Σκόπα: Το «παλιό καλό καφενείο» της Ηλιούπολης

Καφενείο Σκόπα: Μια αυλή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και… ποδόσφαιρο στην καρδιά της Ηλιούπολης Facebook Twitter
Πρόκειται για ένα μέρος που θα λατρέψουν οι λάτρεις του τηγανιού.
0

Σε μια γειτονιά που ξυπνάει νωρίς και κοιμάται με τα… αρώματα της σχάρας, το καφενείο «Η Σκόπα» στην Ηλιούπολη είναι ένα στέκι που εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί μια μικρή όαση αυθεντικότητας και γευστικής παράδοσης. Από το πρώτο φως της ημέρας μέχρι αργά το βράδυ, το καφενείο αυτό ζει και αναπνέει με τον παλμό των ανθρώπων του.    

«Η Σκόπα» ανοίγει τις πόρτες της καθημερινά στις 7 το πρωί. Οι πρώτοι θαμώνες καταφθάνουν για τον πρωινό καφέ, ένα γρήγορο τάβλι και τις πρώτες κουβέντες της ημέρας. Είναι εκείνοι που νιώθουν το μαγαζί σαν προέκταση του σπιτιού τους, και κάπως έτσι το έχει στήσει η οικογένεια Τσίπη, δύο αδέλφια από τα Γιάννενα, ο Τάκης και ο Χριστόφορος, που πριν από μερικά χρόνια πήραν την απόφαση να φέρουν τη φιλοξενία και τις γεύσεις της πατρίδας τους στην Αθήνα.

Όταν έφτασα, το απόγευμα μιας καθημερινής, δέχθηκα την αναπάντεχη ερώτηση «έχετε κάνει κράτηση;». Απάντησα διστακτικά όχι, αλλά ευτυχώς βρέθηκε ένα τραπέζι. Ο εσωτερικός χώρος του καφενείου είναι απλός και φιλόξενος, με τοίχους βαμμένους σε ανοιχτό πράσινο, που δίνει έναν δροσερό τόνο στο περιβάλλον. Στην καρδιά του μαγαζιού δεσπόζει μια μεγάλη τηλεόραση − γιατί πώς να απολαύσεις το τσίπουρό σου χωρίς να σχολιάσεις το ματς; Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο αυθεντική χάρη στην ανοιχτή κουζίνα: οι μυρωδιές των μεζέδων φτάνουν πρώτες, πριν καν φτάσει το πιάτο στο τραπέζι.

Ο γαύρος ο μαρινάτος, το ξιδάτο χταπόδι, η λακέρδα και το θράψαλο είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται το τσίπουρο. Αυθεντικά και όμορφα. Για τους λάτρεις του τηγανιού προσφέρονται τα χρυσαφένια καλαμαράκια, η φρέσκια κουτσομούρα, ο γαύρος που τρώγεται με το χέρι και τα «προσφυγάκια».

Από το μεσημέρι και μετά, η κουζίνα παίρνει μπρος για τα καλά. Ο μεζές είναι ιεροτελεστία: φάβα με κρεμμύδι, κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζάνες ιμάμ με φέτα, τυροκαυτερή και φυσικά η παστουρμαδόπιτα που τραβάει το ούζο σαν μαγνήτης. Σαγανάκι τυρί, μπουγιουρντί που καίει ευχάριστα, τηγανητά κολοκυθάκια που δεν σταματάς να βουτάς στο τζατζίκι. 

Καφενείο Σκόπα: Μια αυλή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και… ποδόσφαιρο στην καρδιά της Ηλιούπολης Facebook Twitter
Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο αυθεντική χάρη στην ανοιχτή κουζίνα: οι μυρωδιές των μεζέδων φτάνουν πρώτες, πριν καν φτάσει το πιάτο στο τραπέζι.
Καφενείο Σκόπα: Μια αυλή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και… ποδόσφαιρο στην καρδιά της Ηλιούπολης Facebook Twitter
Σαγανάκι τυρί

Οι ψαρομεζέδες δεν πάνε πίσω. Ο γαύρος ο μαρινάτος, το ξιδάτο χταπόδι, η λακέρδα και το θράψαλο είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται το τσίπουρο. Αυθεντικά και όμορφα. Για τους λάτρεις του τηγανιού προσφέρονται τα χρυσαφένια καλαμαράκια, η φρέσκια κουτσομούρα, ο γαύρος που τρώγεται με το χέρι και τα «προσφυγάκια». Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά έχει φανατικό κοινό, ενώ από τη σχάρα βγαίνουν πιάτα που γεμίζουν το τραπέζι και το στομάχι: μοσχαρίσιο συκώτι, χοιρινές πανσέτες, μπριζολάκια χοιρινά λαιμού, μπριζόλες, παϊδάκια προβατίνας αλλά και κοντοσούβλι κοτόπουλο μελωμένο, ζουμερό και καλοψημένο, που με κάθε μπουκιά φωνάζει «παρέα!». Και οι σαλάτες; Όλες οι κλασικές είναι εδώ: χωριάτικη, ντάκος, πολίτικη με γερή δόση σκόρδου, χόρτα εποχής, μαυρομάτικα φασόλια, παντζάρια, αγγουροντομάτα. Δροσιά και γεύση για να δένουν τα πιάτα μεταξύ τους. 

Καφενείο Σκόπα: Μια αυλή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και… ποδόσφαιρο στην καρδιά της Ηλιούπολης Facebook Twitter
Μπριζολάκια χοιρινά σχάρας

Το απόγευμα, οι παρέες αρχίζουν να γεμίζουν την αυλή. Κάτω από τις τέντες, τα τραπέζια στήνονται ανάμεσα σε λουλούδια και γέλια. Οι πρώτοι καταφθάνουν για ένα ούζο, ακολουθούν οι παρέες των αντρών με συζητήσεις περί πολιτικής και ποδοσφαίρου, και στη συνέχεια οι οικογένειες που έρχονται για φαγητό. Το σέρβις; Ευγενικό, χαμογελαστό και πάντα πρόθυμο, δίνει την αίσθηση πως σε ξέρει χρόνια − κι ας είναι η πρώτη σου φορά. 

«Η Σκόπα» είναι αυτό που λέμε «παλιό καλό καφενείο», αλλά με μενού που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο σύγχρονα μεζεδοπωλεία. Οι τιμές είναι φιλικές και μονοψήφιες στο μεγαλύτερο μέρος του καταλόγου, αλλά οι μερίδες είναι χορταστικές. Είναι μια εμπειρία αυθεντική, ανθρώπινη, γευστική. Είναι εκεί που το ποτήρι δεν αδειάζει ποτέ χωρίς να γεμίσει ξανά. Εκεί που το φαγητό γίνεται αφορμή για κουβέντα. Κι εκεί που κάθε μέρα μπορεί να κρύβει μια καινούργια ιστορία κάτω από τις τέντες. Ένα μικρό καταφύγιο γεύσης και παρέας. Για όσους αναρωτιούνται, το όνομα είναι δανεικό από την ονομασία του δρόμου όπου βρίσκεται το καφενείο.  

Σκόπα 11, Κάτω Ηλιούπολη, 210 9901450 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ