«Ποιος δεν θέλει να μείνει στον Παράδεισο;»

«Ποιος λοιπόν, δεν θέλει να μείνει στον παράδεισο;» Facebook Twitter
Ο Αθανάσιος Διάκος είναι ένα ορεινό χωριό, στην ορεινή Φωκίδα, στα 1050 υψόμετρο.
0


Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΙ η σύζυγός του Μαρία εδώ και τρία χρόνια έχουν αφήσει τη ζωή τους στην Αθήνα και έχουν μετακομίσει στον Αθανάσιο Διάκο, ένα μικρό ορεινό χωριό στα Βαρδούσια με μόλις επτά μόνιμους κατοίκους τον χειμώνα.

Η ζωή τους περιστρέφεται γύρω από το μαγαζί που έφτιαξαν με τα ίδια τους τα χέρια, κάτι ανάμεσα σε παραδοσιακό παντοπωλείο, καφενείο και κατάστημα με είδη δώρων. Η καθημερινότητα τους είναι σκληρή, από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο δουλεύουν επτά μέρες την εβδομάδα, όμως έχουν καταφέρει να ζήσουν εκεί όπου ονειρεύονταν, στον παράδεισό τους.  

«Με λένε Άγγελο Δημητρακόπουλο και είμαι 43 χρονών. Γεννήθηκα στον Κορυδαλλό και έζησα 40 χρόνια στο Κερατσίνι. Από μικρός είχα πολλή ενέργεια, οπότε ο αθλητισμός και οι δραστηριότητες δεν έλειπαν ποτέ από τη ζωή μου. Με το σχολείο η αλήθεια είναι ότι δεν τα πήγαινα καλά, αν και κατάφερα να περάσω στη Γεωπονική, που βέβαια δεν πήγα ποτέ. Ήμουν και τυχερός γιατί κέρδισα χρονιά, και τελείωσα μικρός το λύκειο.

«Μετά από τρία χρόνια εδώ, μπορώ να πω πως αυτή είναι η πιο δύσκολη, αλλά και η πιο καλή επιλογή που έχω κάνει μέχρι τώρα. Όχι τόσο σε ό,τι αφορά τον τόπο, που είναι μαγικός έτσι κι αλλιώς, αλλά σε ό,τι αφορά την αποκέντρωση. Αυτή ήταν η ουσία και δεν το έχουμε μετανιώσει ούτε δευτερόλεπτο».

Όσο πήγαινα σχολείο, είχα τις προπονήσεις μου και κάποια βράδια έκανα ντελίβερι σε ένα σουβλατζίδικο για το χαρτζιλίκι μου. Σε κάποια φάση δούλεψα σε μια θαλαμηγό-επαγγελματικό σκάφος ως βοηθός μάγειρα. Ήταν μια δυνατή εμπειρία για μένα, μια και ήμουν μικρός και δεν γνώριζα από κουζίνα, ούτε βέβαια και από θάλασσα.

«Ποιος λοιπόν, δεν θέλει να μείνει στον παράδεισο;» Facebook Twitter
«Την απόφαση να εγκαταλείψουμε την Αθήνα την πήραμε εύκολα, μετά από 40 χρόνια στην πόλη».

Γυρνώντας από το ταξίδι και έχοντας αποκτήσει εμπειρία –και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες–, μου δόθηκε η ευκαιρία να εξασκήσω το επάγγελμα αυτό για αρκετά χρόνια. Πέρασα από εστιατόρια, catering κ.λπ., όπως οι περισσότεροι μάγειρες. Συνέχισα και μετά το στρατιωτικό πιο εντατικά και έφτασα σε ένα αρκετά καλό επίπεδο. Άρχισα να αναλαμβάνω μαγαζιά με την ομάδα μου, κυρίως σε νησιά.

Με τα χρόνια, το επάγγελμα άρχισε να με χαλάει σε διάφορους τομείς, κι έτσι αποφάσισα να μην περνάω όλη μου τη μέρα σε μια κουζίνα και να βρω μια παράλληλη, δεύτερη δουλειά.

Κατέληξα να κάνω διάφορα επαγγέλματα ως έξτρα απασχόληση: πωλητής σε κάποιες εταιρείες, περιπτεράς, υπάλληλος σε κάβα κ.λπ. Ώσπου βρήκα αυτό που με γεμίζει, τις κατασκευές, κυρίως από ξύλο. Δεκατρία χρόνια τώρα υπάρχουν πάρα πολλά σπίτια σε Ελλάδα και εξωτερικό που έχουν μια κατασκευή ή κάτι διακοσμητικό από μένα.

Μπορώ να κάθομαι στο εργαστήριό μου με τις ώρες και να βγαίνω χαμογελαστός. Οι περισσότερες κατασκευές μου αφορούν μικρά παιδιά και ζωάκια, κι αυτό είναι κάτι που γεμίζει ακόμα πιο πολύ. Φυσικά και το συνεχίζω ακόμα και ελπίζω, όσο μπορώ, να φτιάχνω πράγματα.

Την απόφαση να εγκαταλείψουμε την Αθήνα την πήραμε εύκολα, μετά από σαράντα χρόνια ζωής στην πόλη. Είχαμε και μια περιπέτεια με άσχημο τέλος που μας έκανε να φιλοσοφήσουμε αλλιώς τη ζωή.

«Ποιος λοιπόν, δεν θέλει να μείνει στον παράδεισο;» Facebook Twitter
«Το μαγαζί το φτιάξαμε με τα χεράκια μας και τρία χρόνια τώρα είμαστε μια χαρά. Ζούμε αξιοπρεπέστατα, αλλά βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι βάζουμε στην άκρη χρήματα. Πραγματικά, όμως, ζούμε χωρίς να μας λείπει τίποτα».

Είπαμε πως θα πρέπει να βάλουμε κάτω το κεφάλι και να κάνουνε υπερπροσπάθεια, ώστε να πάμε σε ένα μέρος που θα αλλάξει την ψυχολογία μας και γενικά τη μιζέρια στην οποία είχαμε πέσει.

Δουλέψαμε πάρα πολύ κάνοντας διπλές δουλειές, υπερωρίες και στερηθήκαμε κάποια πράγματα με μόνο σκοπό να φύγουμε. Πέντε χρόνια χρειάστηκαν για να καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας και να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή.

Ωστόσο, πηγαίναμε κάποια Σαββατοκύριακα στο χωριό της γυναίκας μου για να ξεσκάμε, γιατί αλλιώς δεν γινόταν. Τότε γεννήθηκε η ιδέα για το πού θα πηγαίναμε αν καταφέρναμε τελικά να φύγουμε από την Αθήνα. «Εδώ ηρεμεί η ψυχούλα μας», είπα στη γυναίκα μου, τη Μαρία. «Εδώ θα έρθουμε να ζήσουμε σαν άνθρωποι».

Η Μαρία είναι μεγαλωμένη στην Πετρούπολη. Δούλευε στο κέντρο της Αθήνας για αρκετά χρόνια και τη θαύμαζα που μπορούσε να τρώει όλο αυτό το πήξιμο και όλον αυτόν τον χαμό. Αγανακτισμένη βέβαια κι εκείνη από όλο αυτό που ζούσε στην καθημερινότητά της, δεν το σκέφτηκε καν. Συμφώνησε κατευθείαν και κάναμε μια μεγάλη αγκαλιά ως επικύρωση της συμφωνίας.

Αναρωτηθήκαμε τι θα κάνουμε εδώ για να ζήσουμε. Σκέφτηκα πως κάθε φορά που ερχόμαστε στο χωριό έχουμε μισό αμάξι ψώνια, άρα αυτό έλειπε από το χωριό. Κι έτσι η ιδέα του παντοπωλείου ήρθε σχεδόν μόνη της.

Ο Αθανάσιος Διάκος είναι ένα χωριό στην ορεινή Φωκίδα, σε υψόμετρο 1.050 μ. Εδώ γεννήθηκε ο γνωστός ήρωας της Επανάστασης και προς τιμήν του ονομάστηκε το χωριό.

Μιλάμε για ένα πανέμορφο χωριό στα Βαρδούσια Όρη, γεμάτο έλατα και πλατάνια. Ο παραπόταμος του Μόρνου περνάει μέσα από το χωριό κι έτσι η φύση οργιάζει. Ποιος, λοιπόν, δεν θέλει να μείνει στον Παράδεισο;

«Ποιος λοιπόν, δεν θέλει να μείνει στον παράδεισο;» Facebook Twitter
O ποταμός Μόρνος. Φωτ.: Greek CrossRoads

Η συμφωνία ήταν ότι θα φτιάξουμε ολομόναχοι το μαγαζί, ώστε να το ευχαριστηθούμε και να έχει τον χαρακτήρα μας πάνω απ’ όλα.

Αρχικά, ξεκινήσαμε για ένα παραδοσιακό παντοπωλείο και καταλήξαμε πως θα πρέπει να έχει και κάποια πρωτότυπα είδη δώρων που φτιάχνω εγώ, επίσης καφέ στη χόβολη, ποτά, τσίπουρα, καφέδες κ.λπ. Το αναπτύξαμε όσο μπορούσαμε και κάθε χρόνο κάνουμε κάτι νέο.

Το μαγαζί το φτιάξαμε με τα χεράκια μας και τρία χρόνια τώρα είμαστε μια χαρά. Ζούμε αξιοπρεπέστατα, αλλά βέβαια δεν να μπορούμε να πούμε ότι βάζουμε κάτι στην άκρη. Όμως δεν μας λείπει τίποτα.

Μας στηρίζει η τοπική κοινωνία και τα γύρω χωριά, έχει τουρισμό το χωριό, οπότε όλα καλά.

Τον χειμώνα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα βιοποριστικά, αλλά πολύ καλύτερα για σένα τον ίδιο. Το μαγαζί ανοίγει το Σαββατοκύριακο μόνο, καθώς τις υπόλοιπες ημέρες είμαστε μόνο επτά κάτοικοι στο χωριό. Τόσοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι στον Αθανάσιο Διάκο τον χειμώνα, και στον βαρύ χειμώνα γινόμαστε πέντε.

Τα Σαββατοκύριακα μαζεύει κόσμο το χωριό και βλέπουμε και κανέναν άνθρωπο, εκδρομείς, ορειβάτες, μηχανόβιους, περιπατητές ή ντόπιους που έρχονται να ηρεμήσουν δυο μερούλες. Από Απρίλιο, δειλά-δειλά, αρχίζουν να έρχονται περισσότεροι ντόπιοι.

Οπότε, είμαστε ανοιχτά τα Σαββατοκύριακα, γιορτές και αργίες μέχρι τον Μάιο που ξεκινάνε να έρχονται οι βοσκοί στον τόπο τους και παίρνει σιγά-σιγά ζωή και πάλι το χωριό. Έχουμε επτά μετακινούμενους βοσκούς με τα κοπάδια τους, οι οποίοι το καλοκαίρι πάνε στα λιβάδια των Βαρδουσίων. Αυτό συμβαίνει μέχρι μέχρι τον Οκτώβριο που επιστρέφουν στον τόπο τους, γιατί ο χειμώνας εδώ, όπως είπαμε, είναι δύσκολος.

Οι ασχολίες μας εδώ έχουν να κάνουν με τη δουλειά κυρίως. Από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο δουλεύουμε επτά μέρες την εβδομάδα. Εγώ απασχολούμαι επίσης και σε εξωτερικές δουλειές: κουρεύω οικόπεδα, κλαδεύω, κάνω οικοδομικές, ξυλουργικές εργασίες. Γενικά, είναι πολύ γεμάτη η μέρα μας.

«Ποιος λοιπόν, δεν θέλει να μείνει στον παράδεισο;» Facebook Twitter
«Τον χειμώνα έχουμε πέντε μέρες την εβδομάδα να κάνουνε ό,τι θέλουμε, βόλτες, ταξίδια, ξεκούραση».

Τον χειμώνα όμως έχουμε πέντε μέρες την εβδομάδα να κάνουμε ό,τι θέλουμε, βόλτες, ταξίδια, να ξεκουραστούμε.

Σίγουρα η ζωή εδώ έχει και κάποιες μέρες ζόρικες. Πρέπει να κόψεις τα ξύλα σου για να ζεσταθείς αλλά και να κινηθείς σε ένα μέρος όπου για ένα μεγάλο διάστημα δύσκολα η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από το μηδέν. Αλλά λύσεις υπάρχουν πάντα.

Η περιοχή εδώ είναι τόπος χαλάρωσης, ηρεμίας και δροσιάς τους ζεστούς μήνες. Αν είσαι πεζοπόρος ή ορειβάτης, είσαι στο κατάλληλο μέρος· έχει εξαιρετικές διαδρομές και κορυφές. Αν είσαι μηχανόβιος, η διαδρομή ως το χωριό θα σου μείνει αξέχαστη.

Αν καταφέρεις, δε, να ανέβεις και στο βουνό με το όχημά σου, θα δεις πράγματα που δεν τα φανταζόσουν ποτέ. Αν είσαι φυσιολάτρης, θα σε αποζημιώσει το τοπίο, θα σε κάνει να θες να έρθεις ξανά και να φέρεις και φίλους σου. Το εξαιρετικό φαΐ που θα φας εδώ από ντόπια προϊόντα θα σε ικανοποιήσει ακόμα κι αν είσαι δύσκολος.

Μελλοντικά σχέδια έχουμε αρκετά, μπορώ να πω. Ο τόπος και η θέλησή μας να ζήσουμε μακριά από την Αθήνα είναι κινητήρια δύναμη. Θα θέλαμε να κάνουμε δραστηριότητες με τα νέα παιδιά του χωριού που έρχονται το καλοκαίρι, ώστε να τους κάνουμε να θέλουν να έρχονται κάθε χρόνο και να φεύγουν με όμορφες αναμνήσεις.

Θέλω να γεράσω εδώ, να έρθει ένα παλικάρι κάποια στιγμή και να μου πει, "μπάρμπα, θυμάσαι που μας έβαζες και παίζαμε παλιά παιχνίδια της εποχής σου; Που μας έβαζες παλιές ελληνικές ταινίες και γελάγαμε όλοι μαζί;". Απλά πράγματα, που όμως μένουν.

«Ποιος λοιπόν, δεν θέλει να μείνει στον παράδεισο;» Facebook Twitter
«Αν είσαι πεζοπόρος ή ορειβάτης, είσαι στο κατάλληλο μέρος».

Μετά από τρία χρόνια εδώ, μπορώ να πω πως είναι η πιο δύσκολη επιλογή, αλλά και η πιο καλή που έχω κάνει μέχρι τώρα. Όχι τόσο σε ό,τι αφορά τον τόπο, που είναι μαγικός έτσι κι αλλιώς, αλλά σε ό,τι αφορά την απόφαση της αποκέντρωσης. Αυτή ήταν η ουσία και δεν το έχουμε μετανιώσει ούτε δευτερόλεπτο.

Τα χόμπι μας εδώ έχουν να κάνουν κυρίως με το βουνό: enduro με τη μηχανή, βόλτες σε μονοπάτια, ανάβαση στο βουνό, μπάσκετ στο γήπεδο του χωριού με θέα τα Βαρδούσια, βόλτες στα γύρω χωριά και διάφορα άλλα που γεμίζουν εικόνες το μυαλό μας.

Αυτό που θα πρότεινα σε κάποιον που θέλει να φύγει από την πόλη είναι να φτιάξει ένα πλάνο, να βάλει έναν στόχο και να το προσπαθήσει. Αξίζει τουλάχιστον να το δοκιμάσει. Γενικά, είμαι της φιλοσοφίας να ακολουθεί κανείς ό,τι ηρεμεί την ψυχούλα του. Αρκεί να είναι γεμάτος».

Στείλτε τις προτάσεις σας για τη στήλη «Γειτονιές της Ελλάδας» στο [email protected]

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Φεύγαμε από τη Βίτσα και κλαίγαμε, γιατί ξέραμε ότι θα αργούσαμε να ξαναπάμε»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Φεύγαμε από τη Βίτσα και κλαίγαμε, γιατί ξέραμε ότι θα αργούσαμε να ξαναπάμε»

Ο Τάσος Ανέστης άφησε πίσω του τις πισίνες και τους παιδότοπους της Αθήνας και μετακόμισε σε ένα Ζαγοροχώρι για να μεγαλώσουν τα παιδιά του με μυρωδιές του δάσους και βόλτες στα ποτάμια και τα βουνά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φεύγαμε από τη Βίτσα και κλαίγαμε, γιατί ξέραμε ότι θα αργούσαμε να ξαναπάμε»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Φεύγαμε από τη Βίτσα και κλαίγαμε, γιατί ξέραμε ότι θα αργούσαμε να ξαναπάμε»

Ο Τάσος Ανέστης άφησε πίσω του τις πισίνες και τους παιδότοπους της Αθήνας και μετακόμισε σε ένα Ζαγοροχώρι για να μεγαλώσουν τα παιδιά του με μυρωδιές του δάσους και βόλτες στα ποτάμια και τα βουνά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ