Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας Facebook Twitter
Κυριάκος Μητσοτάκης/ Φωτ.: Eurokinissi
0

Με αφορμή την ραγδαία αύξηση της ανήλικης παραβατικότητας στην Ελλάδα, η κυβέρνηση συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη Δευτέρα 5 Μαΐου, προκειμένου να παρουσιαστεί η Εθνική Στρατηγική για τη Βία και την Παραβατικότητα των Ανηλίκων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το πρώτο τρίμηνο του 2025 οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκαν 2.109 υποθέσεις, με 3.074 ανήλικους δράστες, ενώ η αύξηση των ανήλικων θυμάτων άγγιξε το 19% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αντιμετωπίζονται απλώς ως στατιστική αποτύπωση, αλλά ως κρίσιμο κοινωνικό πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένες και άμεσες παρεμβάσεις.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή του Μεγάρου Μαξίμου, «οι αριθμοί αυτοί δεν είναι για εμάς μια μαύρη στατιστική. Είναι ένα πρόβλημα που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, με σχέδιο και συνέργειες».

Η παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 το μεσημέρι, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, με διυπουργική συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα συμμετάσχουν οκτώ υπουργοί και υφυπουργοί.

Συμμετέχουν:

  • Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη
  • Γιώργος Φλωρίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης
  • Δόμνα Μιχαηλίδου, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
  • Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας
  • Γιάννης Βρούτσης, Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού
  • Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Υφυπουργός Υγείας

Την επιστημονική επιτροπή θα εκπροσωπήσει η πρόεδρος των εμπειρογνωμόνων Βάσω Αρτινοπούλου, ενώ τον συντονισμό έχει αναλάβει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την τελευταία πενταετία έχουν εφαρμοστεί 139 διαφορετικές πολιτικές για την πρόληψη και καταστολή της ανήλικης παραβατικότητας, σε συνεργασία με δέκα υπουργεία.

Ωστόσο, η ανοδική τάση συνεχίζεται, με την κυβέρνηση να αναζητά νέες εστιασμένες παρεμβάσεις, τόσο σε επίπεδο πρόληψης σε σχολεία και αθλητικούς χώρους, όσο και με κοινωνική υποστήριξη οικογενειών και ευάλωτων παιδιών.
 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης για Τσίπρα:

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Εάν έφερνα γυναίκα σύντροφο θα το ανέφερε ποτέ στο βιβλίο του;»

Ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» σχολιάζει τις αναφορές στο πρόσωπό του, μέσα στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού»
LIFO NEWSROOM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΙΘΑΚΗ

Πολιτική / «Ιθάκη»: Πότε πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα ο Τσίπρας - Τι αποκαλύπτει

Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» κυκλοφόρησε σήμερα και έχει προκαλέσει ήδη πολιτικές αντιδράσεις - Η περίοδος του Δημοψηφίσματος και το παρασκήνιο πίσω από τη λήψη της απόφασης
LIFO NEWSROOM
«Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Πολιτική / «Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφει στιγμές, διαλόγους και συναισθήματα που –όπως ο ίδιος επιμένει– καθόρισαν την πιο ταραχώδη πολιτική περίοδο της Μεταπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM