Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον «ακρωτηριασμό» της έρευνας από τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον αποκλεισμό Τραμπ από τις επιχορηγήσεις Facebook Twitter
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ © Getty Images
0

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αφιερώνει 250 εκατομμύρια δολάρια από δικά του κεφάλαια για τη στήριξη των ερευνητών μετά το πάγωμα από την κυβέρνηση Τραμπ σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και συμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Το πανεπιστήμιο της Ivy League στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ καταβάλλει εξαιρετική προσπάθεια να παρέμβει στα ιδιωτικά κολέγια και σχολεία σε όλες τις ΗΠΑ, τα οποία -όπως λέει- καλλιεργούν «αντιαμερικανικές, μαρξιστικές και ριζοσπαστικές αριστερές ιδεολογίες». Έχει επικρίνει ιδιαίτερα το Χάρβαρντ για την πρόσληψη επιφανών Δημοκρατικών σε θέσεις διδασκαλίας ή ηγεσίας.

Το Χάρβαρντ μηνύει τη διοίκηση Τραμπ για την απόφασή της να διακόψει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα του πανεπιστημίου, κυρίως στις ιατρικές επιστήμες. Το Χάρβαρντ κάνει λόγο για αντισυνταγματική προσπάθεια περιορισμού της ακαδημαϊκής ελευθερίας και των δικαιωμάτων λόγου.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τις περικοπές τον περασμένο μήνα, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, δρ Άλαν Γκάρμπερ, κατήγγειλε έναν μακρύ κατάλογο απαιτήσεων της διοίκησης Τραμπ που υπαγόρευε τι μπορούν να διδάσκουν, ποιους μπορούν να δέχονται και να προσλαμβάνουν και ποιους τομείς μελέτης και έρευνας μπορούν να επιδιώκουν στο πανεπιστήμιο.

Το Χάρβαρντ «δεν μπορεί να απορροφήσει ολόκληρο το κόστος» των παγωμένων επιχορηγήσεων

Ο Γκάρμπερ, σε κοινή δήλωσή του με τον κοσμήτορα Τζον Μάνινγκ, δήλωσε ότι η διοίκηση Τραμπ «σταματά τη σωτήρια έρευνα» και έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη εποχή» για το παλαιότερο και πλουσιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

Χθες, Τετάρτη (15/5), το Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι ο Άλαν Γκάρμπερ προχώρησε σε προσωρινή, εθελοντική περικοπή μισθού κατά 25% από τον Ιούλιο. Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε προηγουμένως το πάγωμα των προσλήψεων. Η δήλωση ανέφερε ότι το Χάρβαρντ «δεν μπορεί να απορροφήσει ολόκληρο το κόστος» των παγωμένων επιχορηγήσεων, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ αξίζουν περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η σχολή δήλωσε ότι συνεργάζεται με τους ερευνητές για να τους βοηθήσει να βρουν εναλλακτική χρηματοδότηση. 

«Ο αντίκτυπος τέτοιων μέτρων στην επιστημονική ερευνητική επιχείρηση του έθνους θα μπορούσε να είναι σοβαρός και διαρκής», ανέφερε η ανακοίνωση. 

Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει κατηγορήσει το Χάρβαρντ ότι συνεχίζει να λαμβάνει υπόψη του τη φυλή κατά την εξέταση των αιτήσεων των φοιτητών και ότι επιτρέπει διακρίσεις εις βάρος των Εβραίων ως αποτέλεσμα του φοιτητικού φιλοπαλαιστινιακού κινήματος διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα που τα αμερικανικά πανεπιστήμια πέρυσι.

Το Χάρβαρντ λέει ότι οι πρακτικές του για την εισαγωγή συμμορφώνονται με τον ομοσπονδιακό νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις και συνεχίζει να καταπολεμά τον αντισημιτισμό και άλλες προκαταλήψεις στις πανεπιστημιουπόλεις του. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Βοστώνη έδωσε στην κυβέρνηση προθεσμία μέχρι τις 9 Ιουνίου για να απαντήσει στην αγωγή του Χάρβαρντ και όρισε ακρόαση για τις 21 Ιουλίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: «Υπάρχνουν κι άλλες», φέρεται να δήλωσε ο συρροή γυναικοκτόνος

Διεθνή / Ιταλία: «Υπάρχνουν κι άλλες», φέρεται να δήλωσε ο συρροή γυναικοκτόνος

«Υπάρχουν κι άλλες», φέρεται να είπε ο Βασίλε Φρουμουζάκε μέσα στη φυλακή - Οι Αρχές επεκτείνουν τώρα την έρευνα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες πέντε ετών και σε καταλόγους αγνοουμένων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ
Ιταλία: 32χρονος ομολόγησε γυναικοκτονίες σεξεργατριών - Θεωρείται κατά συρροή δολοφόνος

Διεθνή / Ιταλία: 32χρονος ομολόγησε γυναικοκτονίες σεξεργατριών - Θεωρείται κατά συρροή δολοφόνος

«Βασίλε Φρουμουζάκε: Ο υποδειγματικός πατέρας που έκρυβε έναν κατά συρροή δολοφόνο», γράφουν τα ιταλικά ΜΜΕ για τον άνδρα που έχει ομολογήσει δύο γυναικοκτονίες μετά από βασανισμό και ερευνάται για άλλα εγκλήματα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΥΣΑ ΓΡΙΒΑ
Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη βόρεια Χιλή - Ζημιές σε κτίρια, 20.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Διεθνή / Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στη βόρεια Χιλή - Ζημιές σε κτίρια, 20.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Εικόνες και πλάνα που μεταδίδονται από τοπικά μέσα δείχνουν σπασμένα τζάμια και κατεστραμμένους τοίχους στην πόλη Κοπιαπό, περίπου 800 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Σαντιάγο
LIFO NEWSROOM