New York Times: Ο υποσιτισμένος μικρός Μοχάμεντ από τη Γάζα, «έχει και άλλη πάθηση»

New York Times: Ο υποσιτισμένος μικρός Μοχάμεντ από τη Γάζα, «έχει και άλλη πάθηση» Facebook Twitter
Ο μικρός Μοχάμεντ στην αγκαλιά της μητέρας του / Φωτ: Getty
0

Οι New York Times εξέδωσαν διευκρινιστική ανακοίνωση για την υπόθεση του μικρού Μοχάμεντ από τη Γάζα, του παιδιού με εμφανή σημάδια εξάντλησης που έγινε γνωστό μέσα από τις συγκλονιστικές φωτογραφίες.

Η εφημερίδα διευκρίνισε ότι η εικόνα του αγοριού δεν οφείλεται αποκλειστικά στον υποσιτισμό, αλλά σχετίζεται επίσης με σοβαρό υποκείμενο ιατρικό πρόβλημα.

Η σχετική ενημέρωση προς τους αναγνώστες ξεκαθάρισε ότι ο Μοχάμεντ Ζακαρίγια αλ-Μουταουάκ, το παιδί από τη Γάζα που εμφανίζεται στη φωτογραφία και φέρεται «διαγνωσμένος με σοβαρό υποσιτισμό», αντιμετωπίζει και «προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας» – στοιχεία που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική εκδοχή της είδησης.

«Πρόσφατα παρουσιάσαμε μια ιστορία για τους πιο ευάλωτους πολίτες της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του Μοχάμεντ Ζακαρία αλ Μουταουάκ, ο οποίος είναι περίπου 18 μηνών και υποφέρει από σοβαρό υποσιτισμό. Έκτοτε αποκτήσαμε νέα στοιχεία, από το νοσοκομείο που τον φρόντισε και από τον ιατρικό του φάκελο, και επικαιροποιήσαμε το κείμενο με πληροφορίες για τα προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας του», δήλωσε εκπρόσωπος της New York Times.

Όπως τόνισε και το ίδιο το μέσο, «αυτή η επιπλέον λεπτομέρεια βοηθά τους αναγνώστες να κατανοήσουν πληρέστερα την κατάστασή του».

Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Κόλιερ επικαλέστηκε ιατρικό έγγραφο από τον Μάιο του 2025, σύμφωνα με το οποίο ο Μοχάμεντ αντιμετωπίζει εγκεφαλική παράλυση, υποξαιμία αλλά και πολύ σοβαρή γενετική διαταραχή. Από την πλευρά της, η μητέρα του παιδιού αποκάλυψε -σε τηλεοπτικό ρεπορτάζ του CNN- ότι ο Μοχάμεντ πάσχει από «μυϊκή διαταραχή», για την οποία λαμβάνει εξειδικευμένη διατροφή και φυσιοθεραπεία. Όπως ανέφερε, το παιδί της είναι «χαρούμενο» και μπορεί να «στέκεται όρθιο».

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση των φωτογραφιών η η φιλοϊσραηλινή οργάνωση HonestReporting παρουσίασε μια εναλλακτική εικόνα. Σε άλλη φωτογραφία, τραβηγμένη σχεδόν την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος αδελφός του Μοχάμεντ, ο Τζουντ, εμφανίζεται στο φόντο σε σαφώς καλύτερη φυσική κατάσταση.

Τραμπ: «Τα παιδιά στην λωρίδα της Γάζας λιμοκτονούν»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε χθες Τρίτη να αυξηθεί η επισιτιστική βοήθεια που παρέχεται στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, λέγοντας ότι παιδιά λιμοκτονούν.

«Τα παιδιά αυτά λιμοκτονούν», είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους μέσα από το προεδρικό αεροσκάφος λίγο προτού αναχωρήσει από τη Σκωτία για την Ουάσινγκτον. «Βλέπετε τις μανάδες, τα αγαπάνε τόσο πολύ. Απλώς δεν υπάρχει κάτι που να μπορούν να κάνουν», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν συζήτησε το θέμα με τη σύζυγό του Μελάνια, ο Τραμπ απάντησε: «Βλέπει τις ίδιες εικόνες που βλέπετε κι εσείς, που βλέπουμε όλοι. Και πιστεύω όλοι, εκτός κι αν είναι κανείς ανάλγητος -ή ακόμη χειρότερο παράφρονας-, δεν υπάρχει κάτι άλλο να πεις εκτός από το ότι είναι φρικτό όταν βλέπεις τα παιδιά».

«Πρέπει να τους στείλουν τρόφιμα και θα τους στείλουμε τρόφιμα», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει εκατοντάδες περιστέρια που είχαν κατακλύσει μία πολυκατοικία

Διεθνή / Ιταλία: Απαγόρευσαν σε γυναίκα να ταΐζει περιστέρια γιατί είχαν κατακλύσει ολόκληρη πολυκατοικία

Η απαγόρευση επιβλήθηκε μετά από την οργή των ενοίκων της πολυκατοικίας, που όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν ζούσαν μία «κόλαση» από τα φτερά και τα περιττώματα
LIFO NEWSROOM
«Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Διεθνή / «Άκουσα φωνές, έλεγχαν το μυαλό μου»: Τι είπε από τη φυλακή ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία της Ιρίνα Ζαρούτσκα

Ο 34χρονος, που έχει διαγνωστεί με σχιζοφρένεια, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση είχε φυτέψει «υλικά» στον εγκέφαλό του και ότι αυτοί τον «έλεγχαν» τη στιγμή της επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Διεθνή / Γαλλία: Υποψίες για ρωσική ανάμειξη μετά την τοποθέτηση κεφαλιών γουρουνιών σε τζαμιά του Παρισιού

Οι γαλλικές αρχές εκφράζουν ανησυχία ότι οι επιθέσεις αυτού του τύπου, αν και συμβολικές, αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τις εσωτερικές εντάσεις και να διχάσουν την κοινή γνώμη
LIFO NEWSROOM