Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατά τη συνάντησή της με τον βασιλιά Κάρολο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, η Κάθριν Κόνολι απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Βρετανό μονάρχη να επισκεφθεί την Ιρλανδία.

Με πληροφορίες από Politico

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Ποια είναι η πρώην σύντροφός του, Νάντια Μαρτσίνκο, που πρόκειται να ερευνηθεί

Η Μαρτσίνκο υπήρξε σύντροφος του Έπσταϊν για επτά χρόνια - η σημαντικότερη σχέση του μετά τη Γκιλέιν Μάξγουελ - ενώ αργότερα εργάστηκε και ως βοηθός πιλότου στο ιδιωτικό του αεροσκάφος
THE LIFO TEAM
ΜΕΓΚΑΝ ΜΑΡΚΛ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ ΓΑΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Διεθνή / Μέγκαν Μαρκλ: Μοιράστηκε αδημοσίευτες φωτογραφίες από τον γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι στο Instagram

Με αφορμή την επέτειο του γάμου τους, η δούκισσα του Σάσεξ δημοσίευσε φωτογραφίες από την τελετή και τη δεξίωση που ακολούθησε - Το «βλέμμα» των media στο φόρεμα του πάρτι
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ EUROPOL

Διεθνή / Europol: Απενεργοποιήθηκαν χιλιάδες λογαριασμοί των Φρουρών της Επανάστασης σε 19 χώρες

Η Europol ανέφερε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν δημιουργήσει ένα εκτεταμένο και οργανωμένο ψηφιακό δίκτυο που εκτεινόταν σε μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης
THE LIFO TEAM