Επτά στους δέκα νέους αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους μετά τη χρήση social media

Επτά στους δέκα νέους αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους μετά τη χρήση social media Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freepik.com
0

Επτά στους δέκα νέους αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους μετά τη χρήση social media, ενώ περίπου οι μισοί θα προτιμούσαν να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς διαδίκτυο, σύμφωνα με νέα έρευνα που καταγράφει αυξανόμενη κόπωση από την ψηφιακή ζωή. 

Συγκεκριμένα, το 50% των ερωτηθέντων νέων ηλικίας 16 έως 21 ετών δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν να ζουν σε έναν κόσμο χωρίς διαδίκτυο. Παράλληλα, δηλώνουν ότι συμφωνούν σε μια «ψηφιακή απαγόρευση κυκλοφορίας», η οποία θα περιόριζε την πρόσβασή τους σε εφαρμογές και ιστότοπους μετά τις 10 μ.μ., ενώ το 46% δήλωσε ότι θα προτιμούσε να έχει μεγαλώσει σε έναν κόσμο χωρίς καθόλου διαδίκτυο.

Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων ανέφερε ότι περνά καθημερινά τουλάχιστον τέσσερις ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, το 42% παραδέχτηκε ότι αποκρύπτει από τους γονείς ή κηδεμόνες του τις διαδικτυακές του δραστηριότητες.

Νέοι και διαδίκτυο: Τα online ψέματα της ψηφιακής ταυτότητας

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το 42% των νέων δήλωσε ότι έχει πει ψέματα για την ηλικία του στο διαδίκτυο, το 40% ανέφερε ότι διατηρεί ψεύτικο προφίλ, ενώ το 27% παραδέχτηκε ότι έχει προσποιηθεί πως είναι εντελώς διαφορετικό άτομο.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από το British Standards Institution σε δείγμα 1.293 νέων. Από τους συμμετέχοντες, το 27% δήλωσε ότι έχει μοιραστεί την τοποθεσία του με αγνώστους μέσω διαδικτύου, ενώ τα τρία τέταρτα είπαν ότι κατά την περίοδο της πανδημίας πέρασαν σημαντικά περισσότερο χρόνο online. Το 68% εκτιμά ότι αυτός ο χρόνος είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.

Οι ανησυχίες για την υπερβολική έκθεση των παιδιών στο διαδίκτυο επανέρχονται στην επικαιρότητα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Τεχνολογίας, Peter Kyle, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής υποχρεωτικών ωρών λήξης για τη χρήση εφαρμογών όπως το TikTok και το Instagram.

Η Rani Govender, υπεύθυνη πολιτικής για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο στο NSPCC, προειδοποίησε ότι, ενώ οι ψηφιακές απαγορεύσεις κυκλοφορίας μπορεί να είναι βοηθητικές, δεν αποτελούν από μόνες τους επαρκές μέτρο προστασίας.
«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι μια ψηφιακή απαγόρευση κυκλοφορίας από μόνη της δεν πρόκειται να προστατεύσει τα παιδιά από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στο διαδίκτυο. Θα μπορούν να βλέπουν όλους αυτούς τους κινδύνους σε άλλες στιγμές της ημέρας και θα εξακολουθούν να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Govender πρόσθεσε ότι η βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση πρόσβασης των παιδιών σε «πολύ ασφαλέστερες και λιγότερο εθιστικές ιστοσελίδες».

Ο Andy Burrows, διευθύνων σύμβουλος του φιλανθρωπικού οργανισμού Molly Rose Foundation, που δραστηριοποιείται στην πρόληψη των αυτοκτονιών, τόνισε:
«Είναι σαφές ότι οι νέοι γνωρίζουν τους κινδύνους στο διαδίκτυο και, επιπλέον, θέλουν δράση από τις εταιρείες τεχνολογίας για την προστασία τους».

Ο Burrows υπογράμμισε ότι οι αλγόριθμοι των πλατφορμών μπορεί να προωθούν περιεχόμενο το οποίο «μπορεί γρήγορα να σπειροειδεί και να οδηγήσει τους νέους σε λαγούμια επιβλαβούς και οδυνηρού υλικού χωρίς δική τους υπαιτιότητα».

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «νέοι νόμοι απαιτούνται επειγόντως για να ενσωματωθεί επιτέλους μια ασφαλής προσέγγιση σχεδιασμού στη ρύθμιση που θέτει τις ανάγκες των παιδιών και της κοινωνίας πάνω από εκείνες των μεγάλων τεχνολογιών».

Με πληροφορίες από Guardian

 
 
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM