Ήταν μια συγκέντρωση καλωσορίσματος για τα δύο παιδιά από την Γάζα που πραγματοποιήθηκε κοντά στην περιοχή αφίξεων του τερματικού σταθμού 5 στο αεροδρόμιο Χίθροου.
Λίγοι κρατούσαν λουλούδια, κάποιοι είχαν φέρει δώρα, ενώ όλοι είχαν μια αίσθηση ανακούφισης και ελπίδας. Δύο παιδιά από τη Γάζα είχαν λάβει άδεια εισόδου στο Ηνωμένο Βασίλειο για να λάβουν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Η στιγμή ήταν ιστορική, καθώς για πρώτη φορά έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια μιας μικρής ομάδας Βρετανών εθελοντών δόθηκε βίζα σε παιδιά από τον πολεμικά κατεστραμμένο θύλακα της Γάζας.
Καθώς οι παρευρισκόμενοι χειροκροτούσαν, ένα ντροπαλό κοριτσάκι πέντε ετών, η Ghena, εμφανίστηκε πίσω από τις πύλες ασφαλείας. Το αριστερό της μάτι κινδυνεύει σοβαρά λόγω υγρού που πιέζει το οπτικό της νεύρο και χρειάζεται άμεση θεραπεία.
Μαζί της ήταν και η 12χρονη Rama, ένα αδύναμο και υποσιτισμένο κορίτσι που δυσκολεύεται να κρατήσει το φαγητό της. Οι γιατροί εκτιμούν ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση στο έντερό της.
Η μητέρα της, Rana, περιέγραψε την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «σαν όνειρο». Η Rama είναι τυχερή, καθώς λίγα παιδιά από τη Γάζα έχουν λάβει ιατρική εκκένωση, με τους περισσότερους να λαμβάνουν περίθαλψη σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.
Γάζα: Μόνο 29 παιδιά κατάφεραν να ταξιδέψουν
Τον Μάρτιο, Ισραήλ και Ιορδανία υπέγραψαν συμφωνία που επιτρέπει σε έως 2.000 παιδιά να φύγουν από τη Γάζα για θεραπεία σοβαρών τραυμάτων και ασθενειών όπως ο καρκίνος, όμως μόνο 29 κατάφεραν να ταξιδέψουν στην πρώτη φάση. Η διαδικασία για την έκδοση βίζας δεν ήταν καθόλου εύκολη. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είχε μέχρι τώρα επιτρέψει σε κανένα παιδί από τη Γάζα να εισέλθει στη χώρα για ιατρική φροντίδα. Οι εθελοντές του «Project Pure Hope» χρειάστηκαν 17 μήνες για να εξασφαλίσουν προσωρινές βίζες για την Ghena και τη Rama. «Πολλοί από εμάς εργαζόμαστε στον τομέα της υγείας και όταν βλέπουμε παιδιά να υποφέρουν, νιώθουμε την ανάγκη να βοηθήσουμε», εξηγεί η δρ Farzana Rahman από το Project Pure Hope. Όταν ρωτήθηκε για την καθυστέρηση στην έκδοση των βίζων, απάντησε: «Δεν ξέρω».
Η ομάδα τονίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις προσπάθειες για να βοηθήσει και άλλα παιδιά. Η άφιξη παιδιών από τη Γάζα είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα, αλλά οι Βρετανοί εθελοντές διαβεβαιώνουν ότι όλα τα έξοδα καλύπτονται από ιδιωτικές δωρεές και ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν στη Γάζα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους.
"Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία της προσπάθειας να σημειωθεί πρόοδος σε αυτόν τον τομέα είναι ότι οι καθυστερήσεις κοστίζουν ζωές. Έχουν πεθάνει πολλά παιδιά που δεν μπορέσαμε να βοηθήσουμε και αυτή είναι μια επείγουσα κατάσταση και νομίζω ότι για όλους μας αυτό είναι το πιο δύσκολο σημείο", λέει ο Δρ Ραχμάν.
Με πληροφορίες από Sky News