Δικαστής διατάσσει την κυβέρνηση Τραμπ να δεχθεί 12.000 πρόσφυγες

Δικαστής διατάσσει την κυβέρνηση Τραμπ να δεχθεί 12.000 πρόσφυγες Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Στη χθεσινή του απόφαση, ομοσπονδιακός δικαστής των ΗΠΑ διέταξε την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να επιτρέψει την είσοδο 12.000 προσφύγων, εν μέσω νέας δικαστικής ήττας για τις προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να περιορίσει τις εισδοχές προσφύγων στη χώρα.

Η απόφαση αυτή έρχεται να αποσαφηνίσει την προηγούμενη δικαστική απόφαση του Απριλίου, η οποία είχε επιτρέψει στην κυβέρνηση Τραμπ να αναστείλει προσωρινά τις αφίξεις προσφύγων, αλλά να δεχτεί εκείνους που είχαν ήδη εξασφαλίσει το καθεστώς πρόσφυγα και είχαν προγραμματίσει το ταξίδι τους.

Αρχικά, η κυβέρνηση Τραμπ υπολόγιζε ότι η απόφαση αφορούσε μόνο 160 άτομα που προγραμματίζονταν να ταξιδέψουν εντός δύο εβδομάδων από την έκδοση του διατάγματος του Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο δικαστής Τζαμάλ Γουάιτχεντ από το Σιάτλ αντέτεινε ότι η κυβέρνηση είχε παρανοήσει τη σημασία της απόφασης, σημειώνοντας πως αν το ομοσπονδιακό εφετείο ήθελε να περιορίσει τις εισδοχές, θα το είχε αναφέρει με σαφήνεια.

Αυτή η απόφαση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και της δικαστικής εξουσίας όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο ίδιος δικαστής είχε μπλοκάρει το διάταγμα του Τραμπ που έθετε τέλος στο πρόγραμμα εισδοχής προσφύγων, το οποίο έχει παραδοσιακά αποτελέσει έναν από τους ελάχιστους τρόπους απόκτησης αμερικανικής υπηκοότητας.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη στρατηγική του Τραμπ, ο οποίος θεωρεί το πρόγραμμα προσφύγων «επιζήμιο για τα συμφέροντα» της χώρας. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν είχε αποκαταστήσει το πρόγραμμα, με τη μετεγκατάσταση περίπου 100.000 προσφύγων στις ΗΠΑ το οικονομικό έτος 2024, τον υψηλότερο αριθμό σε 30 χρόνια.

Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση για τη μετανάστευση και την προσφυγική πολιτική, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να εφαρμόζει σφιχτή πολιτική κατά της μετανάστευσης, ενώ προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση είναι η υποστήριξη των προσφύγων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Το σαρωτικό «μεγάλο, όμορφο νομοσχέδιο» Τραμπ προβλέπει αποδυνάμωση της δικαστικής εξουσίας

«One Big Beautiful Bill Act»: Μέσα από ένα δυσθεώρητο νομοσχέδιο 1.100 σελίδων, η κυβέρνηση Τραμπ επιχειρεί να θωρακιστεί ώστε να μην υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
«Κάντε κάτι καινούργιο ή μείνετε σπίτι σας»: Ο 95χρονος Κλιντ Ίστγουντ στέλνει μήνυμα στους νέους σκηνοθέτες

Διεθνή / «Κάντε κάτι καινούργιο ή μείνετε σπίτι σας»: Ο 95χρονος Κλιντ Ίστγουντ στέλνει μήνυμα στους νέους σκηνοθέτες

Ο εμβληματικός ηθοποιός και σκηνοθέτης εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κυριαρχία των remake και των κινηματογραφικών franchise στη σημερινή βιομηχανία
LIFO NEWSROOM
Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Διεθνή / Μονή Σινά: «Απογοητευμένο» το Πατριαρχείο με την απόφαση του δικαστηρίου

Με γραπτή ανακοίνωσή της, η Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση της Αιγύπτου να βρει τρόπο ώστε να διατηρηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά
LIFO NEWSROOM
Σαουδική Αραβία προειδοποιεί Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Διεθνή / Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί το Ιράν: Συμφωνία με Τραμπ ή κίνδυνος ισραηλινού πλήγματος

Ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Χάλιντ μπιν Σαλμάν, μετέφερε μυστικό μήνυμα του Βασιλιά Σαλμάν στην ηγεσία του Ιράν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο ισραηλινού πλήγματος εάν απορριφθεί η πρόταση Τραμπ για πυρηνική συμφωνία
LIFO NEWSROOM