Συρία: Dress code με "φαρδιά και σεμνά" ρούχα και μπουρκίνι για τις γυναίκες στις παραλίες

Συρία: Ισλαμιστικό dress code για γυναίκες στις παραλίες μετά την θεοκρατική αλλαγή στα σχολεία Facebook Twitter
φωτ.: Getty
0

Καθώς η Συρία προσπαθεί να ανοικοδομήσει εαυτόν, στον απόηχο της λήξης του εμφυλίου πολέμου, την απομάκρυνση του Μπασάρ Αλ Άσαντ, αλλά και την ανάληψη της εξουσίας από τον τζιχαντιστή της Hayat Tahrir al Sham, Αχμέντ αλ Σαράα, οι κινήσεις του κυβερνείου της χώρας δεν δείχνουν ότι έρχεται κάτι καλό για τη συριακή κοινωνία, παρά μία στροφή σε πιο φονταμενταλιστικές σουνιτικές εκδοχές διακυβέρνησης, στα πρότυπα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Πριν από μερικούς μήνες, μια προαποφασισμένη αναθεώρηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στη Συρία πυροδότησε ανησυχίες σχετικά με τις διαβεβαιώσεις της νέας κυβέρνησης ότι θα ανοικοδομούσε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και οδηγεί ορισμένους να αναρωτιούνται εάν θα επιδιώξει να επιβάλει μια συντηρητική ισλαμική κοσμοθεωρία. Οι αλλαγές προωθούμενες από τον ηγέτη της Hayat Tahrir al Sham, που αναφέρονται σε μια σειρά εγγράφων που κυκλοφόρησαν από το υπουργείο Παιδείας, περιλαμβάνουν τα πάντα, από την κατάργηση όλων των αναφορών στον πρώην δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ έως την αλλαγή των θρησκευτικών αναφορών και την αφαίρεση της θεωρίας της εξέλιξης από τα σχολικά εγχειρίδια. 

Μετά από τις θεοκρατικές αλλαγές στη διδασκαλία των σχολείων στη χώρα, όπως είναι «φυσιολογικό» έρχεται και το dress code για τις γυναίκες, οι οποίες... αν δεν φορούν φαρδιά ρούχα προκαλούν τους άνδρες.

Η κυβέρνηση του «τζιχαντιστή με το κοστούμι» Αχμέντ αλ Σαράα ζήτησε σήμερα από τις γυναίκες να φορούν μπουρκίνι ή ενδύματα που καλύπτουν πλήρως το σώμα στις δημόσιες παραλίες, ωστόσο από το μέτρο εξαιρούνται τα ιδιωτικά, πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Επικαλούμενο το «κοινό συμφέρον», το υπουργείο καλεί τους παραθεριστές να φορούν «πιο σεμνά» ρούχα στις παραλίες.

Οι γυναίκες συγκεκριμένα, θα πρέπει να φορούν μπουρκίνι ή άλλου είδους μαγιό που καλύπτει το σώμα. Εκτός των παραθαλάσσιων ζωνών, θα πρέπει να φορούν «φαρδιά» ρούχα ενώ οι άνδρες απαγορεύεται να κυκλοφορούν γυμνόστηθοι.

Στη Συρία, μια χώρα με συντηρητικά ήθη, ελάχιστες γυναίκες φορούσαν μαγιό στις παραλίες. Οι περιορισμοί δεν ισχύουν για τα ιδιωτικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα όπου «επιτρέπονται τα δυτικού τύπου μαγιό». Τα υπόλοιπα ξενοδοχεία οφείλουν να τηρούν τις νέες οδηγίες.  Επιπλέον, το υπουργείο ανέφερε ότι στους δημόσιους χώρους οι γυναίκες θα πρέπει να φορούν φαρδιά ρούχα, να καλύπτουν τους ώμους και τα γόνατα και να αποφεύγουν «τα διαφανή ή πολύ στενά ρούχα».

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Τρεις ακόμη παίκτριες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ιράν επιστρέφουν στην Τεχεράνη

«Οι Αυστραλοί πρέπει να αισθάνονται περήφανοι που στη χώρα μας αυτές οι γυναίκες βρέθηκαν μπροστά σε πραγματικές επιλογές και ήρθαν σε επαφή με αρχές που προσπάθησαν να τις βοηθήσουν», δήλωσε ο Αυστραλός ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM