ΑΘΗΝΑ

Γάζα: Το Ισραήλ επιτρέπει την είσοδο νέας ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ κλιμακώνει τις επιθέσεις

Γάζα: Το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και κλιμάκωση των επιθέσεων Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Ο στρατός του Ισραήλ θα κλιμακώσει τις επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, καταλαμβάνοντας περισσότερα εδάφη στον παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

«Ενεργούμε σύμφωνα με δομημένο σχέδιο και προχωράμε στην επόμενη φάση. Η Χαμάς θα πληρώσει το τίμημα για την ανυπακοή της… Θα επεκτείνουμε τη δράση μας, θα καταλάβουμε περισσότερα εδάφη, θα ερευνήσουμε και θα καταστρέψουμε τρομοκρατικές υποδομές μέχρι τη συντριβή της (Χαμάς)», είπε ο στρατηγός Εγιάλ Ζαμίρ στη διάρκεια επιθεώρησης ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων στη Γάζα.

Παράλληλα, το Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο 93 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στην πολιορκημένη και κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας.

«Ενενήντα τρία φορτηγά του ΟΗΕ που μετέφεραν βοήθεια, όπως αλεύρι για τα αρτοποιεία, βρεφικές τροφές, ιατρικά υλικά και φάρμακα, διέσχισαν σήμερα το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ για τη Γάζα», δηλώνει σε ανακοίνωση ο COGAT, οργανισμός του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που εποπτεύει τις πολιτικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Έως και 14.000 παιδιά μπορεί να πεθάνουν σε 48 ώρες

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, μίλησε στην εκπομπή Today's του BBC στο Radio 4 για την θλιβερή ποσότητα βοήθειας που αφήνει το Ισραήλ να εισέλθει στη Γάζα.

Η διεθνής πίεση για έναν επαπειλούμενο λιμό ανάγκασε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανακοινώσει το βράδυ της Κυριακής ότι θα χαλαρώσει τον καταστροφικό αποκλεισμό βοήθειας 11 εβδομάδων για να αποτρέψει μια «κρίση πείνας» στη Γάζα - αλλά μόνο σε ένα ελάχιστο επίπεδο.

Ο Φλέτσερ δήλωσε ότι πέντε φορτηγά με βοήθεια μπήκαν χθες στη Γάζα, αλλά το χαρακτήρισε "σταγόνα στον ωκεανό" και εντελώς ανεπαρκές για τις ανάγκες του πληθυσμού. Είπε ότι τα φορτηγά με τη βοήθεια, τα οποία περιέχουν παιδικές τροφές και τρόφιμα, βρίσκονται τεχνικά στη Γάζα, αλλά δεν έχουν φτάσει στους αμάχους, καθώς βρίσκονται ακριβώς στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ο Φλέτσερ δήλωσε ότι 14.000 μωρά μπορεί να πεθάνουν σε 48 ώρες, αν η βοήθεια δεν φτάσει εγκαίρως. "Θέλω να σώσουμε όσα περισσότερα από αυτά τα 14.000 μωρά μπορούμε μέσα στις επόμενες 48 ώρες", δήλωσε στο BBC. 

Ερωτηθείς πώς τα Ηνωμένα Έθνη κατέληξαν σε αυτόν τον αριθμό, απάντησε: «Έχουμε ισχυρές ομάδες επί τόπου - και φυσικά πολλοί από αυτούς έχουν σκοτωθεί... έχουμε ακόμα πολλούς ανθρώπους επί τόπου - είναι στα ιατρικά κέντρα, είναι στα σχολεία... προσπαθούν να εκτιμήσουν τις ανάγκες».

Διεθνή
0

ΑΘΗΝΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Διεθνή / Σερβία: «Βούτσιτς φύγε» - Δακρυγόνα και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας

Οι διαδηλωτές συνεπλάκησαν με την αστυνομία μπροστά από τη φιλοσοφική σχολή και πέταξαν φωτοβολίδες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Διεθνή / Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την ΕΕ μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην Google: «Η Κομισιόν πρέπει να σταματήσει»

Η απόφαση των Βρυξελλών για την Google ήταν αναμενόμενη, καθώς από το 2023 η ΕΕ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιδιώξει ακόμη και διάσπαση δραστηριοτήτων στον κλάδο του Adtech, χωρίς αυτό να αποφασιστεί στο παρόν στάδιο
LIFO NEWSROOM