Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Όχι άλλη σφυρίδα! Facebook Twitter
Αν γινόμουν άτυπος υπεύθυνος γευμάτων του Μεγάρου, θα έπειθα τον Πρόεδρο να καταργήσει με διάταγμα τη σφυρίδα από τα επίσημα δείπνα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0



ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
 είχα πάει στον Έντυ στη Νίκαια για να δοκιμάσω το μπιφτεκάκι του. Βρίσκεται σε μια γειτονιά όπου τα σπίτια είναι ακόμη χαμηλά, εύκολα μυρίζεις τα λουλούδια και βλέπεις ανθρώπους έξω να ρεμβάζουν. Εκεί κατάλαβα ότι άλλο να ρεμβάζεις και άλλο να χαζεύεις. 

Χαζεύω σημαίνει σκοτώνω την ώρα μου άσκοπα. Ρεμβάζω, σκοτώνω την ώρα μου κάνοντας όνειρα, όχι αυτά τα μεγάλα, τα μικρά, που είναι και πιο απλά!  

Ήταν η ημέρα που έφυγε ο Νιόνιος. Πεθαίνουν οι μύθοι; Μόνο αν τους σβήσεις εσύ, μικρή μου καρδιά! 

Προτού γίνω άτυπος γευσιγνώστης, ήθελα να γίνω ένας γαμάτος διορατικός σκηνοθέτης, αλλά κατάλαβα ότι όλο αυτό έχει μια δυσκολία. Δεν γίνεσαι κατευθείαν διορατικός, στην αρχή κουβαλάς φώτα και καλώδια.

Μπορείς να φτιάξεις τα πάντα, ακόμα και μοσχαράκι Wellington. Δεν λέμε ότι θα το πετύχεις απόλυτα, αλλά μην ξεχνάς για ποιον λόγο μαγειρεύεις. Μαγειρεύεις για να κερδίσεις αυτό το βλέμμα από το ταίρι σου! Αν μαγειρέψεις φιδέ, μην περιμένεις ούτε μπράβο. 

Βασικά, βαριέμαι το κουβάλημα και να τρώω αποδομημένες, παράτολμες, ανέμπνευστες εκδοχές φαγητών. Κάποια στιγμή θα βγάλω ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, στο οποίο θα βάλω τίτλο: «Θα θέλανε να ήταν ιερόσυλα πιάτα!». 

Για να ξεπεράσεις ένα δόγμα ή να διαλύσεις μια καθεστηκυία τάξη και να κάνεις σωστή επαναστατική ενέργεια, μια «ιεροσυλία», θέλει διάβασμα και πραγματική τόλμη, δεν μπορείς να το κάνεις με εξυπναδούλες, χτυπώντας στο μίξερ το κανονικό φαγητό, και μετά να το σερβίρεις! 

Ακόμα θυμάμαι την «ιεροσυλία» του Έκτορα Μποτρίνι στο Ετρούσκο, που έκανε την παστιτσάδα με κόκορα σε κανελόνι και έναν αφρό παρμεζάνας να βγαίνει από πάνω ή το κοκορέτσι θράψαλο του Χέλμη στο Μεζέν, που είναι διαβατήριο για την Κόλαση. 

Όχι άλλη σφυρίδα! Facebook Twitter
Κοκορέτσι θράψαλο του Χέλμη

Τώρα μας παρουσιάζουν γαστρονομικούς θησαυρούς: μια κροκέτα μες στη λαδίλα που λένε ότι είναι παστιτσάδα, γεμιστά σε μορφή φρουί ζελέ και καμένο ψωμί στη σάλτσα.  

Αν δεν μπορείς να διαπράξεις ιεροσυλία, πρέπει να αρκεστείς στο να υπηρετείς το δόγμα της ορθόδοξης απλότητας, αλλά της original, δηλαδή μην επιλέγεις τα φθηνά κομμάτια της πρώτης ύλης που μετά πασπαλίζεις με χρυσόσκονη, πουλώντας το πιάτο με τιμή μισελενάτη. Η απλότητα πρέπει να έχει τιμιότητα και στις τιμές! 

Ένα πιάτο μπορεί να ενθουσιάσει ακόμα και αν είναι υπερβολικά απλό, δεν χρειάζεται φρου φρου· όπως το μπιάνκο του Μανώλη Παπουτσάκη, η σούπα πατσά του Σωτήρη Ευαγγέλου – θα έλεγα και το φρικασέ σφυρίδας του, αλλά έχω γράψει τόσο πολλά για τη σφυρίδα. 

Όχι άλλη σφυρίδα! Facebook Twitter
Το μπιάνκο του Μανώλη Παπουτσάκη.

Έχετε παρατηρήσει ότι σε κάθε επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο σερβίρουν σφυρίδα με κάτι. Αν γινόμουν άτυπος υπεύθυνος γευμάτων του Μεγάρου, θα έπειθα τον Πρόεδρο να καταργήσει με διάταγμα τη σφυρίδα από τα επίσημα δείπνα. Τι θα προσφέραμε;  

Αρνί με πατάτες στον φούρνο με λεμονάκι, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και υπομονή, ενώ στα ζουμιά που μένουν στο ταψί θα βάζαμε μακαρόνια που θα ανακατεύαμε με μυζήθρα και λίγα ψαχνουδάκια αρνιού. Με αυτό ως πρώτο πιάτο θα χτυπάγαμε τους καλεσμένους στην καρδιά, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Θα φεύγανε όλοι χαρούμενοι και χορτασμένοι, ακόμα και οι μουρτζούφληδες.  

Αν, όμως, σου προσφέρουν φιλέτο σφυρίδας, σιδερωμένος θα πας, σιδερωμένος θα φύγεις, άσε που μετά από τριάντα λεπτά θα ψάχνεις κάτι να φας. Φαντάσου να είσαι στη θέση ενός ξένου ηγέτη και αφού φας τη σφυρίδα, να σε πιάσει πείνα στο ξενοδοχείο μεσάνυχτα, να πέσεις στην ανάγκη του room service και οι επιλογές σου να είναι πατικωμένο μπέργκερ με μπιφτέκι καμένο, τυρί νεκρό και πατάτες που αυτοκτόνησαν από τη φρεσκάδα.  

Είναι να μην έχει νεύρα ο ηγέτης! Άντε μετά να σε πείσουν οι δικοί μας ότι πηγαίνουμε καλά στα δημοσιονομικά. Με σφυρίδα στην αρχή και βαριεστημένο μπέργκερ από το room service στη συνέχεια, δεν υπάρχει περίπτωση. 

«Μην περιμένεις να βρεις καλοσύνη αν ο άλλος δεν είναι χορτάτος», μου έλεγε η συγχωρεμένη η γιαγιά μου. 

Τη μαγειρική βασικά την ξεκινάς για να κάνεις ένα φαγητό για κάποιον που αγαπάς και στο επόμενο στάδιο μπαίνει η καθημερινότητα. Επίσης, κατάλαβα ότι αν στη μαγειρική έχεις αυτοπεποίθηση και όρεξη, κάνεις θαύματα, καταφέρνεις ακόμα και δύσκολες συνταγές. Δεν θα γίνεις Τσελεμεντές επειδή ακούς μια εσωτερική φωνή αυτοβελτίωσης αλλά επειδή αυτό που θα φτιάξεις θα πετύχει – γιατί πάντα η τύχη βοηθάει τους ρομαντικούς τολμηρούς πρωτάρηδες.  

Βάλε έναν στόχο για 12 παλαβά πιάτα και ξεκίνα. Μπορείς να φτιάξεις τα πάντα, ακόμα και μοσχαράκι Wellington. Δεν λέμε ότι θα το πετύχεις απόλυτα, αλλά μην ξεχνάς για ποιον λόγο μαγειρεύεις. Μαγειρεύεις για να κερδίσεις αυτό το βλέμμα από το ταίρι σου! Αν μαγειρέψεις φιδέ, μην περιμένεις ούτε μπράβο. 

Γι’ αυτό το βλέμμα πρέπει και να βγαίνεις· μην το αμελείς. Αν πάνε χάλια τα δημοσιονομικά λόγω σφυρίδας και δεν σου μένει φράγκο, κόψε κάποιες χαζομάρες για να μπορείς να πηγαίνεις σε ένα διαφορετικό εστιατόριο κάθε μήνα.  

Μην πηγαίνεις στο ίδιο. Πες ότι φεύγεις από τον μάταιο αυτό κόσμο και πηγαίνεις, λέμε τώρα, στον Παράδεισο. Αν σε ρωτήσουν πού έτρωγες στην Αθήνα τι θα απαντήσεις; «Ξέρετε κάτι, πήγαινα μόνο στην ταβερνούλα μου»; 

Αιώνια ζωή είναι αυτή, πρέπει να κάνεις εντύπωση από την αρχή, μην την πατήσεις σαν τα παιδιά του Προεδρικού, που σερβίρουν ξενέρωτη σφυρίδα. 

«Τελικά, Ρεμί, θα μας πεις κάποιες επιλογές που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε εντύπωση;» 

Αν και η ευθύνη με αγχώνει, θα σου πω πού έφαγα τις τελευταίες δεκατέσσερις ήμερες και το χάρηκα, με οικονομικές διαβαθμίσεις. 

Όχι άλλη σφυρίδα! Facebook Twitter
Αν έχει καλό καιρό, ο εξωτερικός χώρος του Λούνα είναι λες και είσαι σε χωριό! 

«Ταπεινή» επιλογή: Λούνα, στον Νέο Κόσμο, με χόρτα, καπνιστά, πολίτικα κεφτεδάκια και μοσχαράκι οσομπούκο. Περνάς ένα μεσημέρι νοστιμότατο. Ένα τσικ παραπάνω σαλτσούλα στις χυλοπίτες, και θα ήταν το απόλυτο. Αν έχει καλό καιρό, ο εξωτερικός χώρος τους είναι λες και είσαι σε χωριό! 

Επιλογή «εθνικού πλούτου»: «Νικαράγουα» στον Πειραιά. Ακόμα και ο γύρος του κοτόπουλο τα σπάει. 

Eπιλογή για χαϊλίκια και εντυπωσιασμούς: Βάλε τα καλά σου και πήγαινε το αμόρε σου στην Αθηναϊκή Ταράτσα. Μην πάρεις το πεϊνιρλί με τα τέσσερα τυριά, είναι άνευρο, πάρε το άλλο, με τον καβουρμά. Εγώ θα έπαιρνα και ένα κεμπάπ, προκαλεί ντελίριο. Για κυρίως πάρε κατσικάκι στον ξυλόφουρνο για δύο, με χόρτα και γιαούρτι και μπαχάρια, και θα πέσεις με τα μούτρα. Την Ακρόπολη ούτε που θα την κοιτάξεις! 

Επιλογή στα βόρεια: «Κιτς και σ’ έφαγα», στη Θεσσαλονίκη. Πίτες, αμνοερίφια με τραχανά και ζυμαρικά. Πληθωρικά νόστιμα πιάτα σε ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον! 

Όχι άλλη σφυρίδα! Facebook Twitter
Κρεατόπιτα από το «Κιτς και σ’ έφαγα», στη Θεσσαλονίκη.

Όταν βγαίνεις έξω μην ξεκινάς τις σπατάλες, μην ανοίγεις μπουκάλια κρασί και ξεσκίζεσαι στα ορεκτικά και ψάχνεις κοπές. Με δυο ποτήρια κρασί είσαι μια χαρά, το θέμα είναι να βγεις έξω!  

Τέλος, έχω και πρόταση σε περίπτωση που δεν έχει μείνει φράγκο, αλλά θέλω να βγω έξω: πίτσα πεπερόνι από κάπου, δύο αναψυκτικά από το περίπτερο και ξεκινάτε για παραλιακή με υπόκρουση Xούλιο Ιγκλέσιας. Μη ρωτήσεις ποιος ακούει Χούλιο Ιγκλέσιας το 2025, κάν’ το και θα με θυμηθείς… Εσύ, αυτή, ο Χούλιο, η πίτσα και η παραλιακή, ανταλλάζοντας ματιές. Υπάρχει κάτι καλύτερο;  

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ
4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ