Πώς το εμπάργκο του Τραμπ στη Βενεζουέλα θα επηρεάσει την Ταϊβάν

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΤΑΙΒΑΝ Facebook Twitter
Ο Ντόναλντ Τραμπ / SIPA USA POOL
0

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «ολικό και πλήρες αποκλεισμό» στα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν πετρέλαιο από και προς τη Βενεζουέλα συνιστά μια από τις πιο επιθετικές κινήσεις των ΗΠΑ απέναντι στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές και ειδικούς σε θέματα διεθνούς ασφάλειας, η κίνηση αυτή ενδέχεται να έχει σοβαρές παρενέργειες πολύ πέρα από τη Λατινική Αμερική, υπονομεύοντας έναν βασικό στρατηγικό στόχο της Ουάσινγκτον: την αποτροπή ενός κινεζικού ναυτικού αποκλεισμού της Ταϊβάν.

Ο Τραμπ έδωσε εντολή για τον αποκλεισμό όλων των δεξαμενόπλοιων που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις, επιχειρώντας να πλήξει τη βασική πηγή εσόδων της κυβέρνησης Μαδούρο. Η απόφαση, όμως, άνοιξε αμέσως τη συζήτηση για το αν μια τέτοια ενέργεια συνιστά πράξη πολέμου με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί επικοινωνιακά από το Πεκίνο.

Τραμπ: Η απόφασή του μήνυμα στην Κίνα για Ταϊβάν

Στον Ινδο-Ειρηνικό, στρατιωτικοί σχεδιαστές φοβούνται εδώ και χρόνια ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιχειρήσει να πιέσει την Ταϊβάν μέσω ενός ναυτικού αποκλεισμού. Αν και το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της επικράτειάς του και δεν θα επικαλούνταν διεθνές δίκαιο για να δικαιολογήσει μια τέτοια κίνηση, ειδικοί εκτιμούν ότι ένας αμερικανικός αποκλεισμός της Βενεζουέλας θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη δυνατότητα των ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή συμμαχία εναντίον μιας ανάλογης κινεζικής ενέργειας.

«Αν οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν αποκλεισμούς για να αλλάξουν πολιτικά καθεστώτα, η Κίνα μπορεί να επικαλεστεί λόγους “ασφάλειας” για coercive μέτρα απέναντι στην Ταϊβάν», σημειώνει ο Κρεγκ Σίνγκλετον, ειδικός σε θέματα Κίνας στο Foundation for Defense of Democracies. Όπως υπογραμμίζει, το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομικό, αλλά και αφηγηματικό: «Όταν η Ουάσινγκτον θολώνει τις έννοιες, αποδυναμώνει την ικανότητά της να καταγγέλλει την καταναγκαστική πολιτική αλλού».

Η απόφαση για τον αποκλεισμό εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατιωτική κλιμάκωση των ΗΠΑ απέναντι στη Βενεζουέλα, που περιλαμβάνει δεκάδες επιχειρήσεις κατά φερόμενων ως σκαφών διακίνησης ναρκωτικών. Ο Μαδούρο κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει την ανατροπή του και τον έλεγχο των τεράστιων πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας, τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Τραμπ: Υπέρ της Βενεζουέλας η Κίνα

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής βενεζουελανικού πετρελαίου, έσπευσε να ταχθεί ανοιχτά υπέρ του Καράκας, καταδικάζοντας τον αμερικανικό αποκλεισμό ως πράξη «μονομέρειας και εκφοβισμού» και δηλώνοντας ότι στηρίζει το δικαίωμα των κρατών στην εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια.

Παράλληλα, το Πεκίνο έχει εντείνει τα τελευταία χρόνια στρατιωτικά γυμνάσια τύπου αποκλεισμού γύρω από την Ταϊβάν, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι μια ναυτική περικύκλωση αποτελεί βασικό σενάριο σε περίπτωση κρίσης. Για την Ταϊβάν, ένας τέτοιος αποκλεισμός θα ισοδυναμούσε με πράξη πολέμου, με τεράστιες επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι ο αποκλεισμός της Βενεζουέλας πλήττει τη «κανονιστική ισχύ» του διεθνούς δικαίου. Όπως σημειώνει ο Άιζακ Κάρντον του Carnegie Endowment for International Peace, οι ΗΠΑ δυσκολεύονται πλέον να εμφανιστούν ως θεματοφύλακας των διεθνών κανόνων, την ώρα που ζητούν από συμμάχους να στηρίξουν την Ταϊβάν σε ένα μελλοντικό σενάριο κρίσης.

Άλλοι, ωστόσο, εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί ως προς τις πραγματικές συνέπειες. Ο Μάικλ Χάντζερ, ειδικός στην αποτροπή γύρω από την Ταϊβάν, εκτιμά ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ θα λάβουν αποφάσεις με βάση τα δικά τους συμφέροντα και όχι νομικά προηγούμενα από τη Βενεζουέλα.

Το βέβαιο είναι ότι η επιλογή Τραμπ να χρησιμοποιήσει τον αποκλεισμό ως εργαλείο πίεσης δεν αφορά μόνο τη Λατινική Αμερική. Αγγίζει τον πυρήνα της αμερικανικής στρατηγικής αξιοπιστίας και ανοίγει ένα επικίνδυνο προηγούμενο σε μια περίοδο που η Ταϊβάν βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας γεωπολιτικής έντασης.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να περηφανευτεί για τον εαυτό του και να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν

Διεθνή / O Τραμπ απηύθυνε διάγγελμα για να αποδώσει ευθύνες στον Μπάιντεν και να περηφανευτεί για τον εαυτό του

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής στις ΗΠΑ, αντ' αυτού τα έβαλε με τους μετανάστες και τα τρανς άτομα
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

Παρότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή στην περιοχή μέσω των συμμάχων της στην Υεμένη, των ανταρτών Χούθι
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM