Το «bromance» Τραμπ με τους Άραβες για τις επενδύσεις: Είναι «ωραίοι, ελκυστικοί, σκληροί»

Το «bromance» Τραμπ με τους Άραβες για τις επενδύσεις: Είναι «ωραίοι, ελκυστικοί, σκληροί» Facebook Twitter
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ Αλ Ναχγιάν, επικεφαλής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ηγεμόνας του εμιράτου του Άμπου Ντάμπι / Φωτογραφία: EPA
0

Για το «bromance» του Ντόναλντ Τραμπ με τους Άραβες ηγέτες, όπως αυτό «ξεδιπλώνεται» κατά το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στις χώρες του Κόλπου, κάνει λόγο η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal.

Είναι «ωραίοι, ελκυστικοί, σκληροί», είναι μερικοί μόνο από τους κολακευτικούς χαρακτηρισμούς του Ντόναλντ Τραμπ για τους Άραβες σεΐχηδες που συναντά με σκοπό να προσεκλύσει επενδύσεις πολλών δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ. Το «bromance», δηλαδή «η στενή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ δύο ετεροφυλόφιλων αντρών», όπως είναι μια απλή εξήγηση του όρου, φαίνεται πως είναι μία πρακτική που ο Τραμπ εξασκεί συχνά.

Τρεις ημέρες περιοδείας στη Μέση Ανατολή έφεραν στο προσκήνιο αυτό το γνώριμο χαρακτηριστικό της εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ: τις προσωπικές σχέσεις με ισχυρούς ηγέτες, αυτή τη φορά με τους ισχυρούς του Αραβικού Κόλπου.

«Μου αρέσεις πάρα πολύ», είπε ο Τραμπ στον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, βάζοντας το χέρι στην καρδιά του καθώς οι δύο άνδρες αποχαιρετιούνταν στο αεροδρόμιο. Για τον Σύρο πρόεδρο Άχμεντ αλ-Σαράα, είπε ότι είναι «ελκυστικός» και «σκληρός», ενώ περιέγραψε τον κυβερνώντα εμίρη του Κατάρ και την οικογένειά του ως «ψηλούς, όμορφους άντρες».

«Είσαι ένας υπέροχος άντρας», δήλωσε ο Τραμπ στο παλάτι του Άμπου Ντάμπι στον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν.

Οι φιλοφρονήσεις του Τραμπ αντανακλούν τη στρατηγική του για στενότερους δεσμούς με τους ηγέτες του Κόλπου, σε πλήρη αντίθεση με τη συγκρατημένη στάση του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, απέναντι στη Σαουδική Αραβία. Οι Άραβες ηγέτες, από την πλευρά τους, απάντησαν με φιλοφρονήσεις και επιδείξεις θαυμασμού: τιμητικά τάγματα, συνοδείες μαχητικών αεροσκαφών, εντυπωσιακές τελετές και δισεκατομμύρια σε επιχειρηματικές υποσχέσεις προς τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε ως «βασιλιάς της πολιτικής επιστροφής», με φιλοξενίες που περιλάμβαναν καμήλες, ιππείς, χορευτές σπαθιών και πολυτελή δείπνα. «Drill, baby, drill», επαναλάμβαναν Άραβες αξιωματούχοι, αναπαράγοντας τη φρασεολογία του.

Ο Τραμπ και το bromance αντί διπλωματίας

Ο Τραμπ έκανε σαφές ότι οι προσωπικές σχέσεις είναι το επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ριάντ δήλωσε: «Θα συνεργαστούμε, θα είμαστε μαζί, θα πετύχουμε μαζί, θα κερδίσουμε μαζί και θα είμαστε πάντα φίλοι».

Η εξατομίκευση αυτή φάνηκε και στην απόφασή του να άρει τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Συρίας, επικαλούμενος την «καλή εντύπωση» που του έκανε ο Σαράα, ο οποίος ανέτρεψε τον Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο Τραμπ πρόσθεσε πως στην απόφασή του επηρέασαν και οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας. «Ω, τι κάνω για τον πρίγκιπα διάδοχο», είπε αστειευόμενος.

Πριν την επίσκεψη, οι Σαουδάραβες πρότειναν να προσθέσουν στο πρόγραμμά του ένα γύρο γκολφ, αλλά οι Αμερικανοί συνεργάτες του αρνήθηκαν.

Ωστόσο, όπως έχει δείξει και στο παρελθόν, η προσωποκεντρική προσέγγιση του Τραμπ έχει και όρια. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκρούστηκε μαζί του στο Οβάλ Γραφείο για την ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Η απογοήτευση του Τραμπ για τη στάση του Ζελένσκι ήταν δημόσια και, σύμφωνα με αναλυτές, συνέβαλε στην κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

Τραμπ στον Κόλπο: Επικρίσεις, φιλοφρονήσεις και αεροσκάφη ως «δώρο»

Η πολιτική αυτή έχει, σύμφωνα με ειδικούς, πλεονεκτήματα αλλά και σοβαρούς κινδύνους. Η προσωπική χημεία μπορεί να διευκολύνει κρίσιμες διαπραγματεύσεις, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί ευκαιρίες για χειραγώγηση.

Το Κατάρ φέρεται να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να δωρίσει ένα αεροσκάφος αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική κυβέρνηση, ώστε Τραμπ ως Air Force One. Οι επικριτές προειδοποιούν για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας προσφοράς. Ο Τραμπ απάντησε δηκτικά: «Μόνο ένας ‘ηλίθιος άνθρωπος’ θα αρνιόταν μια τέτοια χειρονομία».

«Αυτό που είναι καλό για το άτομο δεν είναι πάντα καλό για τη χώρα», δήλωσε στη Wall Street Journal ο Κρίστοφερ Πρέμπλ, διευθυντής στο Stimson Center. «Γι’ αυτό υπάρχουν κανόνες για τα δώρα και μηχανισμοί ελέγχου στις αποφάσεις».

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι οι προσωπικές σχέσεις με τον Πούτιν και τον Σι Τζινπίνγκ αποτρέπουν τις συγκρούσεις, είτε πρόκειται για πολέμους είτε για εμπορικά ζητήματα. Κατά την πρώτη του θητεία, πέρασε από την απειλή πυρηνικής σύγκρουσης με τη Βόρεια Κορέα σε συνομιλίες με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και επιστολές με συναισθηματικό περιεχόμενο. «Ερωτευτήκαμε», είχε πει το 2018.

Το προσωπικό στιλ Τραμπ και το βάθος της κολακείας

Δεν είναι ο μόνος πρόεδρος που προσδίδει προσωπικό τόνο στη διπλωματία. Ο Τζο Μπάιντεν θεωρούσε ότι πολλές κρίσεις θα μπορούσαν να λυθούν με άμεση επικοινωνία μεταξύ ηγετών. Όμως, σύμφωνα με τον Μαρκ Χάνα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Παγκόσμιων Υποθέσεων, «ο Τραμπ φαίνεται πιο επιρρεπής στην κολακεία από άλλους πολιτικούς, αλλά γνωρίζει τη δύναμή της και την αξιοποιεί όποτε απαιτείται».

Κατά την τελευταία του στάση στο Κατάρ, απευθυνόμενος σε Αμερικανούς στρατιώτες, ο Τραμπ αποθέωσε τη γεωπολιτική σημασία του Κόλπου: «Ένα καταπληκτικό μέρος του κόσμου και η σχέση μας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη».

«Λίγο πριν την εμφάνισή του, από τα ηχεία ακουγόταν το "It's a Man’s Man’s World" του Τζέιμς Μπράουν. Η επιλογή ίσως να μην ήταν τυχαία», σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Διεθνή / Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν: Πώς από «παρίας» επί Μπάιντεν έγινε «φοβερός τύπος» από τον Τραμπ

Ο Τραμπ επιδιώκει σημαντικά οικονομικά οφέλη και έναν ενισχυμένο ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, ενώ ο μπιν Σαλμάν θέλει έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθειά του να εκσυγχρονίσει τη Σαουδική Αραβία και να ασκήσει περιφερειακή εξουσία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ακροδεξιά γράφει το σενάριο: Πώς τα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης ακολουθούν τη ρητορική της

Διεθνή / Η ακροδεξιά γράφει το σενάριο: Πώς τα μεγάλα κόμματα της Ευρώπης ακολουθούν τη ρητορική της

Μια νέα γερμανική έρευνα αποκαλύπτει πώς τα παραδοσιακά κόμματα της Ευρώπης βοηθούν, άθελά τους, την άνοδο της ακροδεξιάς, υιοθετώντας τη ρητορική και τα θέματα που εκείνη θέτει στη δημόσια ατζέντα
LIFO NEWSROOM
Πώς οι δωρεές προς τον Τραμπ μετέτρεψαν επενδυτές σε ωφελούμενους της κυβέρνησης

Διεθνή / Πώς οι δωρεές προς τον Τραμπ μετέτρεψαν επενδυτές σε ωφελούμενους της κυβέρνησης

Τουλάχιστον 30 άτομα και εταιρείες που δώρισαν πάνω από 116 εκατ. δολάρια σε ομάδες του Ντόναλντ Τραμπ έχουν επωφεληθεί από πολιτικές και αποφάσεις της κυβέρνησης, δημιουργώντας ερωτήματα για πιθανά συμφέροντα και συγκρούσεις
LIFO NEWSROOM
«Ιστορική ταπείνωση»: Ο βρετανικός Τύπος χλευάζει τον πρίγκιπα Άντριου

Διεθνή / «Ιστορική ταπείνωση»: Ο βρετανικός Τύπος χλευάζει τον πρίγκιπα Άντριου

Ο βρετανικός τύπος που παραδοσιακά παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τα της βασιλικής οικογένειας, αντανακλά και τη γενικότερη απογοήτευση ή ακόμη και αγανάκτηση της κοινής γνώμης
LIFO NEWSROOM
Brexit: Κρίση μυδιών στη Βρετανία - Όταν η γραφειοκρατία γίνεται απειλή για τη θάλασσα

Διεθνή / Brexit: Κρίση μυδιών στη Βρετανία - Όταν η γραφειοκρατία γίνεται απειλή για τη θάλασσα

Βρετανική εταιρεία μυδιών υπέστη ζημιά 150.000 λίρες μετά την απόρριψη τριών φορτίων της από τις γαλλικές τελωνειακές αρχές, σε ένα επεισόδιο που αποκαλύπτει τα συνεχιζόμενα εμπόδια του Brexit στο εμπόριο τροφίμων και θαλασσινών
LIFO NEWSROOM
Μυστήριο με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Καραΐβική: Αποχωρεί ο επικεφαλής ναύαρχος ένα χρόνο μετά τον διορισμό του

Διεθνή / Μυστήριο με τις αμερικανικές δυνάμεις στην Καραΐβική: Αποχωρεί ο επικεφαλής ναύαρχος έναν χρόνο μετά τον διορισμό του

Ο ναύαρχος Άλβιν Χόλσεϊ αποχωρεί από την ηγεσία της SOUTHCOM, ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις στην Καραϊβική και αυξάνουν τις επιθέσεις κατά των καρτέλ ναρκωτικών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η Αίγυπτος αναμένεται να ηγηθεί διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, σύμφωνα με διπλωμάτες

Διεθνή / Γάζα: Η Αίγυπτος πρωτοστατεί στη δημιουργία διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης στην περιοχή

Ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στοχεύει στη σύσταση διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης με ισχυρές αρμοδιότητες για τη διαχείριση της ασφάλειας εντός του παλαιστινιακού θύλακα
LIFO NEWSROOM
«Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Διεθνή / «Η μαμά σου το πρότεινε»: Η απίστευτη απάντηση αξιωματούχων του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Η νέα κόντρα του Τύπου με την κυβέρνηση Τραμπ, με φόντο την αμφιλεγόμενη επιλογή της Βουδαπέστης ως τόπο συνάντησης του Ρώσου προέδρου με τον Αμερικανό ηγέτη
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Διεθνή / ΗΠΑ: Τίθενται σε ετοιμότητα οι Εθνοφρουρές ενόψει των κινητοποιήσεων «No Kings» κατά του Τραμπ

Οι οργανωτές υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις αποτελούν αντίδραση στον αυξανόμενο αυταρχισμό και την «προσπάθεια ελέγχου των θεσμών» από τον Τραμπ και τους συμμάχους του
LIFO NEWSROOM