Ο Τραμπ ανακήρυξε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «τρομοκρατική οργάνωση»

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Facebook Twitter
Ο Τραμπ κλιμακώνει την ένταση με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αποκαλώντας τη τρομοκρατική οργάνωση / Φωτ.: EPA
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» και διέταξε τον «πλήρη και απόλυτο αποκλεισμό» των δεξαμενόπλοιων που κινούνται προς και από τη Βενεζουέλα.

Την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν στον αποκλεισμό της Βενεζουέλας και ειδικότερα των πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων που τελούν υπό κυρώσεις, ασκώντας ακόμη μεγαλύτερη οικονομική πίεση στο Καράκας.

Πιο οξυμένη από ποτέ, η κόντρα των δύο χωρών περνά σε νέα φάση, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ανακοινώνει μέσω Truth Social: «Διατάσσω τον πλήρη και απόλυτο αποκλεισμό όλων των υφιστάμενων, υπό κυρώσεις, πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων που πηγαίνουν στη Βενεζουέλα ή αναχωρούν από αυτή».

Η κυβέρνηση Μαδούρο, υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας κατηγορίες που διατυπώνει συχνά, χρησιμοποιεί το πετρέλαιο για να χρηματοδοτεί «τη ναρκωτρομοκρατία, την εμπορία ανθρώπων, φόνους και απαγωγές». Ανέφερε ακόμη ότι, με απόφασή του, «το καθεστώς της Βενεζουέλας χαρακτηρίστηκε χθες ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

Το Καράκας αντέδρασε κάνοντας λόγο για «γκροτέσκα στρατιωτική απειλή», την οποία «απορρίπτει».

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποπειράται να επιβάλει, με απόλυτα παράλογο τρόπο, έναν υποτιθέμενο στρατιωτικό ναυτικό αποκλεισμό της Βενεζουέλας, με σκοπό να κλέψει πλούτη που ανήκουν στην πατρίδα μας», τόνισε η κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο στην ανακοίνωσή της.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Βενεζουέλας πιο τεταμένες από ποτέ

Στην ανάρτησή του, ο Τραμπ αναφέρθηκε στη Βενεζουέλα ως «πλήρως περικυκλωμένη από τη μεγαλύτερη αρμάδα που έχει συγκροτηθεί ποτέ στην ιστορία της Νότιας Αμερικής», προσθέτοντας ότι «θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο» και «θα είναι κάτι που δεν έχουν ξαναδεί ποτέ».

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Μαδούρο για χρήση «κλεμμένου πετρελαίου», προκειμένου να «χρηματοδοτήσει τον εαυτό της, τη ναρκωτρομοκρατία, την εμπορία ανθρώπων, φόνους και απαγωγές».

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Βενεζουέλα για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και, από τον Σεπτέμβριο, ο αμερικανικός στρατός έχει σκοτώσει τουλάχιστον 90 άτομα σε επιθέσεις κατά σκαφών που, όπως ισχυρίζεται, μετέφεραν φαιντανύλη και άλλα παράνομα ναρκωτικά προς τις ΗΠΑ.

Τους τελευταίους μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης μετακινήσει πολεμικά πλοία στην περιοχή. Η Βενεζουέλα, η οποία διαθέτει από τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, έχει κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει «να κλέψει τους πόρους της».

Οι ΗΠΑ, τόσο επί προεδρίας Τραμπ όσο και επί της προηγούμενης κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, αντιτίθενται εδώ και χρόνια στην κυβέρνηση Μαδούρο και πιέζουν για την απομάκρυνσή της, επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις.

Με πληροφορίες από BBC

Με πληροφορίες από BBC

 
 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM