Γιατροί του Κόσμου για Γάζα: «Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας»

Γιατροί του Κόσμου για Γάζα: «Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας» Facebook Twitter
Παιδιά στη Γάζα/ Getty Images
0

Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα συνυπογράφουν οι Γιατροί του Κόσμου, προειδοποιώντας ότι το σύστημα βοήθειας στην περιοχή καταρρέει.

«Μετά από 18 μήνες πολέμου, με έναν συγκλονιστικό φόρο αίματος σε αμάχους και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Γάζα βρίσκεται σε μια πλήρη πολιορκία έξι εβδομάδων και το σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται αντιμέτωπο με την πλήρη κατάρρευση» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Κόσμου.

Όπως επισημαίνουν επίσης, νέα έρευνα για την ανθρωπιστική πρόσβαση, που πραγματοποιήθηκε σε 43 διεθνείς και παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις, διαπίστωσε ότι σχεδόν όλες αναγκάστηκαν να αναστείλουν ή να περιορίσουν δραστικά τις υπηρεσίες τους μετά τη λήξη της εκεχειρίας στις 18 Μαρτίου. «Οι εκτεταμένοι και αδιάκριτοι βομβαρδισμοί έχουν καταστήσει εξαιρετικά επικίνδυνη κάθε μετακίνηση στην περιοχή, αφήνοντας τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας καθηλωμένους εκτός της εμπόλεμης ζώνης».

«Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας» λένε εκπρόσωποι διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και οι Γιατροί του Κόσμου.

Η ανακοίνωση από τους Γιατρούς του Κόσμου:

«Οι Γιατροί του Κόσμου συνυπογράφουν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και προειδοποιούν ότι το σύστημα βοήθειας στη Γάζα καταρρέει.

Μετά από 18 μήνες πολέμου, με έναν συγκλονιστικό φόρο αίματος σε αμάχους και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, η Γάζα βρίσκεται σε μια πλήρη πολιορκία έξι εβδομάδων και το σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται αντιμέτωπο με την πλήρη κατάρρευση.

Εκπρόσωποι διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και οι Γιατροί του Κόσμου, απευθύνουν επείγουσα έκκληση: Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας.

Η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται ραγδαία

Νέα έρευνα για την ανθρωπιστική πρόσβαση, που πραγματοποιήθηκε σε 43 διεθνείς και παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις, διαπίστωσε ότι σχεδόν όλες αναγκάστηκαν να αναστείλουν ή να περιορίσουν δραστικά τις υπηρεσίες τους μετά τη λήξη της εκεχειρίας στις 18 Μαρτίου. Οι εκτεταμένοι και αδιάκριτοι βομβαρδισμοί έχουν καταστήσει εξαιρετικά επικίνδυνη κάθε μετακίνηση στην περιοχή, αφήνοντας τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας καθηλωμένους εκτός της εμπόλεμης ζώνης.

Οι κάτοικοι της Γάζας, ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα παιδιά, συνεχίζουν να πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα. Νοσοκομεία έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές και στερούνται των βασικών μέσων για τη διατήρηση της ζωής, μετατρεπόμενα πλέον σε νεκροτομεία. Περισσότεροι από 51.000 Παλαιστίνιοι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους.

''Πρόκειται για μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές αποτυχίες της γενιάς μας. Κάθε άτομο στη Γάζα βασίζεται στην ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει. Αυτή η γραμμή ζωής έχει αποκοπεί εντελώς από τότε που οι ισραηλινές αρχές επέβαλαν αποκλεισμό στην είσοδο προμηθειών και βοήθειας στις 2 Μαρτίου'', υπογραμμίζεται στην κοινή δήλωση των οργανώσεων.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις υπό στόχευση

Η Γάζα κατέχει πλέον το καταστροφικό ρεκόρ του πιο θανατηφόρου μέρους στον κόσμο ακόμα και για τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο ανθρωπιστικός χώρος συρρικνώνεται, καθώς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο παραβλέπεται, με περισσότερους από 400 εγαζόμενους στον ανθρωπιστικό τομέα και περισσότερα από 1.300 μέλη υγειονομικού προσωπικού να καταλογίζονται ανάμεσα στις ανθρώπινες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2023.

Καθημερινά, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους πολλοί Παλαιστίνιοι, στοχοποιούνται, συλλαμβάνονται, παρεμποδίζονται ή σκοτώνονται. Όπως επίσης κάθε μέρα, οι κανόνες που προορίζονται για την προστασία των αμάχων στον πόλεμο αγνοούνται ατιμώρητα. ''Δεν μπορούμε να λειτουργούμε υπό την απειλή πυρών ή να σιωπούμε ενώ το προσωπικό μας σκοτώνεται''.

Επείγουσα ανάγκη για κατάπαυση του πυρός και πλήρη πρόσβαση

Την ίδια στιγμή, οικογένειες ζουν ανάμεσα στα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών τους. Ο λιμός δεν είναι απλώς ένας κίνδυνος, αλλά πιθανότατα εξελίσσεται ταχύτατα σε όλα σχεδόν τα μέρη της Γάζας. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα είναι η χειρότερη των τελευταίων 18 μηνών.

Η πρόταση των ισραηλινών αρχών για έναν νέο μηχανισμό έγκρισης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, χαρακτηρίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ως πρακτική που ενδέχεται να περιορίσει τη βοήθεια «μέχρι την τελευταία θερμίδα και τον τελευταίο κόκκο αλεύρου», θέτοντας ένα επικίνδυνο διεθνές προηγούμενο που απειλεί να εξαλείψει κάθε περιθώριο ανεξάρτητης ανθρωπιστικής δράσης.

«Όταν το προσωπικό και οι συνεργάτες μας, οι αυτοκινητοπομπές μας, τα γραφεία μας, οι αποθήκες μας βομβαρδίζονται, το μήνυμα είναι ηχηρό και ξεκάθαρο: ακόμη και η βοήθεια σωτηρίας δεν προστατεύεται πλέον», αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας. Παρά τις ελπίδες ότι η οκταετής παύση των εχθροπραξιών θα αποτελούσε σημείο καμπής, η βία κατά των αμάχων και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχει επιδεινωθεί.

Ανθρωπιστικό δίκαιο χωρίς εξαιρέσεις

''Καλούμε όλα τα μέρη να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωπικού μας και να επιτρέψουν την ασφαλή, απρόσκοπτη πρόσβαση της βοήθειας σε όλη τη Γάζα μέσω όλων των σημείων εισόδου και τους παγκόσμιους ηγέτες να αντιταχθούν σε περαιτέρω περιορισμούς''.

Οι Γιατροί του Κόσμου συνυπογράφοντας την έκκληση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, καλούν στην προστασία των πολιτών και των δημόσιων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων, των σχολείων και των καταφυγίων και την άμεση αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και αποχέτευση, όπως απαιτείται από το διεθνές δίκαιο.

''Ζητούμε άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο. Η διάσωση ζωών δεν πρέπει να είναι αμφιλεγόμενη. Το ανθρωπιστικό δίκαιο που διέπει τη συμπεριφορά και την προστασία των αμάχων δεν πρέπει να καταστρατηγείται''.

Αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας.

Την κοινή δήλωση υπογράφουν εκπρόσωποι των οργανώσεων: Διεθνές Δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου, Save the Children International, Oxfam International, Anera, Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους (MAP), Νορβηγικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (NRC), Plan International, Humanity & Inclusion – Handicap International, CARE International, War Child Allience».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM