Σκόπα: Το «παλιό καλό καφενείο» της Ηλιούπολης

Καφενείο Σκόπα: Μια αυλή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και… ποδόσφαιρο στην καρδιά της Ηλιούπολης Facebook Twitter
Πρόκειται για ένα μέρος που θα λατρέψουν οι λάτρεις του τηγανιού.
0

Σε μια γειτονιά που ξυπνάει νωρίς και κοιμάται με τα… αρώματα της σχάρας, το καφενείο «Η Σκόπα» στην Ηλιούπολη είναι ένα στέκι που εδώ και αρκετά χρόνια αποτελεί μια μικρή όαση αυθεντικότητας και γευστικής παράδοσης. Από το πρώτο φως της ημέρας μέχρι αργά το βράδυ, το καφενείο αυτό ζει και αναπνέει με τον παλμό των ανθρώπων του.    

«Η Σκόπα» ανοίγει τις πόρτες της καθημερινά στις 7 το πρωί. Οι πρώτοι θαμώνες καταφθάνουν για τον πρωινό καφέ, ένα γρήγορο τάβλι και τις πρώτες κουβέντες της ημέρας. Είναι εκείνοι που νιώθουν το μαγαζί σαν προέκταση του σπιτιού τους, και κάπως έτσι το έχει στήσει η οικογένεια Τσίπη, δύο αδέλφια από τα Γιάννενα, ο Τάκης και ο Χριστόφορος, που πριν από μερικά χρόνια πήραν την απόφαση να φέρουν τη φιλοξενία και τις γεύσεις της πατρίδας τους στην Αθήνα.

Όταν έφτασα, το απόγευμα μιας καθημερινής, δέχθηκα την αναπάντεχη ερώτηση «έχετε κάνει κράτηση;». Απάντησα διστακτικά όχι, αλλά ευτυχώς βρέθηκε ένα τραπέζι. Ο εσωτερικός χώρος του καφενείου είναι απλός και φιλόξενος, με τοίχους βαμμένους σε ανοιχτό πράσινο, που δίνει έναν δροσερό τόνο στο περιβάλλον. Στην καρδιά του μαγαζιού δεσπόζει μια μεγάλη τηλεόραση − γιατί πώς να απολαύσεις το τσίπουρό σου χωρίς να σχολιάσεις το ματς; Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο αυθεντική χάρη στην ανοιχτή κουζίνα: οι μυρωδιές των μεζέδων φτάνουν πρώτες, πριν καν φτάσει το πιάτο στο τραπέζι.

Ο γαύρος ο μαρινάτος, το ξιδάτο χταπόδι, η λακέρδα και το θράψαλο είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται το τσίπουρο. Αυθεντικά και όμορφα. Για τους λάτρεις του τηγανιού προσφέρονται τα χρυσαφένια καλαμαράκια, η φρέσκια κουτσομούρα, ο γαύρος που τρώγεται με το χέρι και τα «προσφυγάκια».

Από το μεσημέρι και μετά, η κουζίνα παίρνει μπρος για τα καλά. Ο μεζές είναι ιεροτελεστία: φάβα με κρεμμύδι, κολοκυθοκεφτέδες, μελιτζάνες ιμάμ με φέτα, τυροκαυτερή και φυσικά η παστουρμαδόπιτα που τραβάει το ούζο σαν μαγνήτης. Σαγανάκι τυρί, μπουγιουρντί που καίει ευχάριστα, τηγανητά κολοκυθάκια που δεν σταματάς να βουτάς στο τζατζίκι. 

Καφενείο Σκόπα: Μια αυλή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και… ποδόσφαιρο στην καρδιά της Ηλιούπολης Facebook Twitter
Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο αυθεντική χάρη στην ανοιχτή κουζίνα: οι μυρωδιές των μεζέδων φτάνουν πρώτες, πριν καν φτάσει το πιάτο στο τραπέζι.
Καφενείο Σκόπα: Μια αυλή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και… ποδόσφαιρο στην καρδιά της Ηλιούπολης Facebook Twitter
Σαγανάκι τυρί

Οι ψαρομεζέδες δεν πάνε πίσω. Ο γαύρος ο μαρινάτος, το ξιδάτο χταπόδι, η λακέρδα και το θράψαλο είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται το τσίπουρο. Αυθεντικά και όμορφα. Για τους λάτρεις του τηγανιού προσφέρονται τα χρυσαφένια καλαμαράκια, η φρέσκια κουτσομούρα, ο γαύρος που τρώγεται με το χέρι και τα «προσφυγάκια». Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά έχει φανατικό κοινό, ενώ από τη σχάρα βγαίνουν πιάτα που γεμίζουν το τραπέζι και το στομάχι: μοσχαρίσιο συκώτι, χοιρινές πανσέτες, μπριζολάκια χοιρινά λαιμού, μπριζόλες, παϊδάκια προβατίνας αλλά και κοντοσούβλι κοτόπουλο μελωμένο, ζουμερό και καλοψημένο, που με κάθε μπουκιά φωνάζει «παρέα!». Και οι σαλάτες; Όλες οι κλασικές είναι εδώ: χωριάτικη, ντάκος, πολίτικη με γερή δόση σκόρδου, χόρτα εποχής, μαυρομάτικα φασόλια, παντζάρια, αγγουροντομάτα. Δροσιά και γεύση για να δένουν τα πιάτα μεταξύ τους. 

Καφενείο Σκόπα: Μια αυλή γεμάτη γεύσεις, αρώματα και… ποδόσφαιρο στην καρδιά της Ηλιούπολης Facebook Twitter
Μπριζολάκια χοιρινά σχάρας

Το απόγευμα, οι παρέες αρχίζουν να γεμίζουν την αυλή. Κάτω από τις τέντες, τα τραπέζια στήνονται ανάμεσα σε λουλούδια και γέλια. Οι πρώτοι καταφθάνουν για ένα ούζο, ακολουθούν οι παρέες των αντρών με συζητήσεις περί πολιτικής και ποδοσφαίρου, και στη συνέχεια οι οικογένειες που έρχονται για φαγητό. Το σέρβις; Ευγενικό, χαμογελαστό και πάντα πρόθυμο, δίνει την αίσθηση πως σε ξέρει χρόνια − κι ας είναι η πρώτη σου φορά. 

«Η Σκόπα» είναι αυτό που λέμε «παλιό καλό καφενείο», αλλά με μενού που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα πιο σύγχρονα μεζεδοπωλεία. Οι τιμές είναι φιλικές και μονοψήφιες στο μεγαλύτερο μέρος του καταλόγου, αλλά οι μερίδες είναι χορταστικές. Είναι μια εμπειρία αυθεντική, ανθρώπινη, γευστική. Είναι εκεί που το ποτήρι δεν αδειάζει ποτέ χωρίς να γεμίσει ξανά. Εκεί που το φαγητό γίνεται αφορμή για κουβέντα. Κι εκεί που κάθε μέρα μπορεί να κρύβει μια καινούργια ιστορία κάτω από τις τέντες. Ένα μικρό καταφύγιο γεύσης και παρέας. Για όσους αναρωτιούνται, το όνομα είναι δανεικό από την ονομασία του δρόμου όπου βρίσκεται το καφενείο.  

Σκόπα 11, Κάτω Ηλιούπολη, 210 9901450 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ