Καύσωνας πλήττει ακόμη και τις ψυχρές σκανδιναβικές χώρες

Καύσωνας πλήττει ακόμη και τις ψυχρές σκανδιναβικές χώρες Facebook Twitter
Φωτογραφία: Unsplash
0

Οι σκανδιναβικές χώρες πλήττονται από ένα «πραγματικά άνευ προηγουμένου» κύμα καύσωνα.

Ένας μετεωρολογικός σταθμός στον νορβηγικό Αρκτικό Κύκλο κατέγραψε θερμοκρασίες άνω των 30°C για 13 ημέρες μέσα στον Ιούλιο, ενώ στη Φινλανδία παρατηρήθηκαν τρεις συνεχόμενες εβδομάδες με θερμοκρασίες 30°C.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σε διάρκεια κύμα καύσωνα που έχει καταγραφεί από το 1961, με διάρκεια 50% μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ.

«Ένα πραγματικά άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα βρίσκεται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, με σημερινές μέγιστες θερμοκρασίες περίπου 32-33°C», δήλωσε ο Mika Rantanen, κλιματολόγος από το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη.

«Ακόμη και οι αρκτικές περιοχές έχουν βιώσει τρεις εβδομάδες με θερμοκρασίες άνω των 25°C, και ενδέχεται αύριο να "χτυπήσουν" ρεκόρ Αυγούστου.», πρόσθεσε.

Το Νορβηγικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι καταγράφηκαν θερμοκρασίες άνω των 30°C σε τουλάχιστον έναν σταθμό στις τρεις βορειότερες επαρχίες της χώρας για 12 ημέρες τον Ιούλιο. Παρόλο που υπήρξε μια μικρή ανάπαυλα καθώς η ζέστη μετακινήθηκε βορειότερα και ανατολικότερα, το Ινστιτούτο δήλωσε ότι αναμένει θερμοκρασίες ξανά κοντά στους 30°C το Σαββατοκύριακο.

«Έχουμε μπροστά μας μερικές πολύ ζεστές ημέρες στη βόρεια Νορβηγία», δήλωσε το Ινστιτούτο.

Στη Σουηδία, οι μετεωρολόγοι σημείωσαν παρατεταμένα κύματα καύσωνα σε πολλούς σταθμούς στον βορρά, με έναν σταθμό στην Haparanda να καταγράφει θερμοκρασίες άνω των 25°C για 14 συνεχόμενες ημέρες. Στο Jokkmokk της Λαπωνίας, το κύμα διήρκεσε 15 ημέρες.

«Για να βρούμε μεγαλύτερη περίοδο ζέστης σε αυτούς τους σταθμούς, πρέπει να ανατρέξουμε σε δεδομένα πριν από έναν αιώνα», ανέφερε ο Sverker Hellström, επιστήμονας του Σουηδικού Μετεωρολογικού και Υδρολογικού Ινστιτούτου.

Ο καύσωνας σάρωσε τη βόρεια Ευρώπη στα μέσα Ιουλίου, λόγω θερμών νερών στα ανοιχτά των νορβηγικών ακτών, η οποία ανέβασε τις θερμοκρασίες στις σκανδιναβικές χώρες 8–10 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Έκτοτε, η περιοχή έχει πληγεί και από καταιγίδες και κεραυνούς, που έχουν προκαλέσει δασικές πυρκαγιές.

Ο θερμός καιρός αιφνιδίασε τους κατοίκους, καθώς πρόκειται για περιοχές που είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στο ψύχος. Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Ελβετία θα βιώσουν τη μεγαλύτερη σχετική αύξηση σε ημέρες με έντονη ζέστη, και έχουν προειδοποιήσει ότι οι υποδομές τους δεν είναι σχεδιασμένες για να ανταπεξέλθουν.

Την Τετάρτη, ένα παγοδρόμιο στη βόρεια Φινλανδία άνοιξε τις πόρτες του για όσους ζητούσαν καταφύγιο από τη ζέστη, καθώς το τοπικό νοσοκομείο γέμισε υπερβολικά από περιστατικά θερμοπληξίας, σύμφωνα με φινλανδικά μέσα. Την Πέμπτη, εκτροφείς ταράνδων προειδοποίησαν ότι τα ζώα τους κινδυνεύουν να πεθάνουν από τη ζέστη.

Το σουηδικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι τουρίστες που επισκέπτονται τη Σκανδιναβία για “δροσερές διακοπές” (coolcations) αντιμετωπίζουν επικίνδυνες προειδοποιήσεις για καύσωνα.

«Καθώς η κλιματική αλλαγή προχωρά, τα εξαιρετικά σοβαρά κύματα καύσωνα θα ενταθούν», δήλωσε ο Heikki Tuomenvirta, επιστήμονας από το Φινλανδικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο.

«Συμβαίνουν όλο και συχνότερα, είναι πιο σοβαρά και διαρκούν περισσότερο.»

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM