Γάζα: «Ανθρωπιστική παύση» σε τμήματα του θύλακα ανακοίνωσε το Ισραήλ

Γάζα: «Ανθρωπιστική παύση» σε τμήματα του θύλακα ανακοίνωσε το Ισραήλ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Παύση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ημερήσια βάση σε καθορισμένες περιοχές της Γάζας και τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων για τις οχηματοπομπές των Ηνωμένων Εθνών και των ΜΚΟ, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός.

Σκοπός να αντιμετωπιστεί η κρίση λιμού που επιδεινώνεται.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι θα «εφαρμόσει ανθρωπιστική παύση σε κέντρα με αμάχους και σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους» σήμερα το πρωί, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

«Η παύση αυτή εφαρμόζεται από τις 10.00 έως τις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), από σήμερα Κυριακή», ξεκινώντας από τις περιοχές της Αλ-Μαουάσι (νότια), της Ντέιρ αλ-Μπάλαχ (κέντρο) και της Πόλης της Γάζας (βόρεια), όπου δεν θα υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον στρατό.

Ο στρατός πρόσθεσε ότι «μόνιμοι διάδρομοι» θα δημιουργηθούν «από τις 06.00 έως τις 23.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) για να επιτραπεί το ασφαλές πέρασμα των οχηματοπομπών του ΟΗΕ και των οργανώσεων αρωγής που παραδίδουν και διανέμουν τρόφιμα και φάρμακα στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας».

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη σε συντονισμό με τις οργανώσεις αυτές, ύστερα από «συζητήσεις για το ζήτημα αυτό». Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών ενημερώθηκαν μέσω ανάρτησης του αραβόφωνου εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντραΐ στο Χ.

Δεν υπήρξε άμεσα επίσημη αντίδραση από τον ΟΗΕ ή τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Γάζα ενώ ανθρωπιστικές πηγές, που σε ιδιωτικές συζητήσεις εμφανίζονται επιφυλακτικές, δήλωσαν ότι περιμένουν να δουν τα απτά αποτελέσματα της ισραηλινής ανακοίνωσης επί του πεδίου.

Γάζα: Φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο

Νωρίτερα, φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια άρχισαν να κινούνται προς τη Γάζα από την Αίγυπτο, όπως μετέδωσε σήμερα το προσκείμενο στο αιγυπτιακό κράτος Al Qahera News TV, ύστερα από μήνες διεθνών πιέσεων και προειδοποιήσεων από οργανώσεις αρωγής ότι ο λιμός εξαπλώνεται στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι χθες ξεκίνησε ρίψεις αεροπορικής βοήθειας στη Γάζα και λαμβάνει κι άλλα μέτρα για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση εκεί.

Δεκάδες φορτηγά που μετέφεραν τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας μετακινήθηκαν προς το πέρασμα Καράμ Αμπού Σαλέμ (Κερέμ Σαλόμ) στη νότια Γάζα, δήλωσε ανταποκριτής του Al Qahera από το συνοριακό πέρασμα της Ράφας μεταξύ της Αιγύπτου και της Γάζας.

Διεθνείς οργανώσεις αρωγής κάνουν λόγο για λιμό μεταξύ των 2,2 εκατ. κατοίκων της Γάζας, με τα τρόφιμα να εξαντλούνται καθώς το Ισραήλ διέκοψε τον ανεφοδιασμό του θύλακα τον Μάρτιο, πριν τον επιτρέψει και πάλι τον Μάιο αλλά με νέους περιορισμούς.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι επιτρέπει να εισέλθει στη Γάζα επαρκής ποσότητα τροφίμων στη Γάζα και κατηγορεί τα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν τη διανέμουν. Τα Ηνωμένα Έθνη δηλώνουν ότι ενεργούν με όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο υπό τους ισραηλινούς περιορισμούς.

Δεκάδες άνθρωποι στη Γάζα έχουν πεθάνει από υποσιτισμό τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, ενώ 127 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας υποσιτισμού, μεταξύ των οποίων 85 παιδιά, από την έναρξη του πολέμου, πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πάνω από 100 οργανώσεις αρωγής προειδοποίησαν ότι ο λιμός εξαπλώνεται στον θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επίσης χθες ότι αποκατέστησε την ηλεκτροδότηση μονάδας αφαλάτωσης, που αναμένεται να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες για νερό περίπου 900.000 ανθρώπων στη Γάζα.

Χθες, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στη Γάζα ανακοίνωσε τον θάνατο 40 ανθρώπων σε ισραηλινά πλήγματα κυρίως στην Πόλη της Γάζας (βόρεια), στον τομέα της Χαν Γιούνις (νότια) και στον καταυλισμό της Νουσέιρατ (κέντρο).

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία,14 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά ενώ περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια σε διάφορα σημεία του θύλακα, ενώ ένας σκοτώθηκε όταν οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά ομάδας αμάχων που είχαν συγκεντρωθεί βορειοδυτικά της πόλης της Γάζας.

Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2023 από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που στοίχισε τη ζωή σε 1.219 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση επίσημα στοιχεία.

Στην ισραηλινή εκστρατεία που εξαπολύθηκε σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 59.733 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της ελεγχόμενης από τη Χαμάς κυβέρνησης, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σι Τζινπίνγκ πιέζει τον Τραμπ για την Ταϊβάν – Τι θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ

Διεθνή / Ο Σι Τζινπίνγκ πιέζει τον Τραμπ για την Ταϊβάν – Τι θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ

Ο Σι Τζινπίνγκ πιέζει τον Ντόναλντ Τραμπ για επίσημη αντίθεση στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν, καθώς η Κίνα επιδιώκει να ενισχύσει τον έλεγχό της και να αποδυναμώσει την αμερικανική δέσμευση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Επιστολή συγγενών ομήρων στον Τραμπ πριν από τη συνάντηση με Νετανιάχου

Διεθνή / Γάζα: Επιστολή συγγενών ομήρων στον Τραμπ πριν από τη συνάντηση με Νετανιάχου

Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι διαφαίνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, στη βάση σχεδίου 21 σημείων που παρουσίασε σε Άραβες και μουσουλμάνους ηγέτες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Μίσιγκαν: Τι γνωρίζουμε για τον ύποπτο της δολοφονίας στην εκκλησία Μορμόνων

Διεθνή / Μίσιγκαν: Τι γνωρίζουμε για τον ύποπτο της ένοπλης επίθεσης στην εκκλησία Μορμόνων

Ο φερόμενος ως δράστης που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους, προτού βάλει φωτιά στην εκκλησία, έχει ταυτοποιηθεί ως ο Τόμας Τζέικομπ Σάνφορντ, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ που υπηρέτησε στο Ιράκ
LIFO NEWSROOM
Κίνδυνος shutdown στις ΗΠΑ: Πώς σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί ο Τραμπ

Διεθνή / Κίνδυνος shutdown στις ΗΠΑ: Πώς σκοπεύει να το εκμεταλλευτεί ο Τραμπ

Αν το Κογκρέσο αποτύχει να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι την επόμενη εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται για ένα shutdown που θα αντικατοπτρίζει την καθαρότερη και πιο ολοκληρωμένη εκδοχή του οράματος του προέδρου Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα συναντήσει έναν πολύ διαφορετικό Νετανιάχου τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο

Διεθνή / Ο Τραμπ θα συναντήσει έναν πολύ διαφορετικό Νετανιάχου σήμερα στον Λευκό Οίκο

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντά τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο με φόντο τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία του Ισραήλ - Από προσεκτικός ηγέτης μετατράπηκε σε «τζογαδόρο» της Μέσης Ανατολής – αλλά η Ιστορία και οι σύμμαχοί του ίσως τον προδώσουν
LIFO NEWSROOM
La Luz del Mundo: Σκάνδαλο για την εκκλησία με τους 5 εκατ. πιστούς - Βιασμοί παιδιών και trafficking

Διεθνή / La Luz del Mundo: Σκάνδαλο για την εκκλησία με τους 5 εκατ. πιστούς - Βιασμοί παιδιών και trafficking

Η εκκλησία La Luz del Mundo, με 5 εκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως, συγκλονίζεται από κατηγορίες για συστηματική κακοποίηση ανηλίκων - Ο ηγέτης Ναασόν Χοακίν Γκαρσία και η μητέρα του Εύα αντιμετωπίζουν ισόβια ποινή για sex trafficking και εγκλήματα φρίκης
LIFO NEWSROOM
«Στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα»: Τραμπ — Νετανιάχου σε τετ α τετ που μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της Γάζας

Διεθνή / «Στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα»: Τραμπ - Νετανιάχου σε τετ α τετ που ίσως αλλάξει τη μοίρα της Γάζας

Στην προκλητική ομιλία του στον ΟΗΕ την Παρασκευή, ο Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε στο σχέδιο των 21 σημείων και επέμεινε ότι το Ισραήλ θα «ολοκληρώσει το έργο» έναντι της Χαμάς
LIFO NEWSROOM