«Stranger Things»: Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντοτε δύσκολοι

«Stranger Things»: Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντοτε δύσκολοι Facebook Twitter
Μάλλον είμαστε τόσο δεμένοι με τους χαρακτήρες, που αυτά τα τριάμισι χρόνια μοιάζουν να μην πέρασαν ποτέ, πράγμα που συνειδητοποιεί κανείς από τα πρώτα κιόλας λεπτά της νέας σεζόν.
0

Το Netflix «έπεσε» κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας της πέμπτης σεζόν του «Stranger Things», το βράδυ της Τετάρτης 26 Νοεμβρίου. Ακόμα κι αν η διεθνής πλατφόρμα αύξησε το εύρος ζώνης κατά 30% για να αποφύγει μια γενικευμένη διακοπή, σύμφωνα με έναν από τους δημιουργούς της σειράς, αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να αντιμετωπίσει τον τεράστιο όγκο θεατών που συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τα τέσσερα πρώτα επεισόδια της τελευταίας σεζόν. Τα υπόλοιπα τρία θα προβληθούν ανήμερα των Χριστουγέννων, ενώ το μεγάλο φινάλε έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου.

Παίζουν με τον πόνο μας εκεί πέρα στο Netflix για ακόμη μια φορά, θα σκέφτεται ο καημένος ο θεατής μετά το cliffhanger του τέταρτου επεισοδίου, και όχι άδικα. Είναι άλλωστε μια τακτική που τη γνωρίζουμε καλά: μέχρι να ολοκληρωθεί, για παράδειγμα, το «Squid Game», είχαμε ήδη κουραστεί να περιμένουμε τη δεύτερη σεζόν, μόνο και μόνο για να μας ανακοινώσουν πως υπάρχει και τρίτη. Ευτυχώς, δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο με την αγαπημένη σειρά των αδελφών Duffer.

Το θετικό για τους φαν της σειράς είναι ότι δεν χρειάζεται να τη δουν από την αρχή για να θυμηθούν τι ακριβώς συμβαίνει – παρότι αρκετοί μπήκαν στον πειρασμό να το κάνουν.

Μπορεί να χρειάστηκαν περίπου τριάμισι χρόνια για να φτάσουμε επιτέλους στην πέμπτη και τελευταία σεζόν, ωστόσο από αυτά τα τέσσερα επεισόδια γίνεται ξεκάθαρο ότι η αναμονή άξιζε. Οι ήρωες έχουν μεγαλώσει: τα συμπαθέστατα πιτσιρίκια είναι πλέον έφηβοι και όσοι ήταν έφηβοι στις παλιότερες σεζόν έχουν πια ενηλικιωθεί – πάντα εντός της σειράς, γιατί στην πραγματικότητα όλοι οι ηθοποιοί έχουν πλέον περάσει τα 20. Παρ’ όλα αυτά, οι περιπέτειές τους δεν έχουν χάσει καθόλου τη γοητεία που έκανε τόσο κόσμο να συνδεθεί στην πλατφόρμα το 2016. 

«Stranger Things»: Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντοτε δύσκολοι Facebook Twitter
Οι ήρωες έχουν μεγαλώσει: τα συμπαθέστατα πιτσιρίκια είναι πλέον έφηβοι και όσοι ήταν έφηβοι στις παλιότερες σεζόν έχουν πια ενηλικιωθεί.

Είναι, άλλωστε, κάπως άδικο να γκρινιάζουμε για το γεγονός ότι «μεγάλωσαν», όταν οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε με σειρές όπως το «Beverly Hills 90210» ή το «21 Jump Street», στις οποίες η ηλικία των πρωταγωνιστών έβγαζε μάτι, κι ας έπαιζαν τους 16χρονους. Ακόμα και η Buffy δεν κατάφερε ποτέ να πείσει απόλυτα ότι ήταν μια έφηβη κυνηγός βρικολάκων. Ποιος είπε ότι χρειάζονται ρεαλιστικά στοιχεία σε ένα έργο του είδους του φανταστικού;

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως το «Stranger Things» δεν έκανε κοιλιά σε ορισμένα σημεία. Η τρίτη σεζόν θεωρείται γενικά ο πιο αδύναμος κρίκος. Η τέταρτη, όμως, αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον, παρουσιάζοντας επιτέλους έναν κεντρικό ανταγωνιστή με σάρκα και «κλαδιά»: τον τρομακτικά παραμορφωμένο Vecna – τον «άνθρωπο-δέντρο», όπως τον χαρακτήρισε ένας αρθρογράφος της «Guardian». Ο Vecna αποδείχθηκε ένας πραγματικά ενδιαφέρων και επικίνδυνος κακός, λες και ξεπήδησε από εφιάλτη. Είναι τρομακτικός και μπορεί να μοιάζει με ανθρωπόμορφο δέντρο, αλλά ενσαρκώνει ιδανικά –μέσα από τις διαφορετικές εκφάνσεις του– τους φόβους, τα άγχη και τα τραύματα της παιδικής ηλικίας. Και μια και αναφέρθηκε η μορφή του, αντλεί έμπνευση από το «Dungeons and Dragons», όπως συνέβη και με τα Demogorgons και τον Mind Flayer.

Η υπόθεση της πέμπτης σεζόν ξεκινά αμέσως μετά τα γεγονότα της τέταρτης, το φθινόπωρο του 1987. Η παρέα προσπαθεί να εντοπίσει και να σκοτώσει τον Vecna, μετά το άνοιγμα των Ρηγμάτων στο Hawkins. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο στρατός καταφθάνει στην πόλη και αρχίζει να καταδιώκει την Eleven. Καθώς πλησιάζει η επέτειος της εξαφάνισης του Will, η ομάδα καλείται να δώσει μια τελευταία, καθοριστική μάχη απέναντι σε μια θανάσιμη απειλή.

«Stranger Things»: Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντοτε δύσκολοι Facebook Twitter
Ο Vecna αποδείχθηκε ένας πραγματικά ενδιαφέρων και επικίνδυνος κακός, λες και ξεπήδησε από εφιάλτη.

Το θετικό για τους φαν της σειράς είναι ότι δεν χρειάζεται να τη δουν από την αρχή για να θυμηθούν τι ακριβώς συμβαίνει – παρότι αρκετοί μπήκαν στον πειρασμό να το κάνουν. Μάλλον είμαστε τόσο δεμένοι με τους χαρακτήρες, που αυτά τα τριάμισι χρόνια μοιάζουν να μην πέρασαν ποτέ, πράγμα που συνειδητοποιεί κανείς από τα πρώτα κιόλας λεπτά της νέας σεζόν.

Τα τέσσερα πρώτα επεισόδια είναι καταιγιστικά: γεμάτα αδρεναλίνη, με γρήγορο ρυθμό και χωρίς να σπαταλούν χρόνο σε περιττές εξηγήσεις ή φλύαρες αναλύσεις χαρακτήρων. Μοναδική –και ευπρόσδεκτη– εξαίρεση αποτελεί ο Will, η αποδοχή της σεξουαλικότητας του οποίου εξελίσσεται ίσως στο πιο δυνατό και ανθρώπινο σημείο αυτής της σεζόν.

Αν κάτι λείπει, είναι η αίσθηση του ίδιου του Hawkins που μοιάζει να περνά μια φάση πανδημίας. Παρότι όλα διαδραματίζονται θεωρητικά στη μικρή αμερικανική πόλη, το Hawkins μοιάζει σχεδόν απόν από τον χάρτη, δημιουργώντας μια σκόπιμη αλλά έντονη κλειστοφοβία. Παρ’ όλα αυτά, η σειρά εξακολουθεί να μεταπηδά με άνεση από το horror στο rom-com, από το coming of age στην καθαρή περιπέτεια, πάντα με έμφαση στα ’80s.

«Stranger Things»: Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντοτε δύσκολοι Facebook Twitter
Τα τέσσερα πρώτα επεισόδια είναι καταιγιστικά.
«Stranger Things»: Οι αποχαιρετισμοί είναι πάντοτε δύσκολοι Facebook Twitter
H σειρά εξακολουθεί να μεταπηδά με άνεση από το horror στο rom-com.

Αν η αναβίωση του «Running up that hill» της Kate Bush στην προηγούμενη σεζόν ήταν μια ευχάριστη και ουσιαστική έκπληξη που συνδέθηκε οργανικά με την εξέλιξη της Max ως χαρακτήρα – αυτήν τη φορά η υπερβολική και σχεδόν εμμονική επανάληψή του σε κάθε σκηνή που την αφορά καταλήγει ένα από τα πιο ενοχλητικά στοιχεία των τελευταίων επεισοδίων. Λείπει, επομένως, μια ανάλογη μουσική στιγμή, αν και το επιχειρούν με το «I think we’re alone now» της Tiffany.

Οι αποχωρισμοί είναι πάντα δύσκολοι, ειδικά όταν μιλάμε για σειρές που έχουν αγαπηθεί τόσο πολύ. Το φινάλε μπορεί να αποδειχθεί τεράστια επιτυχία ή τρελή απογοήτευση – άλλωστε, πότε ήταν η τελευταία φορά που ένα τέλος άφησε τους πάντες απόλυτα ικανοποιημένους; Το «Game of Thrones», π.χ., δεν είναι ένα καλό παράδειγμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι είχαμε καιρό να δούμε τηλεοπτικό παροξυσμό τέτοιας έντασης. Το «Stranger Things» πάντοτε πόνταρε στο fun και στη νοσταλγία που δημιουργούσε στον θεατή και όχι τόσο στα υψηλά και βαρύγδουπα νοήματα. Ας ελπίσουμε μόνο ότι δεν θα το ματιάσουμε αυτήν τη φορά.

«Stranger Things 5» | Official Teaser | Netflix

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το κακό υπάρχει παντού αλλά κυρίως στους πλούσιους, λευκούς άνδρες 

Daily / Το κακό υπάρχει παντού, αλλά κυρίως στους πλούσιους, λευκούς άνδρες 

Μέσα στην πληθώρα δραματικών θρίλερ «πολυτελείας» που έχουν κατακλύσει εσχάτως το τοπίο των σειρών, το «Beast in me» («Το τέρας μέσα μου») του Netflix είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Boots»: Μια σειρά για το τι σημαίνει «να είσαι gay στον στρατό»

Οθόνες / «Boots»: Kάτι καλό θα κάνει αυτή η σειρά για να την αποκαλούν «woke σκουπίδι»

H τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων του Netflix, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, προσεγγίζει με μοναδικό και συγκινητικό τρόπο το θέμα της ομοφοβίας στον στρατό. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Uchronia»: Τα ΦΥΤΑ πάνε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου με μια κουήρ ταινία για τον Rimbaud

Οθόνες / ΦΥΤΑ: «Ήρθε η ώρα να επεκτείνουμε το hate-base μας»

Ο Φιλ και ο Φοίβος, το conceptual duo που αποτελεί τα θρυλικά ΦΥΤΑ, μιλούν στη LifO για τη νέα τους ταινία. Το «Uchronia» είναι εμπνευσμένο από το το βιβλίο του Rimbaud «Μια εποχή στην κόλαση», και είναι η μόνη ελληνική ταινία που συμμετέχει φέτος στο φεστιβάλ του Βερολίνου.
M. HULOT
«Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Οθόνες / «Αν θέλεις να ρίξεις πυρηνική βόμβα στη ζωή σου, δοκίμασε κρακ»: Η επιστροφή της Κόρτνεϊ Λαβ

Το ντοκιμαντέρ για την πολυτάραχη διαδρομή της «βασίλισσας του grunge» προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Sundance, προκαλώντας αίσθηση, ωστόσο η ίδια δεν παρευρέθηκε στην πρεμιέρα, για αδιευκρίνιστους λόγους.
THE LIFO TEAM
«Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

The Review / «Άμνετ»: Από το βιβλίο-φαινόμενο στην οσκαρική ταινία της Κλόε Ζάο

Ανάμεσα στα μεγαθήρια «Μια μάχη μετά την άλλη» και «Sinners», το «Άμνετ» της Κλόε Ζάο, μια τολμηρή, φανταστική ιστορία για το πώς ο Σαίξπηρ έγραψε τον «Άμλετ», διεκδικεί 8 Όσκαρ. Η ταινία παίζεται στις ελληνικές αίθουσες, ενώ στα βιβλιοπωλεία κυκλοφορεί και το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μάγκι Ο’Φάρελ, στο οποίο η Ζάο χρωστάει πολλά. Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητά με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για την ταινία και το βιβλίο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Pulp Fiction / Οι 16 οσκαρικές υποψηφιότητες του «Sinners» δεν είναι έκπληξη!

Δέκα μήνες μετά την έξοδό του στις αίθουσες, το «Sinners» του Ράιαν Κούγκλερ μετατρέπει ένα τολμηρό μουσικό horror σε κινηματογραφικό γεγονός που διεκδικεί την κορυφή και επιστρέφει στο προσκήνιο ως το απόλυτο φαινόμενο της φετινής οσκαρικής σεζόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Winter PREVIEW LIFO ΤΑΙΝΙΕΣ

Οθόνες / Η χρονιά ξεκινά με πολύ καλό σινεμά

Από τον Σαίξπηρ και τη χαμένη του οικογένεια μέχρι rave τραγωδίες στην έρημο, πολιτικά θρίλερ στη σκιά δικτατοριών, απρόσμενα ρομάντσα και γοτθικούς εφιάλτες, η σεζόν είναι γεμάτη με βραβευμένες ταινίες, που βάζουν πλώρη για τα Όσκαρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Έχει, τελικά, σημασία η ιστορική ακρίβεια στην ταινία «Καποδίστριας»;

Pulp Fiction / Καποδίστριας: Έχει σημασία η ιστορική ακρίβεια της ταινίας;

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια γέμισε τις αίθουσες, δίχασε το κοινό και άναψε τη συζήτηση στα social media. Είναι όμως το σινεμά πεδίο εθνικής εξύψωσης ή χώρος κριτικής σκέψης; Ο ιστορικός και συγγραφέας Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά για την ταινία, τον μύθο και την αναγκαιότητα της ιστορικής ακρίβειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

Απώλειες / Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

O ιδιόμορφος, μοναδικός, αισιόδοξος σε πείσμα του ζόφου που περιγράφει, σημαίνων Ούγγρος δημιουργός ταινιών όπως οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ και το Άλογο του Τορίνο έφυγε χθες από τη ζωή. Αναδημοσιεύουμε μια παλαιότερη συνέντευξή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 τεράστιες ταινίες που περιμένουμε μέσα στο 2026

Οθόνες / Οι 10 ταινίες που θα σπάσουν τα ταμεία το 2026

Από την επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην επιστημονική φαντασία και την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι το φινάλε του «Dune», αυτές είναι οι δέκα ταινίες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας τη νέα χρονιά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Οθόνες / 10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από την ξεσηκωτική μουσική βιογραφία του Ρόμπι Γουίλιαμς στο εκλεκτό σινεμά του Μιγκέλ Γκόμες κι από μια πολύ προσωπική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ σε ένα animation που δεν αφήνει μάτι στεγνό, αυτές είναι οι ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Απώλειες / Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός σόκαρε χωρίς ποτέ να το μετανιώσει, ερωτεύτηκε με όλο της το είναι, έκανε ασταμάτητα ταινίες, αλλά σταμάτησε πρόωρα, στα 39. Την κέρδισε ο φιλοζωικός ακτιβισμός, δραστηριότητα που κράτησε ως το τέλος. Μέχρι το τέλος έμειναν μαζί της και οι ακροδεξιές και ομοφοβικές της απόψεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Η λίστα / Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Ζητήσαμε από τέσσερις επαγγελματίες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης αλλά και από έναν ακαδημαϊκό να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες της εποχής της ελληνικής αθωότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ