TikTok: Περισσότερα από τα μισά βίντεο για την ψυχική υγεία παραπληροφορούν, διαπιστώνει μελέτη

TikTok: Περισσότερα από τα μισά βίντεο για την ψυχική υγεία παραπληροφορούν, διαπιστώνει μελέτη Facebook Twitter
Φωτ: Unsplash
0

Περισσότερα από το μισά βίντεο με συμβουλές για την ψυχική υγεία στο TikTok περιέχουν παραπληροφόρηση, όπως αποκάλυψε έρευνα της Guardian.

Οι άνθρωποι στρέφονται όλο και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για υποστήριξη στην ψυχική υγεία, όμως η έρευνα έδειξε ότι πολλοί influencers παραπληροφορούν, με λανθασμένη χρήση θεραπευτικής ορολογίας, «γρήγορες λύσεις» και ψευδείς ισχυρισμούς.

Όσοι αναζητούν βοήθεια έρχονται αντιμέτωποι με αμφιλεγόμενες συμβουλές, όπως το να φας ένα πορτοκάλι στο ντους για να μειώσεις το άγχος ή την προώθηση συμπληρωμάτων με περιορισμένη επιστημονική τεκμηρίωση για την ανακούφιση του άγχους. Επίσης παρουσιάζονται μέθοδοι για να θεραπεύσεις το τραύμα μέσα σε μία ώρα ακόμα και οδηγίες που παρουσιάζουν φυσιολογικές συναισθηματικές εμπειρίες ως σημάδι οριακής διαταραχής προσωπικότητας ή κακοποίησης.

Βουλευτές και ειδικοί χαρακτήρισαν τα ευρήματα, που δείχνουν ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτες από μη βοηθητικές, επιβλαβείς και μερικές φορές επικίνδυνες συμβουλές ψυχικής υγείας, ως «καταδικαστικά» και «ανησυχητικά», και ζήτησαν από την κυβέρνηση να ενισχύσει τη ρύθμιση για την προστασία του κοινού από τη διάδοση παραπληροφόρησης.

Τι έδειξαν τα βίντεο του TikTok για την ψυχική υγεία

Η Guardian ανέλυσε τα 100 κορυφαία βίντεο με το hashtag #mentalhealthtips στο TikTok και τα παρουσίασε σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους και ακαδημαϊκούς, οι οποίοι αξιολόγησαν αν τα βίντεο περιείχαν παραπληροφόρηση.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι 52 από τα 100 βίντεο που έδιναν συμβουλές για την αντιμετώπιση του τραύματος, της νευροδιαφορετικότητας, του άγχους, της κατάθλιψης και σοβαρών ψυχικών ασθενειών περιείχαν κάποια παραπληροφόρηση, ενώ πολλά άλλα ήταν ασαφή ή μη βοηθητικά.

Ο Δρ. David Okai, νευροψυχίατρος και ερευνητής στην ψυχολογική ιατρική στο King’s College του Λονδίνου, που αξιολόγησε τα βίντεο για το άγχος και την κατάθλιψη, ανέφερε ότι κάποια βίντεο χρησιμοποιούσαν λανθασμένα θεραπευτική ορολογία, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας εναλλακτικά τους όρους ευεξία, άγχος και ψυχική διαταραχή, «κάτι που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει ψυχική ασθένεια».

Πολλά βίντεο προσέφεραν γενικές συμβουλές βασισμένες σε περιορισμένη προσωπική εμπειρία και στοιχεία, που «δεν είναι απαραίτητα καθολικά εφαρμόσιμες», πρόσθεσε.

Τα βίντεο αντικατοπτρίζουν πώς «οι σύντομες, εντυπωσιακές φράσεις μπορούν να επισκιάσουν την πραγματικότητα της εξειδικευμένης θεραπευτικής εργασίας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα βίντεο επίσης υπερτονίζουν τη θεραπεία. «Ενώ υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν είναι μαγική λύση που ταιριάζει σε όλους», είπε.

Ο Dan Poulter, πρώην υπουργός Υγείας και ψυχίατρος του NHS, που αξιολόγησε βίντεο για σοβαρές ψυχικές ασθένειες, είπε ότι κάποια από αυτά «παθολογικοποιούν καθημερινές εμπειρίες και συναισθήματα, υπονοώντας ότι ισοδυναμούν με διάγνωση σοβαρής ψυχικής ασθένειας».

«Αυτό παρέχει παραπληροφόρηση σε ευάλωτα άτομα και μπορεί επίσης να υποτιμήσει τις εμπειρίες ζωής ανθρώπων που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες».

Η Amber Johnston, ψυχολόγος πιστοποιημένη από την British Psychological Society, που αξιολόγησε τα βίντεο για το τραύμα, είπε ότι ενώ τα περισσότερα βίντεο περιείχαν έναν κόκκο αλήθειας, τείνουν να γενικεύουν υπερβολικά και να υποβαθμίζουν την πολυπλοκότητα της μετατραυματικής διαταραχής ή των συμπτωμάτων τραύματος.

Ψυχική υγεία: Πώς το TikTok παραπληροφορεί

«Το TikTok παραπληροφορεί υπονοώντας ότι υπάρχουν μυστικές συμβουλές και αλήθειες που μπορεί στην πραγματικότητα να κάνουν τον θεατή να αισθανθεί ακόμα χειρότερα, όταν αυτές οι συμβουλές αποτυγχάνουν».

Το TikTok δήλωσε ότι βίντεο αφαιρούνται αν αποθαρρύνουν τους ανθρώπους από το να ζητήσουν ιατρική υποστήριξη ή προωθούν επικίνδυνες θεραπείες. Όταν άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αναζητούν όρους που σχετίζονται με ψυχικές ασθένειες, όπως κατάθλιψη, άγχος, αυτισμό ή μετατραυματικό στρες, τους κατευθύνουν επίσης σε πληροφορίες του NHS.

Η βουλευτής Chi Onwurah δήλωσε ότι η επιτροπή τεχνολογίας που προεδρεύει διερευνά την παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Έχουν εκφραστεί σημαντικές ανησυχίες» σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Νόμου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο στην «αντιμετώπιση ψευδούς και/ή επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο και των αλγορίθμων που το προτείνουν», είπε. «Τα συστήματα προτεινόμενου περιεχομένου που χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως το TikTok έχουν βρεθεί να ενισχύουν πιθανώς επιβλαβή παραπληροφόρηση, όπως η παραπλανητική ή ψευδής συμβουλή ψυχικής υγείας», πρόσθεσε. «Υπάρχει σαφής και επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του Νόμου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο ώστε να προστατεύεται η διαδικτυακή ασφάλεια και η υγεία του κοινού».

Η βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Victoria Collins συμφώνησε ότι τα ευρήματα είναι «καταδικαστικά» και κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει για να προστατεύσει τους ανθρώπους από «επικίνδυνη παραπληροφόρηση».

Η Paulette Hamilton, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και πρόεδρος της επιτροπής υγείας και κοινωνικής φροντίδας, χαρακτήρισε την παραπληροφόρηση για την ψυχική υγεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «ανησυχητική». «Αυτές οι ‘συμβουλές’ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν πρέπει να αντικαθιστούν την επαγγελματική, κατάλληλα καταρτισμένη υποστήριξη», είπε.

Η καθηγήτρια Bernadka Dubicka, υπεύθυνη για την ασφάλεια στο διαδίκτυο στο Βασιλικό Κολλέγιο Ψυχιάτρων, τόνισε ότι, παρότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε ενημερωμένες, τεκμηριωμένες πληροφορίες υγείας από αξιόπιστες πηγές. Η ψυχική ασθένεια μπορεί να διαγνωστεί μόνο μέσω «συνολικής αξιολόγησης από εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας».

TikTok: Οι άνθρωποι δεν πρέπει να μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες.

Ένας εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε: «Το TikTok είναι ένας χώρος όπου εκατομμύρια άνθρωποι εκφράζονται, μοιράζονται τις αυθεντικές τους εμπειρίες ψυχικής υγείας και βρίσκουν μια υποστηρικτική κοινότητα. Υπάρχουν σαφείς περιορισμοί στη μεθοδολογία αυτής της μελέτης, που αντιτίθεται σε αυτήν την ελεύθερη έκφραση και υπονοεί ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να μοιράζονται τις δικές τους ιστορίες.

«Εργαζόμαστε προληπτικά με ειδικούς υγείας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το NHS για να προωθούμε αξιόπιστες πληροφορίες στην πλατφόρμα μας και αφαιρούμε το 98% της επιβλαβούς παραπληροφόρησης πριν αναφερθεί σε εμάς.»

Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι υπουργοί «λαμβάνουν μέτρα για να μειώσουν τον αντίκτυπο του επιβλαβούς περιεχομένου παραπληροφόρησης και παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο» μέσω του Νόμου για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, που απαιτεί από τις πλατφόρμες να αντιμετωπίζουν τέτοιο υλικό αν είναι παράνομο ή επιβλαβές για τα παιδιά.

Με πληροφορίες από The Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 Ετών

Τech & Science / Οι «πυραμίδες της Πολωνίας»: Ανακαλύφθηκαν προϊστορικοί μεγαλιθικοί τάφοι 5.500 ετών

Αρχαιολόγοι στην Πολωνία έφεραν στο φως δύο εντυπωσιακά μεγαλιθικά ταφικά μνημεία ηλικίας άνω των 5.500 ετών - Οι «Πυραμίδες της Πολωνίας» αποκαλύπτουν μυστικά της Νεολιθικής Ευρώπης
LIFO NEWSROOM
Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM
Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Τech & Science / Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δείχνει ότι συγκεκριμένα εντερικά μικρόβια απορροφούν επικίνδυνες χημικές ουσίες Pfas και τις αποβάλλουν μέσω των κοπράνων - Έρχεται νέο προβιοτικό συμπλήρωμα
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM