Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Ξεκινάει το Back to Athens 2025 Facebook Twitter
Maria Vozali, Im not proud. Συντονισμός: Γιώργος Διβάρης
0

Η μεγάλη ετήσια γιορτή επιστρέφει στο εμβληματικό Μεγάρο Ησαΐα, το οποίο έχει γίνει σταθερή στέγη της τα τελευταία χρόνια, δίνοντας ραντεβού μεταξύ 25 και 29 Ιουνίου. Το  Back to Athens 2025, με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής / The Division of Life – a review» παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα, καλλιτέχνες και ιδέες που ξεχώρισαν τη σεζόν 2024-2025 αφήνοντας τη δική τους σφραγίδα δίνουν το «παρών» σε μία ακόμα συνάντηση παρουσίασης, αλληλεπίδρασης και εκκίνησης απόψεων και ιδεών, συμβάλλοντας καταλυτικά τόσο στην ελληνική όσο και στη διεθνή σύγχρονη τέχνη.

Όπως εξηγεί το επιμελητικό κείμενο των Γιώργου Γεωργακόπουλου, Φωτεινής Καπίρη και Christian Rupp, η φετινή διοργάνωση «διερευνά την ιδιαίτερη συγκυρία που βιώνουμε, όπου η ζωή διαιρείται ακούσια ανάμεσα στο πραγματικό, το εφικτό και το φαντασιακό ή επιθυμητό. Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας παραγωγής της τέχνης έχει κατακερματιστεί τόσο που χάνεται η γενική εικόνα. Η απώλεια της μεγάλης εικόνας και η ασαφής κατανόηση του πραγματικού σκοπού της καλλιτεχνικής δημιουργίας οδηγούν, αφενός, σε επιφανειακές ή περιστασιακές εκτιμήσεις και, αφετέρου, σε μια συνεχώς διευρυνόμενη απόσταση από το ίδιο το έργο. Η ρουτίνα και η αβεβαιότητα της επιτυχίας μετατρέπουν την καλλιτεχνική διαδικασία του έργου σε “δουλειά”, της οποίας ο κύριος στόχος είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα με τη λιγότερη προσπάθεια, θυσιάζοντας πολλές φορές την ίδια την έμπνευση.

Το Back to Athens, που έχει σταθερή παρουσία στο αθηναϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι της σύγχρονης τέχνης από το 2012, αποτελεί έναν θεσμό που αποπειράται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των καλλιτεχνών, του έργου τους και του κοινού.

Ο κόσμος της τέχνης είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας, ωστόσο ο αυτοσχεδιασμός και η χωρίς πλάνο προσέγγιση προβολής και προώθησης της τέχνης εμποδίζει την ανάπτυξη της και την ισομερή κατανομή των θετικών στοιχείων της στο κοινωνικό σύνολο». 

Ξεκινάει το Back to Athens 2025 Facebook Twitter
Olga Mitseli. Επιμέλεια: Γιάννης Μήτρου

Το Back to Athens, που έχει σταθερή παρουσία στο αθηναϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι της σύγχρονης τέχνης από το 2012, αποτελεί έναν θεσμό που αποπειράται να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των καλλιτεχνών, του έργου τους και του κοινού. Ως ετήσια επιθεώρηση εικαστικών τάσεων, καταγράφει και προβάλλει, χωρίς να σχολιάζει, τάσεις, ιδέες, έργα και πρόσωπα. Παράλληλα, λειτουργεί ως κομβικό σημείο συνάντησης καλλιτεχνών τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, ενδυναμώνοντας τις μεταξύ τους σχέσεις. Ωστόσο δεν περιορίζεται σε μια απλή παρουσίαση έργων, αντιθέτως τονίζει πολύ περισσότερο τη διάδραση και την αλληλεπίδραση έργων, καλλιτεχνών και επιμελητών, οδηγώντας τους στη δημιουργία καινούργιων ιδεών. 

Το Back to Athens έχει αποδείξει ότι ανοίγοντας ιστορικά και εμβληματικά κτίρια και χώρους με πολλαπλά διαπολιτισμικά και πολυπολιτισμικά στοιχεία αποκαλύπτει τη δική τους ιδιαίτερη αθηναϊκή ιστορία, διαμορφώνοντας και συμβάλλοντας στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας. Πρόκειται για ένα σημαντικό και μαζικό καλλιτεχνικό γεγονός το οποίο,  συγκεντρώνοντας κοινά διαφορετικών ηλικιών και ταυτοτήτων, φαίνεται περίτρανος αποχαιρετισμός της χειμερινής σεζόν και πανηγυρικό καλωσόρισμα του καλοκαιριού. 

Ξεκινάει το Back to Athens 2025 Facebook Twitter
Myrto Apostolidis, notitel. Curated by: Johanna Tatzgern
Ξεκινάει το Back to Athens 2025 Facebook Twitter
Μυρτώ Σακκά, The self tunnel. Συντονισμός: Αλέξανδρος Στάνας
Ξεκινάει το Back to Athens 2025 Facebook Twitter
Mantalina Psoma, The dilemma 2022. Επιμέλεια: Στέλλα Χριστοφή

Εκθέσεις 

«Δε με χωράει ο τόπος…»
Επιμέλεια: Τάκης Καλδής

«natura feminea, γυναικεία φύση»
Επιμέλεια: Γιώργος Καρτάλος

«Reflective Trace»
Curated by: Julia Harrauer

«MITHRA INVICTUS»
Επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη

«life : 0 imagined value : 0»
Curated by: Lola Pfeifer (Supported by Kunstraum_flat1)

«Theater of Temporal Contradiction»
Μαριλένα Κρανιώτη, Έκτορας Θεουλάκης

«Είναι όλα υπέροχα;»
Επιμέλεια: Στέλλα Χριστοφή

Ξεκινάει το Back to Athens 2025 Facebook Twitter
Yannis Christakos, with the fear of the other.

«Austrologists of Austronomers??»
Curated by: Christian Rupp

«Απόδραση στον κόσμο της ψευδαίσθησης»
Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος

«Portals of Consciousness».
Μυρτώ Σακκά. Συντονισμός: Αλέξανδρος Στάνας

«Οικείο/Ανοίκειο»
Συντονισμός: Γιώργος Διβάρης

«Anti/Medea. Phantasmen | Liebe | Täuschungen»
Curated by: Sophia Panteliadou

«Το Illusions of Rebellion: Hallucinations as Political Acts»
Επιμέλεια: Φίλιππος Τσιτσόπουλος

«lalangue»
Επιμέλεια: Γιάννης Μήτρου

Ξεκινάει το Back to Athens 2025 Facebook Twitter
Max Oswald, placed remains. Curated by: Julia Harrauer

«Something is Building (up)»
Curated by: Johanna Tatzgern, Ursula Bast, Romana Weilguni / Künstlerinnenkollektiv PIKT

«DAS KONZERT»
KUNSTRUKT

«[re]alities»
Curated by: Johannes Rips, presented by Kunst im Keller

«Σκοτεινός Καθρέφτης»
Επιμέλεια: Γιάννης Χρηστάκος, Σάκης Γκουντρουμπής, Τριαντάφυλλος Τρανός

Ξεκινάει το Back to Athens 2025 Facebook Twitter
konstantina zombola, Cave II, 2024. Επιμέλεια: Φίλιππος Τσιτσόπουλος
Ξεκινάει το Back to Athens 2025 Facebook Twitter
Olympia Bouchlariotou, duality and feminity. Επιμέλεια: Γιώργος Καρτάλος

Art Guests, εγκαταστάσεις καλλιτεχνών 

«Catch me»
Werner Widmer 

«Ήταν ο Όθωνας ανίκανος, ή η Αμαλία στείρα;»
Μπάμπης Καραλής

«Μεγάλο ελληνικό τοπίο #2»
Γιώργος Τσεριώνης

«EXT. NOC. – Nocturnal Frames»
Patrick Topitschnig 

«God save the heroes»
Μαρία Βοζαλή. Συντονισμός: Γιώργος Διβάρης

Ξεκινάει το Back to Athens 2025 Facebook Twitter
Patrick Topitschnig, Marvelous

Performance 

Σάρωμα, Αθανασία Τσοπαναργιά

DAS KONZERT, KUNSTRUKT

Οικείο/ Ανοίκειο, Ινώ Ρήγα, Ναυσικά Ρήγα 

Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος μας «εξηγεί» την έκθεση που επιμελείται. «Το Illusions of Rebellion: Hallucinations as Political Acts» σε μια σύντομη ξενάγηση.

[re]alities, Lars* Kollros

today it suits me, Tina Jeranko

lalangue, Μάρω Θεοδοσίου, Γιάννης Μήτρου

Συζητήσεις 

Στο πλαίσιο της έκθεσης, [re]alities

Ξεκινάει το Back to Athens 2025 Facebook Twitter
Total Refusal hardly working. Curated by: Johannes Rips
Ξεκινάει το Back to Athens 2025 Facebook Twitter
Marianna Athanasiou, Escape into the world of illusion. Επιμέλεια: Γιώργος Γεωργακόπουλος
Ξεκινάει το Back to Athens 2025 Facebook Twitter
Alica Omelianceva, the girl without hands. Curated by: Sophia Panteliadou
Ξεκινάει το Back to Athens 2025 Facebook Twitter
Anestis Vlachos, Robbery in Athens. Επιμέλεια: Τάκης Καλδής

BACK TO ATHENS 12, International Art Meeting 2025
The Division of Life – a review
25-29 Ιουνίου 2025
Μέγαρο Ησαΐα, Πατησίων 65
Εγκαίνια: Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2025, 16:00-23:00
Ώρες: Τετ.-Παρ. 16:00-22:00, Σάβ.-Κυριακή 12:00-22:00

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το BACK TO ATHENS 12, International Art Meeting 2025 εδώ


 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Εικαστικά / «Η Chryssa συνέδεσε την αρχαία μορφή και απλότητα με τη σύγχρονη τεχνολογία»

Με αφορμή τη δωρεά του αρχείου της στο ΕΜΣΤ, μέσα από πλήθος τεκμηρίων και σημειώσεων, ξαναδιαβάζουμε το έργο μιας σπουδαίας καλλιτέχνιδας της πρωτοπορίας και αναζητάμε εκ νέου την προσωπικότητά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια εκθεση

Εικαστικά / Ο κόσμος του Ανδρέα Βουτσινά ζωντανεύει ξανά σε μια σπάνια έκθεση

Σπάνια αντικείμενα, έργα τέχνης, memorabilia, φωτογραφίες, αφιερώσεις και μία μικρή αναπαράσταση του σπιτιού του χαρισματικού ηθοποιού, δάσκαλου και σκηνοθέτη στο Παρίσι έχουμε την ευκαιρία να δούμε στην έκθεση «Εγώ, ο Ανδρέας Βουτσινάς» που ξεκίνησε μόλις.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Εικαστικά / «Η Λίλα Ντε Νόμπιλι έχτισε περιοχές θαυμάτων, ρομαντισμού και τρυφερότητας»

Μια έκθεση για τη θρυλική ζωγράφο, σκηνογράφο και ενδυματολόγο εμβληματικών παραστάσεων όπερας και θεάτρου ανοίγει στην Αθήνα χάρη στη μοναδική συλλογή του Ερρίκου Σοφρά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ορόσημο της σύγχρονης τέχνης και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Εικαστικά / Ορόσημο της ζωγραφικής και της γκέι ορατότητας: Ο πίνακας του Χόκνεϊ που έπιασε τα 44 εκατομμύρια

Πριν από λίγες μέρες ο οίκος Christie’s δημοπράτησε το πρώτο από τα διπλά πορτρέτα που δημιούργησε ο μεγάλος Βρετανός καλλιτέχνης στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
THE LIFO TEAM
Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

Εικαστικά / Ο Λάζαρος Ζήκος ήθελε να χαρίζει τα έργα του

H έκθεση «Tα εικονο-όργανα του Λάζαρου Ζήκου» μάς θυμίζει τον ανήσυχο, ευφάνταστο καλλιτέχνη που έφυγε νωρίς, ξανασυστήνοντας τα ανατρεπτικά, ευφυή, παιγνιώδη, σκοτεινά και ενοχλητικά πολλές φορές έργα του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ευγενία Βερελή αφηγείται ιστορίες που κάνουν την τέχνη μαγεία

Εικαστικά / Τα «μαγικά» κεραμικά της Ευγενίας Βερελή συνομιλούν με το έργο του Αλέκου Φασιανού

«Στις εξιστορήσεις της ζωής σου συχνά ανταποκρίνομαι με ρίγη» λέγεται η έκθεση της νεαρής εικαστικού που λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Αλέκου Φασιανού. Το χάσμα του χρόνου εξαφανίζεται και ένας γόνιμος διάλογος ξεκινά ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Εικαστικά / Ένα γλυπτό ζωντανεύει το «άγνωστο» λατομείο του Φιλοπάππου

Ο Αλέξανδρος Τζάννης δημιουργεί σε μια ερειπωμένη κατασκευή στον λόφο του Φιλοπάππου ένα έργο στο οποίο αποτυπώνονται μέρη από τα κλαδιά του φυτού που βρίσκεται διάσπαρτο στον λόφο, «μεταφρασμένα» σε σίδερο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανένα»

Εικαστικά / Τζόρτζιο ντε Κίρικο: «Η μοντέρνα τέχνη δεν αρέσει σε κανέναν»

Πεθαίνει σαν σήμερα ο Ιταλός ζωγράφος Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Διαβάζουμε ξανά μια δύστροπη και νευρική συνέντευξή του από το 1966, στην οποία μιλάει ελεύθερα, σκληρά, συχνά όμως και με αλήθειες, για τη σύγχρονη ζωγραφική.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ
Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Εικαστικά / Στη Θεσσαλονίκη θα περάσεις τέλεια, όποιο κι αν είναι το vibe σου

Από την έκθεση με τις φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο μέχρι τις άπειρες συναυλίες: Αυτά τα 22 events αξίζουν την προσοχή σας στην αγαπημένη πόλη της Θεσσαλονίκης.
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ, ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ & ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΡΙΔΗ
Αγγελική Αντωνοπούλου

Οι Αθηναίοι / Αγγελική Αντωνοπούλου: «Τι να σου πει η τέχνη με μια τέτοια καθημερινότητα»

Είναι ιδιοκτήτρια μιας σημαντικής γκαλερί της πόλης. Πιστεύει πως πλέον δεν υπάρχουν πολλοί γκαλερίστες ή συλλέκτες που να παθιάζονται με την τέχνη. Είναι σίγουρη, όμως, πως το να ανακαλύπτεις την ομορφιά στην τέχνη είναι ό,τι πιο αισιόδοξο. Η Αγγελική Αντωνοπούλου αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οργανωθείτε - Ο Νοέμβριος είναι γεμάτος εκθέσεις

Εικαστικά / Οργανωθείτε - Ο Νοέμβριος είναι γεμάτος εκθέσεις

Από τον Ρότζερ Μπάλεν και τον Γιούργκεν Τέλερ μέχρι τη συνομιλία του έργου του Ακριθάκη και του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη με σύγχρονους δημιουργούς, αυτόν τον μήνα μουσεία, ιδρύματα και αίθουσες τέχνης προτείνουν πολλά και ενδιαφέροντα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με το χρώμα των φανταστικών κόσμων και των μύθων

Εικαστικά / Αντωνάκης Χριστοδούλου: «Ευτυχώς, υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που περπατάνε χέρι-χέρι»

Με αφορμή τη νέα του έκθεση, «Purpose, Desire, Emptiness», ο εικαστικός μάς μιλάει για ιστορίες της παιδικής του ηλικίας που μπλέκονται με μύθους και τέρατα, την ποπ κουλτούρα και τη βιομηχανία του σεξ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Κατερίνα Κομιανού θέλει να δούμε τα πράγματα «λίγο πριν αλλάξουν»

Εικαστικά / Η Κατερίνα Κομιανού θέλει να δούμε τα πράγματα «λίγο πριν αλλάξουν»

Η Κατερίνα Κομιανού περιπλανιέται στην πόλη εξερευνώντας την αστική τοπογραφία και καταγράφει την πολιτική πραγματικότητα μέσα από δημόσια γλυπτά και αντικείμενα στο κέντρο της Αθήνας με μια αναλογική φωτογραφική μηχανή ή μια ερασιτεχνική Super8.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ