Πού βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο και σε ποιον ανήκουν τελικά;

Πού βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο και σε ποιον ανήκουν τελικά; Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ισχυρίστηκε ότι «εξάλειψε» τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν έπειτα από εντολή για επιθέσεις σε τρεις στόχους το περασμένο Σαββατοκύριακο,  την ώρα που παραμένουν τα ερωτήματα για το πραγματικό αποτέλεσμα των πληγμάτων και το κατά πόσο καθυστέρησαν ουσιαστικά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε χθες δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί την Κυριακή απλά καθυστέρησαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για μερικούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση.

«Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν έχουν καταστραφεί τελείως!», διαβεβαίωσε ξανά ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Truth Social, σε ανάρτηση με όλα τα γράμματα κεφαλαία, καταφερόμενος εναντίον των δύο ΜΜΕ. Σύμφωνα όμως με την Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών του Πενταγώνου αυτό δεν ισχύει.

Η 12ήμερη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, που αναζωπύρωσε τους φόβους για περιφερειακό πόλεμο, έφερε ξανά στο προσκήνιο το ερώτημα: ποιες χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα και πού βρίσκονται αυτά αποθηκευμένα στον κόσμο;

Ποιοι έχουν πυρηνικά όπλα και πόσα διαθέτουν;

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) και την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS), εννέα χώρες κατέχουν συνολικά περίπου 12.241 πυρηνικές κεφαλές στις αρχές του 2025. Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τη συντριπτική πλειοψηφία, με τη Ρωσία να διαθέτει περίπου 5.459 και τις ΗΠΑ περίπου 5.277 κεφαλές. Οι υπόλοιπες χώρες —Κίνα, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία, Πακιστάν, Βόρεια Κορέα και Ισραήλ— κατέχουν το υπόλοιπο 13% του παγκόσμιου οπλοστασίου.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις για το 2025:

ΧώραΕκτιμώμενες κεφαλές
Ρωσία5.459
ΗΠΑ5.277
Κίνα600
Γαλλία290
Ην. Βασίλειο225
Ινδία180
Πακιστάν170
Ισραήλ90
Βόρεια Κορέα50

Πολλές από αυτές τις κεφαλές έχουν αποσυρθεί αλλά δεν έχουν ακόμη αποσυναρμολογηθεί, ενώ περίπου 9.614 βρίσκονται σε στρατιωτικά αποθέματα προς άμεση χρήση. Από αυτές, 3.912 θεωρούνται «αναπτυγμένες» — δηλαδή τοποθετημένες σε διηπειρωτικούς πυραύλους, βομβαρδιστικά ή βάσεις με ενεργά συστήματα βραχείας εμβέλειας. Περίπου 2.100 βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας, κυρίως σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Πού βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα;

Παρότι μόνο εννέα χώρες κατέχουν πυρηνικά, έξι χώρες φιλοξενούν ξένα πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους — πέντε για τις ΗΠΑ (Ιταλία, Ολλανδία, Γερμανία, Τουρκία, Βέλγιο) και μία για τη Ρωσία (Λευκορωσία). Τα αμερικανικά όπλα στις ευρωπαϊκές βάσεις παραμένουν υπό αμερικανικό έλεγχο, αλλά η παρουσία τους λειτουργεί ως διαβεβαίωση για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην άμυνα των συμμάχων τους, ενώ θεωρείται και εργαλείο αποτροπής περαιτέρω διάδοσης πυρηνικών όπλων.

Πού βρίσκονται τα πυρηνικά όπλα στον κόσμο και σε ποιον ανήκουν; Facebook Twitter

Το 2023, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την πρόθεση αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την πραγματική ανάπτυξη τέτοιων όπλων εκεί, σύμφωνα με το SIPRI.

Μυστικότητα και διαφάνεια

Οι περισσότερες χώρες κρατούν μυστικό το ακριβές μέγεθος του οπλοστασίου τους. Μόνο οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν δημοσιοποιήσει σχετικές πληροφορίες. Το Ισραήλ, που θεωρείται η μοναδική πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, ακολουθεί πολιτική «στρατηγικής ασάφειας» και δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει την κατοχή πυρηνικών, αν και εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 90 κεφαλές.

Νέα κούρσα εξοπλισμών

Η περίοδος μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων που ακολούθησε το τέλος του Ψυχρού Πολέμου φαίνεται να έχει τελειώσει. Το SIPRI προειδοποιεί για μια νέα, πιο πολύπλοκη και επικίνδυνη κούρσα εξοπλισμών, με όλες τις πυρηνικές δυνάμεις να επενδύουν σε εκσυγχρονισμό και αύξηση των αποθεμάτων τους. Η Κίνα καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση, προσθέτοντας περίπου 100 νέες κεφαλές ετησίως από το 2023, ενώ Ρωσία και ΗΠΑ διατηρούν σταθερά τα αποθέματά τους αλλά προχωρούν σε εκτεταμένα προγράμματα εκσυγχρονισμού.

Η αποτροπή υπό αμφισβήτηση

Παρά την ύπαρξη αυτών των οπλοστασίων, η παραδοσιακή λογική της πυρηνικής αποτροπής αμφισβητείται. Η κατοχή πυρηνικών από το Ισραήλ δεν απέτρεψε επιθέσεις εναντίον του, ενώ η Δύση συνέχισε να στηρίζει την Ουκρανία παρά τις ρωσικές πυρηνικές απειλές. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, «η αύξηση της αμυντικής ισχύος μπορεί να οδηγήσει τελικά σε νέο κύκλο εξοπλισμών, χωρίς να ενισχύει πραγματικά την αποτροπή».

Αυτή η εικόνα του παγκόσμιου πυρηνικού χάρτη το 2025 δείχνει ένα περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας και κινδύνου, με τις μεγάλες δυνάμεις να επενδύουν ξανά σε πυρηνικά προγράμματα και τις ισορροπίες να παραμένουν εύθραυστες.

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM