Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ

Μακρόν προς Τραμπ: Σταματήστε τον εμπορικό πόλεμο – Η Ευρώπη ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Εμανουέλ Μακρόν/ Φωτ.: EPA
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να σταματήσει τον εμπορικό πόλεμο με τους συμμάχους των ΗΠΑ, μία ημέρα αφότου η Βορειοατλαντική Συμμαχία συμφώνησε σε μια ιστορική αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών–μελών της.

«Δεν μπορούμε, μεταξύ συμμάχων, να λέμε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες και την ίδια στιγμή να έχουμε έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ μας», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη συνέντευξη Τύπου με το πέρας της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Χάγη.

«Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να επιστρέψουμε σε αυτό που πρέπει να είναι κανόνας εντός μιας συμμαχίας: μια πραγματική εμπορική ειρήνη», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, επισημαίνοντας πως έθεσε το ζήτημα και σε άλλους ηγέτες, ενώ η τοποθέτησή του βρήκε στήριξη τόσο από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι όσο και από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ κατέληξε σε συμφωνία για την αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών–μελών στο 5% του ΑΕΠ – στόχος που είχε απαιτήσει ο Ντόναλντ Τραμπ ήδη από την αρχή της νέας του θητείας. Η απόφαση αυτή, την οποία στήριξαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, δίνει τώρα τη δυνατότητα στις Βρυξέλλες να αξιώσουν αποκλιμάκωση των αμερικανικών εμπορικών πιέσεων.

Ωστόσο, ο Τραμπ δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος, εξαπολύοντας επίθεση στην Ισπανία επειδή δεν δεσμεύθηκε επίσημα στον στόχο του 5%. «Είναι τρομερό. Αν δεν πληρώσουν το 5%, θα πληρώσουν αλλιώς – στο εμπόριο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, απειλώντας ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν στην Ισπανία «διπλάσιο τίμημα» μέσω των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να τιμωρήσει εμπορικά την Ισπανία, δεδομένου ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εμπορικές συμφωνίες διαπραγματεύονται κεντρικά από την Κομισιόν για λογαριασμό όλων των κρατών–μελών.

Η παρέμβαση του Μακρόν έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς οι διαπραγματευτές της ΕΕ επιταχύνουν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 9ης Ιουλίου. Αν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμφωνία, ο Τραμπ έχει απειλήσει να αυξήσει στο 50% τους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα.

Το θέμα των εμπορικών σχέσεων ΕΕ–ΗΠΑ αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Κομισιόν κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς και χωρίς σαφή στρατηγική απέναντι στις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, ασκώντας δριμεία κριτική στη διαπραγματευτική τακτική των Βρυξελλών.

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση αυτοκτονίας σε εκκλησία στη Συρία: Οι Κούρδοι απορρίπτουν την εκδοχή της Δαμασκού για τους δράστες

Διεθνή / Επίθεση αυτοκτονίας σε εκκλησία στη Συρία: Οι Κούρδοι απορρίπτουν την εκδοχή της Δαμασκού για τους δράστες

«Δεν βασίζεται σε γεγονότα, ούτε πραγματικά περιστατικά» ο ισχυρισμός ότι οι δράστες ήταν αλλοδαποί, όχι Σύροι, και ότι είχαν φύγει από το στρατόπεδο Αλ Χολ, ανακοίνωσε η ΣΔΔ
LIFO NEWSROOM
Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Διεθνή / Ο Πέδρο Σάντσεθ επιμένει ότι οι τρέχουσες αμυντικές δαπάνες είναι «επαρκείς»

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, που είχε ζητήσει εξαίρεση της χώρας του από τη δέσμευση για δαπάνες 5% του ΑΕΠ, είδε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, να απορρίπτει το αίτημα
LIFO NEWSROOM
Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

Διεθνή / Ιράν: Το κοινοβούλιο ψήφισε αναστολή της συνεργασίας με την πυρηνική εποπτική αρχή του ΟΗΕ

«Ο ΔΟΑΕ αρνήθηκε να καταδικάσει έστω και στο ελάχιστο την επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ξεπούλησε τη διεθνή του αξιοπιστία», λέει ο  πρόεδρος του κοινοβουλίου
LIFO NEWSROOM