Σκόπα: Το «παλιό καλό καφενείο» της Ηλιούπολης

Καφενείο Σκόπα: Μια αυλή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και… ποδόσφαιρο στην καρδιά της Ηλιούπολης Facebook Twitter
Πρόκειται για ένα μέρος που θα λατρέψουν οι λάτρεις του τηγανιού.
0

Σε μια γειτονιά που ξυπνάει νωρίς και κοιμάται με τα… αρώματα της σχάρας, το καφενείο «Η Σκόπα» στην Ηλιούπολη είναι ένα στέκι που εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί μια μικρή όαση αυθεντικότητας και γευστικής παράδοσης. Από το πρώτο φως της ημέρας μέχρι αργά το βράδυ, το καφενείο αυτό ζει και αναπνέει με τον παλμό των ανθρώπων του.    

«Η Σκόπα» ανοίγει τις πόρτες της καθημερινά στις 7 το πρωί. Οι πρώτοι θαμώνες καταφθάνουν για τον πρωινό καφέ, ένα γρήγορο τάβλι και τις πρώτες κουβέντες της ημέρας. Είναι εκείνοι που νιώθουν το μαγαζί σαν προέκταση του σπιτιού τους, και κάπως έτσι το έχει στήσει η οικογένεια Τσίπη, δύο αδέλφια από τα Γιάννενα, ο Τάκης και ο Χριστόφορος, που πριν από μερικά χρόνια πήραν την απόφαση να φέρουν τη φιλοξενία και τις γεύσεις της πατρίδας τους στην Αθήνα.

Όταν έφτασα, το απόγευμα μιας καθημερινής, δέχθηκα την αναπάντεχη ερώτηση «έχετε κάνει κράτηση;». Απάντησα διστακτικά όχι, αλλά ευτυχώς βρέθηκε ένα τραπέζι. Ο εσωτερικός χώρος του καφενείου είναι απλός και φιλόξενος, με τοίχους βαμμένους σε ανοιχτό πράσινο, που δίνει έναν δροσερό τόνο στο περιβάλλον. Στην καρδιά του μαγαζιού δεσπόζει μια μεγάλη τηλεόραση − γιατί πώς να απολαύσεις το τσίπουρό σου χωρίς να σχολιάσεις το ματς; Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο αυθεντική χάρη στην ανοιχτή κουζίνα: οι μυρωδιές των μεζέδων φτάνουν πρώτες, πριν καν φτάσει το πιάτο στο τραπέζι.

Ο γαύρος ο μαρινάτος, το ξιδάτο χταπόδι, η λακέρδα και το θράψαλο είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται το τσίπουρο. Αυθεντικά και όμορφα. Για τους λάτρεις του τηγανιού προσφέρονται τα χρυσαφένια καλαμαράκια, η φρέσκια κουτσομούρα, ο γαύρος που τρώγεται με το χέρι και τα «προσφυγάκια».

Από το μεσημέρι και μετά, η κουζίνα παίρνει μπρος για τα καλά. Ο μεζές είναι ιεροτελεστία: φάβα με κρεμμύδι, κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζάνες ιμάμ με φέτα, τυροκαυτερή και φυσικά η παστουρμαδόπιτα που τραβάει το ούζο σαν μαγνήτης. Σαγανάκι τυρί, μπουγιουρντί που καίει ευχάριστα, τηγανητά κολοκυθάκια που δεν σταματάς να βουτάς στο τζατζίκι. 

Καφενείο Σκόπα: Μια αυλή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και… ποδόσφαιρο στην καρδιά της Ηλιούπολης Facebook Twitter
Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο αυθεντική χάρη στην ανοιχτή κουζίνα: οι μυρωδιές των μεζέδων φτάνουν πρώτες, πριν καν φτάσει το πιάτο στο τραπέζι.
Καφενείο Σκόπα: Μια αυλή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και… ποδόσφαιρο στην καρδιά της Ηλιούπολης Facebook Twitter
Σαγανάκι τυρί

Οι ψαρομεζέδες δεν πάνε πίσω. Ο γαύρος ο μαρινάτος, το ξιδάτο χταπόδι, η λακέρδα και το θράψαλο είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται το τσίπουρο. Αυθεντικά και όμορφα. Για τους λάτρεις του τηγανιού προσφέρονται τα χρυσαφένια καλαμαράκια, η φρέσκια κουτσομούρα, ο γαύρος που τρώγεται με το χέρι και τα «προσφυγάκια». Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά έχει φανατικό κοινό, ενώ από τη σχάρα βγαίνουν πιάτα που γεμίζουν το τραπέζι και το στομάχι: μοσχαρίσιο συκώτι, χοιρινές πανσέτες, μπριζολάκια χοιρινά λαιμού, μπριζόλες, παϊδάκια προβατίνας αλλά και κοντοσούβλι κοτόπουλο μελωμένο, ζουμερό και καλοψημένο, που με κάθε μπουκιά φωνάζει «παρέα!». Και οι σαλάτες; Όλες οι κλασικές είναι εδώ: χωριάτικη, ντάκος, πολίτικη με γερή δόση σκόρδου, χόρτα εποχής, μαυρομάτικα φασόλια, παντζάρια, αγγουροντομάτα. Δροσιά και γεύση για να δένουν τα πιάτα μεταξύ τους. 

Καφενείο Σκόπα: Μια αυλή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και… ποδόσφαιρο στην καρδιά της Ηλιούπολης Facebook Twitter
Μπριζολάκια χοιρινά σχάρας

Το απόγευμα, οι παρέες αρχίζουν να γεμίζουν την αυλή. Κάτω από τις τέντες, τα τραπέζια στήνονται ανάμεσα σε λουλούδια και γέλια. Οι πρώτοι καταφθάνουν για ένα ούζο, ακολουθούν οι παρέες των αντρών με συζητήσεις περί πολιτικής και ποδοσφαίρου, και στη συνέχεια οι οικογένειες που έρχονται για φαγητό. Το σέρβις; Ευγενικό, χαμογελαστό και πάντα πρόθυμο, δίνει την αίσθηση πως σε ξέρει χρόνια − κι ας είναι η πρώτη σου φορά. 

«Η Σκόπα» είναι αυτό που λέμε «παλιό καλό καφενείο», αλλά με μενού που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο σύγχρονα μεζεδοπωλεία. Οι τιμές είναι φιλικές και μονοψήφιες στο μεγαλύτερο μέρος του καταλόγου, αλλά οι μερίδες είναι χορταστικές. Είναι μια εμπειρία αυθεντική, ανθρώπινη, γευστική. Είναι εκεί που το ποτήρι δεν αδειάζει ποτέ χωρίς να γεμίσει ξανά. Εκεί που το φαγητό γίνεται αφορμή για κουβέντα. Κι εκεί που κάθε μέρα μπορεί να κρύβει μια καινούργια ιστορία κάτω από τις τέντες. Ένα μικρό καταφύγιο γεύσης και παρέας. Για όσους αναρωτιούνται, το όνομα είναι δανεικό από την ονομασία του δρόμου όπου βρίσκεται το καφενείο.  

Σκόπα 11, Κάτω Ηλιούπολη, 210 9901450 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Souvlakination: Ένας Ελληνοκύπριος που αγαπάει πολύ το σουβλάκι

Γεύση / Souvlakination: Ένας Ελληνοκύπριος που αγαπάει πολύ το σουβλάκι

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς στο δημοφιλές προφίλ του στο Instagram έχει στόχο να καταγράψει το ελληνικό σουβλάκι σε κάθε μέρος της γης, διασώζοντας μέρος της γαστρονομικής ιστορίας στην Ελλάδα, στο Λονδίνο και όπου ζουν Έλληνες.
M. HULOT
Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema, στις Βρυξέλλες, κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Το κρασί με απλά λόγια / Μάνος Μακρυγιαννάκης: «Στο Philema κάνουν ουρά για ξινόμαυρο και ξινόχοντρο»

Ο «πρεσβευτής» της ελληνικής κουζίνας στις Βρυξέλλες, αναπολεί τα παιδικά του Χριστούγεννα στην Κρήτη και μιλά για τον ρόλο του Philema – του εστιατορίου που εδώ και έντεκα χρόνια προσφέρει στους «καλεσμένους» του αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα και ελληνικά κρασιά.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ