Ο υπουργός μετανάστευσης της Σουηδίας λέει ότι δεν θα παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη ότι ο έφηβος γιος του έχει δεσμούς με ομάδες λευκής υπεροχής.
Ο Γιόχαν Φόρσελ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι το άτομο που πρόσφατα κατονόμασε η αντιρατσιστική οργάνωση Expo ως «στενό συγγενή» υπουργού και «ενεργό στην ακροδεξιά» ήταν ο 16χρονος γιος του.
Ο Φόρσελ είπε ότι δεν γνώριζε για τις δραστηριότητες του γιου του μέχρι που επικοινώνησε μαζί του η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας πριν από λίγες εβδομάδες και ότι είχε ακολουθήσει όλα τα κατάλληλα πρωτόκολλα.
«Ίσως πολλοί γονείς μπορούν να καταλάβουν ότι δεν έχουν πλήρη εικόνα για το τι κάνουν τα παιδιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε στον σουηδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα TV4.
Τα σχόλια του Φόρσελ ήρθαν μετά την ανακοίνωση της Expo την περασμένη εβδομάδα ότι ο στενός συγγενής ενός υπουργού της κυβέρνησης είχε «συνεργαστεί» με ένα μέλος της νεοναζιστικής ομάδας Nordic Resistance Movement (NMR).
Ο Expo είπε επίσης ότι ο συγγενής είχε εμπλακεί σε δύο άλλες εξτρεμιστικές ομάδες - φέρεται να στρατολόγησε μέλη σε μία από αυτές.
Ο Μάγκνους Ράνστορπ, βετεράνος ερευνητής τρομοκρατίας και αναπληρωτής καθηγητής στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, δήλωσε ότι οι ομάδες στις οποίες συμμετείχε ο έφηβος έχουν εξελιχθεί σχετικά με την στρατολόγηση νέων στο διαδίκτυο.
Δήλωσε στο BBC ότι χρησιμοποιούν επίσης τη σωματική ικανότητα των μελών ως μέσο προσέλκυσης νέων σε ορισμένες περιπτώσεις.
Ο Φόρσελ - ο οποίος έχει ασκήσει ανοιχτή κριτική στον πολιτικό εξτρεμισμό και είναι υπέρμαχος της μεγαλύτερης γονικής ευθύνης όσον αφορά τους νέους που εμπλέκονται σε εγκλήματα - λέει ότι δεν αναφέρθηκε δημόσια στους ισχυρισμούς όταν τους έμαθε από το καθήκον του απέναντι στο παιδί του. «Δεν επρόκειτο για την προστασία μου ως πολιτικού, αλλά για την προστασία ενός ανηλίκου», είπε.
Ο Φόρσελ χρησιμοποίησε επίσης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εξηγήσει, όπως το έθεσε, την κατάσταση με τα δικά του λόγια. Είπε ότι αυτός και η σύζυγός του είχαν «μακρές και σημαντικές συζητήσεις» με τον γιο τους, ο οποίος τώρα «έχει διακόψει την επαφή και είναι βαθιά μετανιωμένος».
«Είναι ένα κεφάλαιο που έκλεισε», πρόσθεσε, εξηγώντας στη συνέχεια ότι η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας, γνωστή ως Sapo, του είχε πει ότι οι δραστηριότητες του γιου του λάμβαναν χώρα κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι δεν ερευνάται για κάποιο έγκλημα.
Ο Δρ. Ράνστορπ, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε πολλές αξιολογήσεις απειλών για την ασφάλεια, δήλωσε ότι οι δραστηριότητες του γιου του Φόρσελ θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν γίνει ζήτημα ασφάλειας εάν είχαν προχωρήσει, αλλά προειδοποίησε ότι δεν έχουν.
Πρόσθεσε ότι η ασφάλεια του νεαρού άνδρα - του οποίου η ταυτότητα έχει αποκαλυφθεί στο διαδίκτυο - και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη. «Θα πρέπει να ζήσει με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής του», δήλωσε ο Δρ. Ράνστορπ.
Ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον λέει ότι «συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη» στον υπουργό του. «Νομίζω ότι ο Γιόχαν Φόρσελ ενήργησε όπως πρέπει να ενεργεί ένας υπεύθυνος γονέας όταν μαθαίνει ότι το παιδί του κάνει λάθος και έχει κακή παρέα», έγραψε ο Κρίστερσον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, ο Φόρσελ και η ευρύτερη σουηδική κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας αντιμετωπίζουν κατηγορίες για διπλά μέτρα και σταθμά και για αδιαφορία όσον αφορά την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού. Το αντιπολιτευόμενο Αριστερό Κόμμα δήλωσε την Τετάρτη ότι θα καλέσει τον υπουργό ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής μόλις οι νομοθέτες επιστρέψουν από τις καλοκαιρινές διακοπές.
Η κυβέρνηση του Κρίστερσον βρίσκεται στην εξουσία από το 2022 και έχει αντιμετωπίσει αντιδράσεις για τη συνεργασία της με τους Σουηδούς Δημοκράτες (SD) - ένα ριζοσπαστικό αντιμεταναστευτικό κόμμα που ιδρύθηκε από υποστηρικτές των Ναζί.
Με πληροφορίες από BBC