Η Ρουμανία επιστρέφει στις κάλπες: Επανάληψη των προεδρικών εκλογών μετά την ακύρωση για παρατυπίες

Η Ρουμανία επιστρέφει στις κάλπες: Επανάληψη των προεδρικών εκλογών μετά την ακύρωση για παρατυπίες Facebook Twitter
Τζόρτζε Σιμιόν/ Φωτ.: EPA
0

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή 4 Μαΐου, οι πολίτες της Ρουμανίας για την επανάληψη των προεδρικών εκλογών, πέντε μήνες μετά την ακύρωσή τους από το Συνταγματικό Δικαστήριο λόγω παρατυπιών στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας. Η διαδικασία διεξάγεται σε κλίμα έντονου πολιτικού διχασμού, με τις εθνικιστικές και φιλορωσικές φωνές να ενισχύονται.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) και θα παραμείνουν ανοικτά έως τις 20:00 (19:00 ώρα Ελλάδας), με έντεκα υποψήφιους να διεκδικούν την προεδρία. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν πιθανότητες για άμεση εκλογή από τον πρώτο γύρο, γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιη τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου στις 18 Μαΐου μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

Ρουμανία: Το φαβορί της ακροδεξιάς

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Τζόρτζε Σιμιόν, υποψήφιος της ακροδεξιάς «Συμμαχίας για την Ένωση των Ρουμάνων» (AUR), προηγείται στην πρόθεση ψήφου. Το κόμμα του, του οποίου το ακρώνυμο στα ρουμανικά παραπέμπει στη λέξη «χρυσός», προβάλλει εθνικιστικές θέσεις και τάσσεται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ο ίδιος ο Σιμιόν έχει εκφράσει ανοιχτά την πρόθεσή του να «δικαιώσει» τον αποκλεισμένο υποψήφιο Καλίν Τζορτζέσκου.

Ο Τζορτζέσκου, ο οποίος είχε επικρατήσει στον πρώτο γύρο των εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου με σαφή υπέρ-ρωσική ρητορική, αποκλείστηκε από την τρέχουσα εκλογική διαδικασία μετά από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που ακύρωσε το αποτέλεσμα λόγω παρατυπιών στην προεκλογική του καμπάνια και έναρξης εισαγγελικής έρευνας για ψευδείς δηλώσεις χρηματοδότησης.

Παρά την ισχυρή παρουσία του Σιμιόν, η μάχη για τη δεύτερη θέση παραμένει ανοιχτή. Δυνατοί διεκδικητές είναι ο συντηρητικός-φιλελεύθερος δήμαρχος του Βουκουρεστίου, Νικουσόρ Νταν, υποψήφιος του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL), καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός των Σοσιαλδημοκρατών, Βίκτορ Πόντα.

Η παρουσία πολλών υποψηφίων από τον κεντροδεξιό και κεντροαριστερό χώρο διασπά το εκλογικό σώμα και περιπλέκει τις προβλέψεις για το ποιος θα βρεθεί απέναντι στον Σιμιόν στον δεύτερο γύρο.

Στη Ρουμανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή επιρροή στον διορισμό πρωθυπουργού. Ο Σιμιόν έχει δηλώσει ότι, εφόσον εκλεγεί, δεν αποκλείει να προτείνει τον Καλίν Τζορτζέσκου για το αξίωμα του πρωθυπουργού, παρά τις νομικές περιπέτειες του τελευταίου.

Το διακύβευμα των εκλογών ξεπερνά τις εσωτερικές ισορροπίες της Ρουμανίας. Η ενίσχυση ακροδεξιών, αντιευρωπαϊκών και φιλορωσικών φωνών στο πολιτικό σκηνικό της χώρας προκαλεί ανησυχία εντός και εκτός συνόρων, ιδίως εν μέσω γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην ανατολική Ευρώπη.

Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα αναδείξουν όχι μόνο τους δύο μονομάχους του δεύτερου, αλλά και τον βαθμό στον οποίο η πολιτική κρίση και η αμφισβήτηση των θεσμών έχουν διαβρώσει τη δημοκρατική συνοχή της Ρουμανίας.
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΔΡΑΣΤΗΣ

Διεθνή / Τουρκία: Τι βρήκε η αστυνομία στο κινητό του 14χρονου δράστη που σκότωσε εννέα ανθρώπους

Συνελήφθη ο πατέρας του, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην αστυνομικός επιθεωρητής - Βίντεο από κάμερες του σχολείου δείχνουν τη στιγμή που ξεκινά η ένοπλη επίθεση
THE LIFO TEAM
ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM