Αφγανιστάν και Πακιστάν: Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε άμεση εκεχειρία - Το Ιράν πρότεινε να μεσολαβήσει

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ Facebook Twitter
Φωτ. ΕΡΑ
0

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα «άμεση παύση των εχθροπραξιών» μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν το οποίο κήρυξε ανοιχτό πόλεμο στη γειτονική του χώρα μετά μια αφγανική επίθεση στα σύνορα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Από πλευράς του το Ιράν, το οποίο συνορεύει και με τις δύο χώρες, πρόσφερε σήμερα τη βοήθειά του για «να διευκολύνει τον διάλογο», εν μέσω της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ τους.

Η δήλωση Γκουτέρες για Αφγανιστάν και Πακιστάν

«Ο γενικός γραμματέας ανησυχεί πολύ για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, και για τον αντίκτυπο αυτής της βίας στον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ στους δημοσιογράφους.

«Ζητεί την άμεση παύση των εχθροπραξιών και επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους με διπλωματικά μέσα», πρόσθεσε ο Ντουζαρίκ εκφράζοντας ανησυχία ιδιαίτερα για τις ανθρωπιστικές συνέπειες στο Αφγανιστάν όπου σχεδόν 22 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Ισλαμαμπάντ κήρυξε σήμερα «ανοιχτό πόλεμο» στις αρχές των Ταλιμπάν, μετά την αφγανική επίθεση, χθες, στα σύνορά του Πακιστάν. Η Καμπούλ λέει ότι επρόκειτο για απάντηση για τους πακιστανικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Ο πακιστανικός στρατός βομβάρδισε τη νύχτα την Καμπούλ και την Κανταχάρ.

Αίτημα για διαμεσολάβηση από το Ιράν

Το Ιράν «είναι έτοιμο να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια για να διευκολύνει τον διάλογο και να ενισχύσει την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών» ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.

Στην ανακοίνωσή του, απόψε το βράδυ, το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε και τις δύο χώρες «να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία η μία της άλλης και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις εντάσεις και τη σύγκρουση».

Το Ιράν διατηρεί στενούς δεσμούς με το Πακιστάν, όμως οι σχέσεις του με το Αφγανιστάν περιπλέχθηκαν αφού επέστρεψαν στην εξουσία οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021. Τους τελευταίους μήνες πάντως συνεργάζεται περισσότερο με τις αρχές της Καμπούλ, κυρίως για μεταναστευτικά θέματα, αφού ζήτησε να φύγουν από τη χώρα εκατομμύρια Αφγανοί που ζούσαν εκεί παράτυπα.

Τον Οκτώβριο, στις προηγούμενες φονικές συγκρούσεις μεταξύ του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, η Τεχεράνη είχε και πάλι προτείνει να μεσολαβήσει.

Πολλοί γύροι διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του Κατάρ δεν κατάφεραν να οδηγήσουν τις δύο χώρες στην ειρήνη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

KATY PERRY ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / Katy Perry: «Και οι δύο είχαν πιει πάρα πολύ» λέει ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ στη Μελβούρνη

Ο πρώην μάνατζερ του κλαμπ όπου φέρεται να σημειώθηκε το περιστατικό για το οποίο καταγγέλθηκε η Katy Perry, μιλώντας στο «Rolling Stone Australia», τοποθετήθηκε πρώτη φορά δημόσια για εκείνο το βράδυ
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM