LIVE!

Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεώνεται η θητεία του Γιώργου Κουμεντάκη στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση

Εθνική Λυρική Σκηνή: Ανανεώνεται η θητεία του Γιώργου Κουμεντάκη στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση Facebook Twitter
Ανανεώνεται η θητεία του Γιώργου Κουμεντάκη στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, για τέταρτη συνεχόμενη τριετία
0

Ανανεώνεται για τέταρτη συνεχόμενη τριετία η θητεία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη.

Στην ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του υφυπουργού Πολιτισμού, Ιάσονα Φωτήλα, ανανεώνεται η θητεία του Γιώργου Κουμεντάκη, που ξεκινά στις 13/1/2026 και ολοκληρώνεται στις 12/1/2029.

Σε δηλώσεις του, ο Γιώργος Κουμεντάκης ευχαρίστησε, μεταξύ άλλων, την υπουργό και τον υφυπουργό Πολιτισμού, αλλά και «το κοινό των χιλιάδων Ελλήνων και ξένων θεατών που επιβραβεύει και κρίνει το έργο μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ανανεώνεται η θητεία του Γιώργου Κουμεντάκη στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, για τέταρτη συνεχόμενη τριετία. Η νέα θητεία ξεκινά στις 13/1/2026 και ολοκληρώνεται στις 12/1/2029.

Ανακοινώνεται ότι με την, από 18/12/2025, απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Υφυπουργού Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα, ανανεώνεται για τέταρτη συνεχόμενη τριετία η θητεία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, συνθέτη Γιώργου Κουμεντάκη.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο οποίος ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της ΕΛΣ το 2017, έχει συμπληρώσει εννέα χρόνια στη θέση αυτή και είναι ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής στην 85χρονη ιστορία του Οργανισμού στον οποίο ανατίθεται τέταρτη συνεχόμενη θητεία.

Ο Γιώργος Κουμεντάκης σημειώνει:

«Έχοντας ολοκληρώσει τρεις θητείες στην Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αισθάνομαι εξαιρετική τιμή αλλά και μεγάλη ευθύνη για την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για την τέταρτη ανανέωση της θητείας μου έως το 2029. Όταν ανέλαβα την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της ΕΛΣ το 2017, ανοίγονταν μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις αλλά και σπάνιες ευκαιρίες για το μοναδικό λυρικό θέατρο της Ελλάδας, το οποίο μόλις είχε μπει στη νέα εποχή του με τη μετεγκατάστασή του στο ΚΠΙΣΝ. Σήμερα, εννέα χρόνια αργότερα, αισθάνομαι υπερήφανος για όλα όσα επιτύχαμε με σκληρή δουλειά, ομαδικό πνεύμα, αφοσίωση, στοχοπροσήλωση: για τα δεκάδες νέα έργα που συνέθεσαν Έλληνες συνθέτες μετά από ανάθεση της ΕΛΣ, για τις νέες παραγωγές που παρουσιάσαμε, για τη μεγάλη ανάπτυξη του κοινού μας, για την αναγνωρισιμότητα της καλλιτεχνικής μας ταυτότητας στο εξωτερικό, για τις συμπαραγωγές και συνεργασίες με ευρωπαϊκά και αμερικανικά λυρικά θέατρα, για τις περιοδείες των έργων μας σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε Ευρώπη, Ασία.

Στην αυγή του 2026, νέα δεδομένα ανοίγονται μπροστά μας, τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε διαχειριστικό-διοικητικό επίπεδο. Όμως με τη σταθερή, διαχρονική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και προσωπικά της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αισθανόμαστε ότι ο Οργανισμός μας προχωράει προς το μέλλον με ασφάλεια και σταθερότητα.

Παράλληλα, με τη στήριξη των δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την εμπιστοσύνη του ίδιου του Προέδρου του Ανδρέα Δρακόπουλου, έχουμε την ευκαιρία να εξελίσσουμε σταθερά την καλλιτεχνική μας ταυτότητα και να κάνουμε μεγάλα βήματα στην καλλιτεχνική μας εξωστρέφεια. Η στήριξη των ιδιωτών χορηγών μας, με τους οποίους έχουμε μακροχρόνιες συνεργασίες, διασφαλίζει το υψηλό επίπεδο των παραγωγών μας.

Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω όλους από καρδιάς για την εμπιστοσύνη.

Για τις εμπειρίες που μοιραζόμαστε καθημερινά, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, για την εμπνευσμένη υλοποίηση του καλλιτεχνικού οράματος, ευχαριστώ την εξαιρετική ομάδα των συνεργατών μου, αλλά και το σύνολο του καλλιτεχνικού, τεχνικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Για την ουσιαστική στήριξη στο έργο μου, ευχαριστώ τον Πρόεδρο Χαρίτωνα Σταυρόπουλο και τα Μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου.

Πάνω από όλα χρωστώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στο κοινό των χιλιάδων Ελλήνων και ξένων θεατών που επιβραβεύει και κρίνει το έργο μας».

Πολιτισμός
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

BERLINALE TRICIA TUTTLE

Πολιτισμός / Berlinale: Η Tricia Tuttle παραμένει στη θέση της διευθύντριας του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου

Η Tuttle παραμένει στη θέση της παρά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης από κάποιους σκηνοθέτες στην πρόσφατη τελετή απονομής, με το φεστιβάλ να διευκρινίζει ότι οι «συστάσεις» του εποπτικού συμβουλίου δεν συνιστούν υποχρέωση επιβολής νέου κώδικα δεοντολογίας
THE LIFO TEAM
Ο Félicien Rops επιστρέφει: Ερωτισμός, σκάνδαλο και συμβολισμός στη Ζυρίχη

Πολιτισμός / Ο Félicien Rops επιστρέφει: Ερωτισμός, σκάνδαλο και συμβολισμός στη Ζυρίχη

Το Kunsthaus Zurich παρουσιάζει από 6 Μαρτίου έως 31 Μαΐου τη μεγάλη έκθεση «Laboratory of Lust» αφιερωμένη στον Βέλγο συμβολιστή Félicien Rops. Με έργα που συνδυάζουν ερωτισμό, σάτιρα και σατανική αλληγορία, ο καλλιτέχνης της belle époque επανεξετάζεται σήμερα μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης συζήτησης για το βλέμμα, την εξουσία και την αναπαράσταση του σώματος.
THE LIFO TEAM
Πριν το Girl Power: Η Geri Halliwell ως Barbarella το 1994

Πολιτισμός / Πριν το Girl Power: Η άγνωστη φωτογράφιση της Geri Halliwell ως Barbarella το 1994

Δύο χρόνια πριν το “Wannabe” και το παγκόσμιο Girl Power, η Geri Halliwell φωτογραφιζόταν ως Barbarella σε ένα λονδρέζικο σπίτι. Η εικόνα του 1994, τραβηγμένη από τη Soulla Petrou, επανέρχεται σήμερα στο προσκήνιο, φωτίζοντας τη στιγμή πριν η ποπ περσόνα της Ginger Spice μετατραπεί σε παγκόσμιο brand.
THE LIFO TEAM
Η Charlotte de Witte ακυρώνει την περιοδεία της στην Αυστραλία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Η Charlotte de Witte ακυρώνει την περιοδεία της στην Αυστραλία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Η Charlotte de Witte ακύρωσε τις εμφανίσεις της στην Αυστραλία λόγω των ταξιδιωτικών διαταραχών που προκάλεσε η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Pitch Festival, δεκάδες καλλιτέχνες επηρεάστηκαν από αναδρομολογήσεις πτήσεων, ενώ δύο —μεταξύ τους και η de Witte— δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν.
THE LIFO TEAM
Από την Kelly Bundy στη σκλήρυνση κατά πλάκας: Η Christina Applegate γράφει για το σώμα που δεν της ανήκε ποτέ

Πολιτισμός / Από την Kelly Bundy στη σκλήρυνση κατά πλάκας: Η Christina Applegate γράφει για το σώμα που δεν της ανήκε ποτέ

Η Christina Applegate αποκαλύπτει στα απομνημονεύματά της ότι ο ρόλος της ως Kelly Bundy στο «Married… with Children» επιδείνωσε την ανορεξία της. Η ηθοποιός περιγράφει την πίεση να παραμένει «size 0» και επανεξετάζει τη σεξουαλικοποίηση των 90s sitcoms μέσα από τη σημερινή οπτική.
THE LIFO TEAM
«Τα ντοκιμαντέρ χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ» — Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απαντά στην εποχή της AI

Πολιτισμός / «Τα ντοκιμαντέρ χρειάζονται τώρα περισσότερο από ποτέ» — Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απαντά στην εποχή της AI

Σε συνέντευξή του στο Variety, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, μιλά για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στη σχέση μας με την αλήθεια.
THE LIFO TEAM
Ο Robert De Niro στηρίζει δημόσια την τρανς κόρη του: «Την αγαπώ όπως πριν»

Διεθνή / «Τον αγαπoύσα ως γιο, την αγαπώ ως κόρη»: Ο Robert De Niro στηρίζει δημόσια την τρανς κόρη του

Ο Robert De Niro δήλωσε δημόσια ότι στηρίζει πλήρως την τρανς κόρη του, Airyn De Niro, μετά τη συνέντευξή της στο Them όπου μίλησε για τη μετάβασή της και την επιρροή που είχαν στη ζωή της οι μαύρες γυναίκες. «Την αγαπώ όπως πριν», είπε ο ηθοποιός στο Variety.
THE LIFO TEAM
Η Maggie Gyllenhaal αποκαλύπτει: «Η Warner μού είπε ότι δεν μπορώ να βάλω τον Frankenstein να γλείφει μαύρο εμετό από τον λαιμό της Νύφης»

Πολιτισμός / «Η Warner απαίτησε ο Frankenstein να μη γλείφει μαύρο εμετό από τον λαιμό της Νύφης»

Η Maggie Gyllenhaal αποκάλυψε ότι οι προβολές δοκιμής του «The Bride» οδήγησαν σε παρεμβάσεις της Warner Bros. σχετικά με τη βία και τη σεξουαλική βία στην ταινία, ανοίγοντας συζήτηση για τα όρια ανάμεσα στη δημιουργική πρόθεση και τις εμπορικές ανησυχίες ενός μεγάλου στούντιο.
THE LIFO TEAM
Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Διεθνή / Στο δικαστήριο ο Justin Timberlake για το βίντεο της σύλληψής του

Ο Justin Timberlake προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο ζητώντας να μπλοκαριστεί η δημοσιοποίηση οκτάωρου βίντεο από τη σύλληψή του για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ το 2024, επικαλούμενος λόγους ιδιωτικότητας, καθώς αμερικανικά μέσα έχουν καταθέσει αιτήματα πρόσβασης βάσει της νομοθεσίας περί ελευθερίας πληροφόρησης.
THE LIFO TEAM
ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΞΤΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Πολιτισμός / Καπέλα Σιξτίνα: Η τοιχογραφία του Μιχαήλ Άγγελου υπέστη ζημιές από ανθρώπινο ιδρώτα

Περίπου 30 συντηρητές χρησιμοποιούν ελαφρύ ιαπωνικό χαρτί εμποτισμένο με απεσταγμένο νερό για να αφαιρέσουν απαλά και να απορροφήσουν την πατίνα του έργου, σε ένα πρόγραμμα που αναμένεται να διαρκέσει τρεις μήνες
THE LIFO TEAM
ΤΑΤΟΪ ΠΡΩΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΤΗΜΑ ΤΑΤΟΪΟΥ

Πολιτισμός / Τατόι: Προχωρά η έκθεση στο Ανάκτορο του πρώην Βασιλικού Κτήματος μετά το «ναι» του Συμβουλίου Μουσείων

Η υπουργός Πολιτισμού αναφέρει πως η ταχεία πρόοδος στην τεκμηρίωση των κινητών αντικειμένων από τις Συλλογές Τατοΐου κατέστησε αναγκαίο τον εμπλουτισμό και την τροποποίηση της αρχικής μελέτης, προκειμένου να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη πληρότητα η σημασία των ευρημάτων
THE LIFO TEAM
Η Kesha καταγγέλλει τον Λευκό Οίκο για χρήση του “Blow” σε βίντεο με πολεμικό μήνυμα

Πολιτισμός / «Μη χρησιμοποιείτε τη μουσική μου, διεστραμμένοι»: Η Kesha καταγγέλλει τον Λευκό Οίκο για χρήση του “Blow” σε πολεμικό βίντεο

Η Kesha κατήγγειλε τον Λευκό Οίκο για τη χρήση του τραγουδιού της “Blow” σε βίντεο με στρατιωτικό περιεχόμενο στο TikTok, χαρακτηρίζοντας το μήνυμα «αηδιαστικό και απάνθρωπο».
THE LIFO TEAM
Σύγχρονος χορός ανάμεσα στην ιστορία και το TikTok: Το «Dance Reflections» επιστρέφει στη Νέα Υόρκη

Πολιτισμός / Το «Dance Reflections» επιστρέφει στη Νέα Υόρκη (και μαζί του ένας Έλληνας)

Το φεστιβάλ «Dance Reflections» της Van Cleef & Arpels επιστρέφει στη Νέα Υόρκη με ιστορικές αναβιώσεις και σύγχρονες πρεμιέρες, μεταξύ των οποίων και το «Mycelium» του καταξιωμένου Έλληνα χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου.
THE LIFO TEAM