Ποιοι είναι οι «παππούδες ληστές» που λήστεψαν την Κιμ Καρντάσιαν στο Παρίσι

Ποιοι είναι οι «παππούδες ληστές» που λήστεψαν την Κιμ Καρντάσιαν στο Παρίσι Facebook Twitter
Κιμ Καρντάσιαν/ Φωτ.: EPA
0

Στην αίθουσα του ποινικού δικαστηρίου του Παρισιού οδηγούνται σήμερα δέκα άνδρες, γνωστοί στα γαλλικά μέσα ως οι «παππούδες ληστές», κατηγορούμενοι για την κλοπή κοσμημάτων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ από την Αμερικανίδα σταρ των ριάλιτι Κιμ Καρντάσιαν, το 2016.

Οι κατηγορούμενοι, ηλικίας 35 έως 78 ετών, καλούνται να λογοδοτήσουν για μία από τις πιο θεαματικές ληστείες σε βάρος ιδιώτη στη Γαλλία τα τελευταία 20 χρόνια. Η Καρντάσιαν, σήμερα 44 ετών, αναμένεται να καταθέσει στις 13 Μαΐου, στο πλαίσιο της δίκης που θα διαρκέσει έως τις 23 Μαΐου.

Τα ξημερώματα της 3ης Οκτωβρίου 2016, οπλισμένοι άνδρες, ντυμένοι με στολές αστυνομικών, εισέβαλαν στη σουίτα που είχε νοικιάσει η Καρντάσιαν σε πολυτελές κτίριο του κέντρου του Παρισιού. Η σταρ, μόνη της στο δωμάτιο καθώς ο σωματοφύλακάς της είχε συνοδεύσει την αδελφή της Κόρτνεϊ σε νυχτερινή έξοδο, αιφνιδιάστηκε από την εισβολή.

Σύμφωνα με την κατάθεσή της, οι δράστες την απείλησαν με όπλο, την έδεσαν και της έδεσαν το στόμα με ταινία, απαιτώντας να τους παραδώσει το διαμαντένιο δαχτυλίδι αρραβώνων της, αξίας περίπου 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά, οι ληστές έφυγαν από το σημείο με κοσμήματα συνολικής αξίας έως και 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η Καρντάσιαν αργότερα αποκάλυψε ότι φοβήθηκε για τη ζωή της, δηλώνοντας: «Νόμιζα ότι θα με βιάσουν και θα με σκοτώσουν. Φοβόμουν για τα παιδιά και την οικογένειά μου».

Κιμ Καρντάσιαν: Ποιοι κάθονται στο εδώλιο

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους είναι άνδρες άνω των 60 ετών με πλούσιο ποινικό παρελθόν και ψευδώνυμα που θυμίζουν ήρωες παλιών γαλλικών αστυνομικών ταινιών, όπως «Ο Παλιός Ομάρ» και «Γαλάζια Μάτια».

Ο 71χρονος Γιουνίς Αμπάς έχει ήδη παραδεχτεί τη συμμετοχή του, δηλώνοντας ότι «ήταν η τελευταία μεγάλη δουλειά» και ότι αρχικά δεν γνώριζε ότι στόχος ήταν η Καρντάσιαν. Σε συνέντευξή του, είπε: «Δεν είχαμε τίποτα προσωπικό μαζί της. Ήταν απλώς μια ληστεία».

Ο Αομάρ Αΐτ Κεντάσε, γνωστός ως «Παλιός Ομάρ», επίσης παραδέχεται συμμετοχή, αλλά αρνείται ότι ήταν ο εγκέφαλος της επιχείρησης.

Ένας ακόμη κατηγορούμενος είναι ο Γκάρι Μαντάρ, αδελφός του οδηγού της Καρντάσιαν στο Παρίσι, ο οποίος φέρεται να παρείχε πληροφορίες για τις κινήσεις της. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Συνολικά, δώδεκα άτομα κατηγορήθηκαν για την υπόθεση. Ένας πέθανε πριν την έναρξη της δίκης και ένας άλλος θα δικαστεί ξεχωριστά για λόγους υγείας.

Η ληστεία σε βάρος της Καρντάσιαν είχε προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση και έφερε στην επιφάνεια ζητήματα γύρω από την υπερέκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εκείνη την περίοδο, η σταρ δημοσίευε σε πραγματικό χρόνο το πρόγραμμά της και τα πανάκριβα κοσμήματά της, γεγονός που εκτιμάται ότι βοήθησε τους ληστές να σχεδιάσουν την επίθεση.

Η ίδια έχει δηλώσει μέσω του δικηγόρου της ότι επιθυμεί η δίκη να διεξαχθεί «με σεβασμό προς όλους τους εμπλεκόμενους και σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία».

Η υπόθεση έχει εμπνεύσει αρκετά βιβλία και εκτενείς έρευνες στον γαλλικό και διεθνή Τύπο, ενώ η δίκη αναμένεται να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, δεδομένης της προσωπικότητας και της παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας της Καρντάσιαν.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM