Μία ανάσα πριν τα 99α γενέθλιά του, ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο παρουσιάζει αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως μία από τις σημαντικότερες ταινίες της καριέρας του.
Ο λόγος για το Ocean που όπως εξηγεί ο ίδιος, μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διάσωση της βιοποικιλότητας και στην προστασία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή.
«Μετά από σχεδόν 100 χρόνια πάνω στον πλανήτη, καταλαβαίνω πλέον ότι το πιο σημαντικό μέρος της Γης δεν βρίσκεται στην ξηρά, αλλά στη θάλασσα», δηλώνει ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.
Η ταινία υποστηρίζει ότι ο ωκεανός αποτελεί το σύστημα υποστήριξης της ζωής στον πλανήτη και τον μεγαλύτερο σύμμαχο της ανθρωπότητας απέναντι στην κλιματική καταστροφή. Παρουσιάζει πώς οι ωκεανοί του κόσμου βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Η ταινία καταγράφει πώς η κατάσταση των ωκεανών και η κατανόησή μας για το πώς λειτουργούν έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια της ζωής του σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.
A life like no other. David Attenborough talks about his first experience below the waves 🤿
— Altitude (@AltitudeFilms) May 1, 2025
OCEAN WITH DAVID ATTENBOROUGH
In Cinemas from May 8, with exclusive footage and interviews on the making of the film
🎟️ Book now: https://t.co/7c1ErPNxz3#OceanFilm #DavidAttenborough pic.twitter.com/N5pjILuYya
«Έχουμε σχεδόν ξεμείνει από χρόνο»
Ο ίδιος θυμάται την πρώτη του κατάδυση με φιάλες στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, το μακρινό 1957.
«Έμεινα τόσο έκθαμβος από το θέαμα μπροστά μου, που ξέχασα, στιγμιαία, να αναπνεύσω».
Έκτοτε, έχει σημειωθεί δραματική μείωση της ζωής στους ωκεανούς του κόσμου. «Έχουμε σχεδόν ξεμείνει από χρόνο», προειδοποιεί ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.
Η ταινία Ocean περιλαμβάνει μερικά από τα πιο σκληρά και παραστατικά πλάνα της ζημιάς που προκαλεί η βυθοκόρηση - μια κοινή αλιευτική πρακτική παγκοσμίως - στον βυθό της θάλασσας.
Αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα του πώς η βιομηχανική αλιεία μπορεί να αποστραγγίσει τη ζωή από τους ωκεανούς, υποστηρίζει ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.
Τα νέα πλάνα δείχνουν πώς η αλυσίδα που σέρνουν πίσω τους τα μηχανότρατα ξύνει τον πυθμένα της θάλασσας, αναστατώνοντας τα θαλάσσια πλάσματα και αναγκάζοντάς τα να μπουν στο δίχτυ. Συνήθως αναζητούν ένα μόνο είδος. Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των αλιευμάτων μπορεί να πεταχτεί.
«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πιο σπάταλο τρόπο για να πιάσεις ψάρια», σχολιάζει ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο.
Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει επίσης τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Κι όμως, η βυθοκόρηση όχι μόνο είναι νόμιμη, αλλά σε πολλές χώρες ενθαρρύνεται ενεργά από τις κυβερνήσεις.
Δεν έχουν χαθεί όλα
Ο σερ Ντέιβιντ λέει ότι η κατάσταση των ωκεανών σχεδόν τον έκανε να χάσει την ελπίδα του για το μέλλον της ζωής στον πλανήτη. Αυτό που τον κράτησε μακριά από την απόγνωση, όμως, είναι αυτό που αποκαλεί «η πιο αξιοσημείωτη ανακάλυψη απ’ όλες» – ότι ο ωκεανός μπορεί να ανακάμψει πιο γρήγορα απ’ ό,τι είχαμε ποτέ φανταστεί.
Το βασικό μήνυμά του στην ταινία είναι πως δεν έχουν όλα χαθεί. Οι χώρες έχουν δεσμευτεί να προστατεύσουν το ένα τρίτο των ωκεανών του κόσμου. Ελπίζει πως η νέα του ταινία θα παρακινήσει τους ηγέτες να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για να τηρήσουν αυτή την υπόσχεση στο συνέδριο του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.
Πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει μια πραγματική αλλαγή.
«Ο ωκεανός μπορεί να ξαναγεμίσει ζωή», λέει ο σερ Ντέιβιντ Ατένμπορο. «Αν τον αφήσουμε ήσυχο, ίσως όχι απλώς ανακάμψει, αλλά ευδοκιμήσει περισσότερο απ’ όσο έχει δει ποτέ κανείς εν ζωή», προσθέτει.
Η ταινία Ocean θα προβάλλεται στους κινηματογράφους του Ηνωμένου Βασιλείου από την Πέμπτη 8 Μαΐου.