Η Apple άσκησε έφεση κατά του «πρωτοφανούς» προστίμου ύψους 500 εκατ. ευρώ που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού και των Βρυξελλών
Ο κατασκευαστής του iPhone κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή—το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ—ότι «υπερέβη κατά πολύ όσα απαιτεί ο νόμος» στη διαμάχη για το App Store της εταιρείας. Τον Απρίλιο, η Επιτροπή επέβαλε στην Apple πρόστιμο 500 εκατ. ευρώ, κρίνοντας ότι παραβίασε τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act - DMA), εμποδίζοντας τους προγραμματιστές εφαρμογών να κατευθύνουν τους χρήστες σε φθηνότερες προσφορές εκτός του App Store.
Προκειμένου να συμμορφωθεί με την εντολή της ΕΕ και να αποφύγει πρόστιμα που θα μπορούσαν να φτάσουν το 5% του μέσου ημερήσιου παγκόσμιου τζίρου της (περίπου 50 εκατ. ευρώ ημερησίως), η Apple άλλαξε πρόσφατα τους κανόνες λειτουργίας του App Store στην Ευρώπη, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να προσφέρουν εναλλακτικές επιλογές πληρωμής απευθείας στους καταναλωτές εντός των εφαρμογών τους.
Ωστόσο, τη Δευτέρα, η Apple κατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι την υποχρέωσαν να εφαρμόσει «μπερδεμένους» επιχειρηματικούς όρους, ώστε να αποφύγει την απειλή των προστίμων.
Σε δήλωσή της, η εταιρεία ανέφερε: «Καταθέσαμε την έφεσή μας επειδή πιστεύουμε ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής—και το πρωτοφανές πρόστιμο—υπερβαίνουν κατά πολύ όσα απαιτεί ο νόμος. Όπως θα δείξει η έφεσή μας, η Επιτροπή υπαγορεύει πώς θα λειτουργούμε το κατάστημά μας και επιβάλλει επιχειρηματικούς όρους που προκαλούν σύγχυση στους προγραμματιστές και είναι επιζήμιοι για τους χρήστες. Υλοποιήσαμε αυτές τις αλλαγές για να αποφύγουμε καθημερινά πρόστιμα και θα παρουσιάσουμε τα στοιχεία στο Δικαστήριο».
Η Apple κατηγόρησε επίσης την Επιτροπή ότι ερμήνευσε αυθαίρετα τον όρο «steering» (καθοδήγηση χρηστών εκτός App Store), διευρύνοντας τον ορισμό του πέρα από τη δυνατότητα των προγραμματιστών να παραπέμπουν σε εξωτερικούς ιστότοπους, ώστε να περιλαμβάνει και την προώθηση προσφορών εντός της εφαρμογής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι οι περιορισμοί της Apple εμπόδιζαν τους προγραμματιστές να επωφεληθούν από εναλλακτικά κανάλια διανομής και στερούσαν από τους καταναλωτές φθηνότερες επιλογές, παραβιάζοντας το DMA.
Η υπόθεση πλέον εκκρεμεί ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ, το δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της Ένωσης.
Με πληροφορίες από The Guardian