Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε δημοσίως ότι είναι διατεθειμένος να υποβληθεί σε ιατρική εξέταση, ώστε να αποδείξει πως δεν έχει υποβληθεί σε περιτομή, απαντώντας έτσι σε αιχμές που άφησε εκπρόσωπος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας.
Η απάντησή του ήρθε έπειτα από δήλωση του πατέρα Ζαρέχ Ασουριάν, εκπροσώπου του Πατριάρχη Καρεκίν Β', ο οποίος υπονόησε ότι ο Πασινιάν έχει υποβληθεί σε περιτομή και επομένως δεν είναι πραγματικός χριστιανός.
«Πιστεύω ότι η Αγία Αποστολική μας Εκκλησία πρέπει αμέσως να καθαρίσει τον εαυτό της από τους ψευδοπιστούς που πρόδωσαν το έθνος, ατίμασαν τη μνήμη των προγόνων τους, παραβίασαν το βάπτισμα και αντικατέστησαν τη σφραγίδα του Σταυρού με το σημάδι της περιτομής», δήλωσε ο πατέρας Ασουριάν.
«Είμαι έτοιμος να αποδείξω ότι δεν έχω καμία σχέση με την περιτομή»
Ο Πασινιάν απάντησε μέσω ανάρτησης στο Facebook: «Είμαι έτοιμος να αποδείξω ότι δεν έχω καμία σχέση με την περιτομή», σημειώνοντας ότι πρόκειται για θρησκευτική πρακτική που δεν είναι συνηθισμένη μεταξύ των χριστιανών στην Αρμενία.
Επανέλαβε επίσης προηγούμενο ισχυρισμό του, σύμφωνα με τον οποίο ο Πατριάρχης Καρεκίν Β' έχει παραβεί τον όρκο αγαμίας και έχει αποκτήσει παιδί. «Ας απαντήσει επιτέλους στο ερώτημα: έχει παιδί ή όχι;» έγραψε ο Πασινιάν.
Η εκκλησία είχε απαντήσει τότε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού πλήττουν την «πνευματική ενότητα» της χώρας, χωρίς να διαψεύσει ρητά τον ισχυρισμό.
Το επεισόδιο αποτελεί μέρος της εντεινόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας στην Αρμενία.
Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, οι αρχές συνέλαβαν τον Αρχιεπίσκοπο Μπαγκράτ Γκαλαστανιάν και άλλα 14 άτομα, κατηγορώντας τους για συμμετοχή σε σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης.
Η Ανακριτική Επιτροπή της χώρας ανακοίνωσε ότι οι ύποπτοι είχαν αποκτήσει μέσα και εξοπλισμό με σκοπό την εκτέλεση τρομοκρατικής επίθεσης και την κατάληψη της εξουσίας.
Η υπεράσπιση του Γκαλαστανιάν χαρακτήρισε τις κατηγορίες «κατασκευασμένες». Ο Πασινιάν, μέσω Telegram, δήλωσε ότι οι αρχές απέτρεψαν «ένα σκοτεινό και εκτεταμένο σχέδιο του εγκληματικού, ολιγαρχικού και εκκλησιαστικού κατεστημένου» για την κατάληψη της εξουσίας στην Αρμενία.
Με πληροφορίες από Euronews