Ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους και καταζητούμενους επιχειρηματίες της ανατολικής Ευρώπης, ο Μολδαβός ολιγάρχης Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ, συνελήφθη το μεσημέρι της Τρίτης στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Μολδαβικής Αστυνομίας και επιβεβαίωση από την Ελληνική Αστυνομία.
Ο Πλαχοτνιούκ, που φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο υπεξαίρεσης ύψους 1 δισ. δολαρίων από το τραπεζικό σύστημα της Μολδαβίας – ποσό που ισοδυναμούσε με περίπου το 1/8 του ΑΕΠ της χώρας το 2014 – καταζητείτο από την Ιντερπόλ, ενώ οι αρχές της Μολδαβίας δρομολογούν τη διαδικασία έκδοσής του.
Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε: «Από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος συνελήφθη μεσημβρινές ώρες σήμερα αλλοδαπός υπήκοος Μολδαβίας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία της Interpol για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, απάτης και ξεπλύματος χρήματος».
Αργότερα, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τη σύλληψη και δεύτερου ατόμου: «Σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης σχετικά με τη σύλληψη από τη ΔΑΟΕ αλλοδαπού υπηκόου Μολδαβίας, συνελήφθη ακόμη ένας αλλοδαπός υπήκοος Μολδαβίας, σε βάρος του οποίου επίσης εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία.»
Σύμφωνα με τις μολδαβικές αρχές, οι δύο πολίτες της χώρας εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από την Ιντερπόλ Αθηνών. Οι ταυτότητές τους δεν έχουν ακόμη επίσημα δημοσιοποιηθεί, ωστόσο ο ένας από αυτούς επιβεβαιώθηκε ότι είναι ο Βλαντιμίρ Πλαχοτνιούκ.
Το ιστορικό του σκανδάλου και η διαφυγή
Ο Πλαχοτνιούκ, που θεωρείται από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες στη Μολδαβία και έχει διατελέσει ισχυρός πολιτικός με το Δημοκρατικό Κόμμα, εγκατέλειψε τη χώρα το 2019, όταν έχασε τον έλεγχο της κυβέρνησης και βρέθηκε αντιμέτωπος με πληθώρα κατηγοριών για διαφθορά.
Το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης ενός δισ. δολαρίων – γνωστό ως «κλοπή του αιώνα» – συγκλόνισε τη Μολδαβία και οδήγησε σε βαθιά πολιτική κρίση. Ο Πλαχοτνιούκ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
Το 2020, οι Ηνωμένες Πολιτείες τον κήρυξαν persona non grata, ενώ το 2022 προστέθηκε σε λίστα κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για διαφθορά. Την ίδια χρονιά, προστέθηκε και στη λίστα κυρώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, με δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου.
Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τον έλεγχο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου για την καταδίωξη πολιτικών και επιχειρηματικών αντιπάλων, καθώς και την παρέμβαση στις εκλογικές διαδικασίες της Μολδαβίας.
Δρομολογείται η έκδοση στη Μολδαβία
Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Μολδαβίας, σε συνεργασία με την Εισαγγελία, ξεκίνησε τις διαδικασίες για την έκδοση των δύο καταζητούμενων από την Ελλάδα. Όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Associated Press, «η ανταλλαγή πληροφοριών βρίσκεται σε εξέλιξη».
Η σύλληψη Πλαχοτνιούκ στην Ελλάδα συνιστά σημαντική εξέλιξη για τις μολδαβικές αρχές και τους εταίρους τους σε ΗΠΑ και Ε.Ε., καθώς θεωρείται κομβική φιγούρα στη διαπλοκή μεταξύ πολιτικής εξουσίας και εγκληματικών κυκλωμάτων στη χώρα του.
Με πληροφορίες από Associated Press