Το ξενοδοχείο της εξορίας: Η ιστορία του Hôtel Lutetia

Το ξενοδοχείο της εξορίας: Η ιστορία του Hôtel Lutetia Facebook Twitter
Γάλλοι διασωθέντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Lutetia τον Μάιο του 1945.
0


ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ LUTETIA
βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Παρισιού και αποπνέει μια ιδιαίτερη αίσθηση αντικομφορμισμού. Κατασκευασμένο σε ένα στυλ μεταξύ art nouveau και art deco, άνοιξε το 1910, προσελκύοντας ένα καλλιτεχνικό και μποέμ κοινό. Ο Χέμινγουεϊ σύχναζε εκεί τη δεκαετία του 1920, όπως και ο Πικάσο, ο Ματίς και ο Αντρέ Ζιντ. Ο Τζέιμς Τζόις, που έζησε στην πόλη για είκοσι χρόνια, έγραψε ένα μεγάλο μέρος του «Οδυσσέα» καθισμένος σε ένα από τα τραπέζια του. Στο νέο βιβλίο της με τίτλο «Hotel Exile: Paris in the shadow of war» («Το ξενοδοχείο της εξορίας: Το Παρίσι στη σκιά του πολέμου»), η συγγραφέας Τζέιν Ρογκόισκα αναφέρει ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1930 το Lutetia είχε γίνει η έδρα Γερμανών πολιτικών αντιφρονούντων. «Οι θαμώνες του Lutetia», όπως τους αποκαλούσαν περιφρονητικά οι ναζί, αποτελούσαν την πνευματική αφρόκρεμα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Ο Χάινριχ Μαν, αδελφός του Τόμας και επίσης μυθιστοριογράφος, ήταν ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής που εργάστηκε για την εξ αποστάσεως ανατροπή του ναζιστικού καθεστώτος.

Μετά τις απελευθερώσεις των στρατοπέδων την άνοιξη του 1945, έφταναν στο Παρίσι λεωφορεία και τρένα γεμάτα με αποκαμωμένες φιγούρες που φορούσαν ακόμα τις ριγέ στολές τους και περνούσαν με δυσκολία από τη μεγάλη ξύλινη περιστρεφόμενη πόρτα του ξενοδοχείου.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους πρώην δικηγόρους, πανεπιστημιακούς και δημοσιογράφους περνούσαν τις μέρες τους περιπλανώμενοι στην Πόλη του Φωτός με όλο και πιο φθαρμένα ρούχα, προσπαθώντας να πείσουν κάποιον να τους δώσει μια δουλειά – οποιαδήποτε δουλειά. Ακόμη και αυτή η δυστυχία, όμως, δεν ήταν τίποτα μπροστά στις φρικτές συνθήκες που επικρατούσαν στο Παρίσι την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Στο πλαίσιο του διατάγματος «Nacht und Nebel» («Νύχτα και Ομίχλη») του Χίτλερ, κάθε εξόριστος ή πρόσφυγας μπορούσε πλέον να συλληφθεί χωρίς να είναι απαραίτητο να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Οι περισσότεροι από τον κύκλο τού Lutetia θεωρήθηκαν απάτριδες αλλοδαποί. Όσοι, μάλιστα, ήταν Εβραίοι διέτρεχαν τον άμεσο κίνδυνο να σταλούν σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ανατολικής Ευρώπης.

Το ξενοδοχείο της εξορίας: Η ιστορία του Hôtel Lutetia Facebook Twitter
Tο ξενοδοχείο Lutetia

Έχοντας θέσει το Lutetia στο επίκεντρο του βιβλίου της, η Ρογκόισκα στη συνέχεια ανατρέχει σε μια σειρά από προσωπικές ιστορίες. Αναφέρεται στον Βάλτερ Μπένγιαμιν, ο οποίος περνάει τις μέρες του στην Bibliothèque Nationale τελειοποιώντας το έργο της ζωής του, το «Arcades Project», μια μελέτη για τη ζωή στους δρόμους του Παρισιού του 19ου αιώνα. Αναφέρεται επίσης στην Ιρέν Νεμιρόφσκι, τη συγγραφέα που γεννήθηκε στην Ουκρανία και γράφει κρυφά τη «Γαλλική Σουίτα» («Suite Française»), ένα μυθιστόρημα που αναδεικνύει τον φόβο, την απελπισία και τους ηθικούς συμβιβασμούς των απλών πολιτών την περίοδο της γερμανικής εισβολής. Μιλάει ακόμα για τη Ζιζέλ Φρόιντ, μια νεαρή Γερμανίδα φωτογράφο και λεσβία, η οποία αποφασίζει να συνάψει λευκό γάμο με έναν Γάλλο, προκειμένου να αποκτήσει την υπηκοότητα.

Hotel Exile: Paris in the Shadow of War
Τζέιν Ρογκόισκα, «Hotel Exile: Paris in the shadow of war» («Το ξενοδοχείο της εξορίας: Το Παρίσι στη σκιά του πολέμου»)

Οι περισσότερες από αυτές τις ιστορίες δεν έχουν αίσιο τέλος. Ο Μπένγιαμιν αυτοκτονεί μετά την αποτυχία του να διαφύγει στην Ισπανία, ενώ ένα σημαντικό μέρος του χειρόγραφου του «Arcades Project» χάνεται. Η Νεμιρόφσκι πεθαίνει στο Άουσβιτς, αν και το έργο της, «Suite Française», θα εκδοθεί δεκαετίες αργότερα με μεγάλη επιτυχία. Η Φρόιντ, μία από τις πιο διάσημες φωτογράφους του 20ού αιώνα, θα ζήσει μέχρι τα 91 της. Το Lutetia, εν τω μεταξύ, βιώνει τη δική του κατάπτωση. Μία ημέρα μετά την άφιξη των Γερμανών στο Παρίσι, το ξενοδοχείο επιτάχθηκε για να γίνει αρχηγείο της Abwehr, της Γερμανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Η μοίρα του ξενοδοχείου άλλαξε για μία ακόμη φορά όταν οι Γερμανοί εγκατέλειψαν κακήν κακώς Παρίσι τον Αύγουστο του 1944· λίγους μήνες αργότερα μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής για τους επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης που επαναπατρίζονταν. Την άνοιξη του 1945, έφταναν στο Παρίσι λεωφορεία και τρένα γεμάτα με αποκαμωμένες φιγούρες που φορούσαν ακόμα τις ριγέ στολές τους και περνούσαν με δυσκολία από τη μεγάλη ξύλινη περιστρεφόμενη πόρτα του ξενοδοχείου. Ζώντας σε δωμάτια στα οποία μέχρι πρόσφατα διέμεναν άνδρες της Abwehr, οι επιζώντες λάμβαναν πλέον ιατρική περίθαλψη, καινούργια ρούχα και τροφή.

Το ξενοδοχείο της εξορίας: Η ιστορία του Hôtel Lutetia Facebook Twitter
Ο τοίχος με τις φωτογραφίες στο ξενοδοχείο Lutetia το 1945: ανακοινώσεις για την αναζήτηση ατόμων που είχαν σταλεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Όμως το Lutetia δεν έγινε, όπως επισημαίνει η Ρογκόισκα, ένας τόπος δακρύβρεχτων επανασυνδέσεων και ιστορίων happy end. Πολλοί από τους τελευταίους ενοίκους του επέστρεφαν σε έναν κόσμο στον οποίο δεν βρίσκονταν πλέον οι αγαπημένοι τους. Στο πεζοδρόμιο έξω από το ξενοδοχείο, εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες με δάκρυα στα μάτια κρατούσαν φωτογραφίες συγγενών που είχαν δει για τελευταία φορά όταν επιβιβάζονταν σε ένα τρένο με προορισμό τα στρατόπεδα. Μπορούσαν εκείνοι που επέστρεφαν από τον τρόμο να τους πουν αν είχαν συναντήσει στα στρατόπεδα τον γιο, τη θεία ή τον σύζυγο των ανθρώπων αυτών; Οι επιζώντες σχεδόν απέστρεφαν το βλέμμα. Ήξεραν ότι, ακόμα και αν κατά τύχη μπορούσαν να αναγνωρίσουν κάποιο πρόσωπο στις φωτογραφίες που τους έδειχναν, υπήρχαν ελάχιστες πιθανότητες ο άνθρωπος αυτός να περάσει από την περιστρεφόμενη πόρτα του Lutetia.

Το ξενοδοχείο της εξορίας: Η ιστορία του Hôtel Lutetia Facebook Twitter
Γάλλοι διασωθέντες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, περιτριγυρισμένοι από κατοίκους του Παρισιού, φτάνουν στο ξενοδοχείο Lutetia το 1945, μετά την απελευθέρωσή τους από τις συμμαχικές δυνάμεις στην κατεχόμενη Γερμανία.

Με στοιχεία από «The Guardian»

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφτιαξε τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Δεν ήταν αρκετό

Βιβλίο / Έφτιαξε τα πιο φημισμένα εστιατόρια της Νέας Υόρκης. Δεν ήταν αρκετό

Στην αυτοβιογραφία του «I Regret Almost Everything», ο Κιθ ΜακΝάλι δεν αφηγείται την ιστορία ενός θριαμβευτή αλλά ενός ανθρώπου που μετέτρεψε την ανασφάλεια σε αισθητική. Η ειλικρινής, ωμή αφήγησή του είναι ένας ανελέητος απολογισμός γεμάτος ενοχές, αποτυχίες και μια επίμονη αίσθηση ότι τίποτα από όσα έχτισε δεν μπόρεσε να καλύψει το εσωτερικό του κενό.
M. HULOT
Μιράντα Τζουλάι: «Στην Αμερική, κάθε μέρα είναι ένας γαμημένος εφιάλτης»

Βιβλίο / Μιράντα Τζουλάι: «Στην Αμερική, κάθε μέρα είναι ένας γαμημένος εφιάλτης»

Καλλιτέχνιδα με πολύπλευρο έργο ‒ σινεμά, περφόρμανς, βιβλία, video art. Μια ανήσυχη, τολμηρή, σύγχρονη Aμερικανίδα που δεν ησυχάζει στιγμή. Έρχεται στην Αθήνα, στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Το πίσω ράφι/ Τόνι Μόρισον «Τζαζ»

Το πίσω ράφι / «Τζαζ»: Η σκοτεινή ιστορία που έδωσε στην Τόνι Μόρισον το Νόμπελ

Στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’20, εν μέσω της Μεγάλης Μετανάστευσης και της έκρηξης της τζαζ, η μεγάλη Αφροαμερικανίδα συγγραφέας αφηγείται μια ιστορία έρωτα και βίας, φωτίζοντας τα τραύματα του παρελθόντος που διαμορφώνουν τις ζωές των ηρώων της.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Από τη Λουίζ Μπρουκς στον Γκέμπελς: O ασπρόμαυρος κόσμος του Πάμπστ

The Review / Από τη Λουίζ Μπρουκς στον Γκέμπελς: Η άνοδος και η πτώση ενός σπουδαίου σκηνοθέτη

Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητάει με τον κορυφαίο μοντέρ Γιώργο Μαυροψαρίδη για το μυθιστόρημα «Ασπρόμαυρο» του Ντάνιελ Κέλμαν. Ήρωας του βιβλίου είναι ο Αυστριακός σκηνοθέτης Γκέοργκ Βίλχελμ Παμπστ και θέμα του οι καλλιτέχνες που συνθηκολόγησαν με το Κακό στις ποικίλες σατραπείες του κόσμου. Εν προκειμένω, στη ναζιστική Γερμανία.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Δεν είναι δουλειά των πλουσίων να αποφασίζουν τι φόρους θα πληρώνουν»

Γκαμπριέλ Ζουκμάν / «Δεν είναι δουλειά των πλουσίων να αποφασίζουν τι φόρους θα πληρώνουν»

Ο Γάλλος οικονομολόγος, Γκαμπριέλ Ζουκμάν, που έγινε διάσημος με την πρότασή του για άπαξ φορολόγηση 2% σε κάθε μεγιστάνα επιμένει ότι η σκανδαλώδης φοροδιαφυγή των πολλά εχόντων δεν είναι φυσικός νόμος αλλά αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που επιβάλλεται να αλλάξουν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
 Τι συμβαίνει όταν οι λέξεις δεν είναι αρκετές; Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης απαντά

Radio Lifo / Τι συμβαίνει όταν οι λέξεις δεν είναι αρκετές; Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης απαντά

Ο γλωσσολόγος Φοίβος Παναγιωτίδης κουβεντιάζει με τον Τάσο Μπρεκουλάκη και τη Μαρία Δρουκοπούλου με αφορμή το νέο του βιβλίο «Μέσα από τις λέξεις» και λύνει όλες τους τις απορίες.
THE LIFO TEAM
Ο βουρκόλακας, ο άλιωτος, ο απέθαντος είναι μια χαρά Έλληνες και δικά μας παιδιά.

Βιβλίο / Ο βουρκόλακας, ο άλιωτος κι ο απέθαντος είναι μια χαρά Έλληνες- δικά μας παιδιά

Σύμφωνα με την έκδοση «Ο Βουρκόλακας και άλλα μορμολύκεια», η μορφή του ενυπήρχε στις ελληνικές αφηγήσεις, διαπερνώντας αρχαίες δοξασίες και προφορική παράδοση - έτσι εξηγείται το πρόσφατο ενδιαφέρον για τις ιστορίες λαογραφικού τρόμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Είναι ο Πολ Λιντς ο σπουδαιότερος εν ζωή Ιρλανδός συγγραφέας;

Βιβλίο / Είναι ο Πολ Λιντς ο σπουδαιότερος εν ζωή Ιρλανδός συγγραφέας;

Η πρόσφατη έκδοση του «Πιο πέρα από τη θάλασσα» στα ελληνικά αποδεικνύει με τον πιο παραστατικό τρόπο ότι ο Ιρλανδός συγγραφέας δεν είναι μόνο ο πιο ουσιαστικός αναθεωρητής του μυθιστορήματος του 19ου αιώνα, αλλά ίσως και ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της λογοτεχνίας της χώρας του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Έρση Σωτηροπούλου: «Ταμπού σήμερα είναι να ουρλιάζεις από έρωτα»

ΛΙΓΗ ΖΩΗ / Έρση Σωτηροπούλου: «Ταμπού σήμερα είναι να ουρλιάζεις από έρωτα»

Πολυμεταφρασμένη και πολυβραβευμένη, με παρουσία σχεδόν πέντε δεκαετιών στο λογοτεχνικό προσκήνιο, η γνωστή συγγραφέας ανατρέχει στα νεανικά της χρόνια, μιλά για την έλξη που της ασκούσε ανέκαθεν το διαφορετικό και σχολιάζει τη σύγχρονη πραγματικότητα.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Queer καλλιστεία το 1929 μόνο η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κάνει»

Βιβλίο / «Queer καλλιστεία το 1929 μόνο η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να κάνει»

Στο βιβλίο του «Καλλιστεία» ο Μανώλης Μελισσάρης περιγράφει πώς μια παρέα queer ανδρών έκανε στη συμπρωτεύουσα το 1929 τον δικό της διαγωνισμό ομορφιάς, παράλληλα με τον πρώτο «επίσημο», αναβιώνοντας ταυτόχρονα μια ολόκληρη εποχή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο διαχρονικά επίκαιρος «γιoς της απώλειας»

Βιβλίο / Νίκος Βέλμος: Ο διαχρονικά επίκαιρος «γιoς της απωλείας»

Εκατό χρόνια κλείνουν φέτος από την κυκλοφορία του περιοδικού «Φραγκέλιο» που ίδρυσε ο λογοτέχνης, ηθοποιός, ζωγράφος, εκδότης, γκαλερίστας και κοινωνικός επαναστάτης Νίκος Βέλμος, μια παραγνωρισμένη πλην όμως πολυσχιδής, μποέμικη και άκρως επιδραστική προσωπικότητα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας τολμηρό προσωπικό αντίο

Το πίσω ράφι / Ένα τολμηρό προσωπικό αντίο

Ο Ντέιβιντ Πλαντ γράφει τον «Αγνό εραστή» για να αποχαιρετήσει τον επί τέσσερις δεκαετίες σύντροφό του Νίκο Στάγκο, συστήνοντάς μας ταυτόχρονα με έναν συγκινητικό και αποκαλυπτικό τρόπο αυτόν τον διακεκριμένο ποιητή και επιμελητή εκδόσεων.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Όλα φαίνεται να στοχεύουν στον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων»

Βιβλίο / «Όλα φαίνεται να στοχεύουν στον εκβαρβαρισμό των ανθρώπων»

Η κορυφαία συγγραφέας της Αργεντινής, Σέλβα Αλμάδα, μιλάει στη LiFO λίγο πριν από την άφιξή της στη χώρα μας με αφορμή το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας της Αθήνας για τα πολυβραβευμένα βιβλία της, την έμφυλη βία και τη γυναικεία ταυτότητα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ