Μπιλ Γκέιτς εναντίον Έλον Μασκ: «Σκοτώνει τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου»

Μπιλ Γκέιτς εναντίον Έλον Μασκ: «Σκοτώνει τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου» Facebook Twitter
Έλον Μασκ / Φωτογραφία αρχείου © ΕΡΑ
0

Ο Μπιλ Γκέιτς κατηγορεί τον Έλον Μασκ για «άγνοια» σχετικά με τις περικοπές στην αμερικανική ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος ανακοίνωσε σχέδιο για την επιτάχυνση της φιλανθρωπικής του δράσης μέσα στα επόμενα 20 χρόνια και το κλείσιμο του Ιδρύματος Γκέιτς το 2045, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι ο επικεφαλής της Tesla ενήργησε «μέσα από άγνοια».

Τον Φεβρουάριο, το λεγόμενο Υπουργείο Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (Doge) του Μασκ ουσιαστικά έκλεισε την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID), τον βασικό φορέα διαχείρισης της αμερικανικής εξωτερικής βοήθειας, λέγοντας πως είχε έρθει η ώρα να «τερματιστεί η λειτουργία της».

Ο συνιδρυτής της Microsoft και πρώην πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δήλωσε ότι η απότομη διακοπή της χρηματοδότησης είχε ως αποτέλεσμα τρόφιμα και φάρμακα σωτήρια για τη ζωή να σαπίζουν σε αποθήκες, ενώ υπάρχει κίνδυνος επανεμφάνισης ασθενειών όπως η ιλαρά, ο HIV και η πολιομυελίτιδα.

«Η εικόνα του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο να σκοτώνει τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου δεν είναι καθόλου όμορφη», δήλωσε ο Μπιλ Γκέιτς στους Financial Times.

Ο Γκέιτς «κλείνει» το ίδρυμά του το 2045

Ο 69χρονος Γκέιτς ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι σκοπεύει να διαθέσει σχεδόν ολόκληρη την περιουσία του μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, δεκαετίες νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Σε αυτό το διάστημα υπολογίζει ότι το Ίδρυμα Γκέιτς θα δαπανήσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια για την παγκόσμια υγεία, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση - ποσό διπλάσιο με αυτό που δαπανήθηκε τα προηγούμενα 25 χρόνια. 

Ο Γκέιτς δήλωσε ότι ο λόγος για την επιτάχυνση των δαπανών είναι να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αντίκτυπο, με την ελπίδα να βρεθούν οριστικές λύσεις σε μεγάλα προβλήματα, όπως η εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και η θεραπεία του HIV.

«Μας προσφέρει σαφήνεια», είπε. «Θα έχουμε πολύ περισσότερα διαθέσιμα κεφάλαια επειδή θα τα διοχετεύουμε ενεργά τα επόμενα 20 χρόνια, αντί να προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα αιώνιο ίδρυμα».

Το Ίδρυμα Γκέιτς θα συνεχίσει να κατευθύνει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του — που θα φτάσει περίπου τα 10 δισ. δολάρια ετησίως — στην παγκόσμια υγεία, με έμφαση στα εμβόλια, τη μητρική και παιδική υγεία. Ωστόσο, ο Γκέιτς τόνισε ότι η ιδιωτική φιλανθρωπία δεν μπορεί να καλύψει το κενό που αφήνει η κατάργηση της USAID, της οποίας ο προϋπολογισμός ανήλθε σε 44 δισ. δολάρια πέρσι.

Πότε ξεκίνησε η αντιπαράθεση Γκέιτς - Μασκ

Επικριτές του Γκέιτς έχουν κατηγορήσει τον ιδρυτή της Microsoft ότι χρησιμοποιεί το φιλανθρωπικό του ίδρυμα ως μέσο φορολογικών απαλλαγών και ότι μετέτρεψε τα δισ. του σε αθέμιτη επιρροή επί των παγκόσμιων προτεραιοτήτων στον τομέα της υγείας.

Σε επιστολή του όπου εξηγεί την απόφασή του, ο Γκέιτς έγραψε: «Οι άνθρωποι θα πουν πολλά για μένα όταν πεθάνω, αλλά είμαι αποφασισμένος το ‘πέθανε πλούσιος’ να μην είναι ένα από αυτά. Υπάρχουν πάρα πολλά επείγοντα προβλήματα που πρέπει να λυθούν».

Ο Γκέιτς και ο Μασκ έχουν συγκρουστεί ξανά στο παρελθόν με αφορμή τη φιλανθρωπία. Το 2012, ο Μασκ υπέγραψε το Giving Pledge -μια πρωτοβουλία που ξεκίνησαν οι Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς μαζί με τον Γουόρεν Μπάφετ- με την οποία δεκάδες δισεκατομμυριούχοι δεσμεύθηκαν να δωρίσουν τουλάχιστον το ήμισυ της περιουσίας τους. Ωστόσο ο Μασκ είπε στον Γκέιτς ότι η φιλανθρωπία είναι «ανοησία» και ότι εμπορικές λύσεις σε προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή είναι πιο αποτελεσματικές, δίνοντας ως παράδειγμα τα ηλεκτρικά οχήματα της Tesla - σύμφωνα με τον βιογράφο του, Γουόλτερ Άιζακσον.

Ο Άιζακσον περιέγραψε την οργή του Μασκ το 2022 όταν έμαθε ότι ο Γκέιτς είχε ποντάρει στην πτώση της μετοχής της Tesla, χαρακτηρίζοντάς τον υποκριτή που προσπαθούσε να κερδίσει χρήματα υπονομεύοντας μια εταιρεία που επιδιώκει το καλό. Σε ανάρτησή του στο Twitter (νυν X) τότε, ο Μασκ δημοσίευσε μια μη κολακευτική φωτογραφία του Γκέιτς με τη λεζάντα: «Αν χρειαστείς κάτι για να σου κοπεί η διάθεση, δες αυτό».

Οι περικοπές του Έλον Μασκ απειλούν να υπονομεύσουν 25 χρόνια έργου του Ιδρύματος Γκέιτς

Ο Γκέιτς δήλωσε στους Financial Times ότι ο Μασκ, ο οποίος χαρακτήρισε την USAID «εγκληματική οργάνωση», δεν κατανοεί τι κάνει ο οργανισμός ούτε πώς λειτουργεί. Ο Μασκ παραδέχθηκε τον Φεβρουάριο ότι μπέρδεψε την επαρχία Γκάζα της Μοζαμβίκης με τη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας πως «ορισμένα από όσα λέω είναι λάθος».

Ο Γκέιτς εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ίσως δεν είχε πλήρη επίγνωση των επιπτώσεων των περικοπών και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστροφής κάποιων από αυτές. Το Ίδρυμα Γκέιτς είναι ένα από τα πολλά που ανησυχούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να επιχειρήσει να άρει το φορολογικό καθεστώς τους μέσω προεδρικού διατάγματος.

Ο Γκέιτς επέκρινε τον διορισμό του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ ως υπουργού Υγείας, λέγοντας ότι «επιτίθεται στα εμβόλια -και συγκεκριμένα στον ρόλο μου- με πληθώρα ψευδών ισχυρισμών».

Ωστόσο, την πιο έντονη του κριτική την επιφύλαξε για τον Μασκ, λέγοντας ότι οι περικοπές του απειλούν να υπονομεύσουν 25 χρόνια έργου του Ιδρύματος Γκέιτς. Ο Γκέιτς είχε πει κάποτε στον Άιζακσον ότι ο Μασκ θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο για τη ζωή στη Γη παρά για λύσεις σε άλλους πλανήτες. «Έχει πάθει εμμονή με τον Άρη», σχολίασε.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Παρά τις κυρώσεις, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να διαρρέουν πετρέλαιο στα ευρωπαϊκά ύδατα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τον επικίνδυνο «σκιά στόλο» της Μόσχας και τους κινδύνους για το περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
ΕΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνή / Έρικ Άνταμς: Μυστήριο και αντιδράσεις για το ταξίδι του δημάρχου Νέας Υόρκης στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ταξιδεύει στην Αλβανία στις τελευταίες εβδομάδες της δημαρχίας του, προκαλώντας συζητήσεις για την εστίασή του στην κληρονομιά της πόλης έναντι των προσωπικών ταξιδιωτικών ενδιαφερόντων
LIFO NEWSROOM
Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Διεθνή / Κολοράντο: Ψυχοθεραπεύτρια ζητά από δικαστήριο να μπορεί να συμβουλεύσει LGBTQ+ άτομα να «αλλάξουν προτιμήσεις»

Η υπόθεση της ψυχοθεραπεύτριας Kaley Chiles στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανοίγει νέο μέτωπο για τη θρησκευτική ελευθερία, την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των LGBTQ+ νέων
LIFO NEWSROOM
Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό «πόκερ»: Το Πακιστάν και το μυστικό σχέδιο για νέο αμερικανικό λιμάνι κοντά στο Ιράν

Το Πακιστάν προτείνει στις ΗΠΑ την ανάπτυξη νέου λιμανιού στην Πάσνι, κοντά στο Ιράν, με στόχο την εξαγωγή κρίσιμων ορυκτών και την εξισορρόπηση της κινεζικής επιρροής στην περιοχή. Ένα σχέδιο με τεράστιες γεωπολιτικές προεκτάσεις
LIFO NEWSROOM
Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Διεθνή / Ρύζι μπασμάτι: Ινδικής ή πακιστανικής προέλευσης; - Η απόφαση που καλείται να πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η επίσημη αναγνώριση της προέλευσης του ρυζιού δεν αποτελεί καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές
LIFO NEWSROOM
ΓΑΛΛΙΑ ΛΕΚΟΡΝΙ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Αγωνία για πρόωρες εκλογές - Ποιοι κερδίζουν πολιτικά

Η κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκορνού στη Γαλλία κατέρρευσε πριν ορκιστεί, δημιουργώντας πολιτική κρίση, αναταράξεις στις αγορές και αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και τον προϋπολογισμό
LIFO NEWSROOM
Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Διεθνή / Κατάρρευση κτιρίου στη Μαδρίτη: Τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τέσσερις αγνοούμενοι

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι επτά εργάτες βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο ανακαινιζόταν για να μετατραπεί σε ξενοδοχείο, ωστόσο τέσσερις από αυτούς δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη
LIFO NEWSROOM
Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Διεθνή / Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει το Νόμπελ Ειρήνης; Η απάντηση είναι θετική

Ο λόγος; Οι τελευταίες του κινήσεις στα δύο πιο επικίνδυνα μέτωπα του πλανήτη –την Ουκρανία και τη Γάζα– έχουν, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, ανοίξει συζήτηση για πιθανές διπλωματικές λύσεις
LIFO NEWSROOM