Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει» Facebook Twitter
«Τα δικαστήρια αρχίζουν να καταργούν πολλά από τα διατάγματα "έκτακτης ανάγκης", αλλά ο Τραμπ φαίνεται να αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή».
0



ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΘΗΤΕΙΑΣ
, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρήκε έναν απροσδόκητο αντίπαλο, την ακαδημαϊκή κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια, ιστορικά προπύργια διαλόγου, έρευνας και φιλελεύθερης σκέψης, βρέθηκαν πολλές φορές στο επίκεντρο των επιθέσεων του σημερινού Πλανητάρχη, σε μια μάχη που, όπως φαίνεται, εξελίσσεται σε πολιτισμικό και ιδεολογικό πόλεμο. Το τελευταίο διάστημα ειδικότερα υπάρχει μια κλιμάκωση της έντασης, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να περιορίσει την επιρροή τους μέσω πολιτικών όπως ο περιορισμός της εισόδου διεθνών φοιτητών, η απειλή διακοπής της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης και η άρση του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών, αλλά και με αλλαγές στη διοικητική δομή της ηγεσίας τους, ώστε να μειωθεί η επιρροή φοιτητών, καθηγητών και διοικητικών στελεχών που είναι «πιο αφοσιωμένοι στον ακτιβισμό παρά στην ακαδημαϊκή έρευνα». 

«Το Χάρβαρντ, το Κολούμπια και άλλα πανεπιστήμια είναι παλαιότερα και πιο σεβαστά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θα επιβιώσουν από αυτή την επίθεση, όχι όμως χωρίς να πονέσουν». 

Στον πυρήνα της σύγκρουσης βρίσκεται ένα βαθύ πολιτισμικό χάσμα: τα πανεπιστήμια εκπροσωπούν για τον Τραμπ ένα σύστημα που, κατά τη ρητορική του, περιφρονεί τον απλό Αμερικανό, προωθεί μια «παγκοσμιοποιημένη» ατζέντα και διαμορφώνει μια ελίτ αποκομμένη από τις παραδοσιακές αξίες. Στο στόχαστρό του έχουν βρεθεί επίσης και επειδή φιλοξενούν αντιπολεμικά, αντιρατσιστικά και φιλοπαλαιστινιακά κινήματα. Ωστόσο, οι επιθέσεις του Τραμπ αποκαλύπτουν μια επικίνδυνη τάση αυταρχισμού και μια προσπάθεια ελέγχου της σκέψης που προκαλούν ανησυχία, με την πανεπιστημιακή κοινότητα να περνά στην αντεπίθεση με νομικές ενέργειες κατά της κυβέρνησης. Το Χάρβαρντ και το Κολούμπια, δύο από τους πιο εμβληματικούς ακαδημαϊκούς θεσμούς των ΗΠΑ, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής του – τα κατηγορεί για «ιδεολογική λογοκρισία», «αντιαμερικανισμό» και «προώθηση ακροαριστερής ρητορικής».

ΤΖΈΦΡΙ ΣΑΚΣ
Τζέφρι Σακς. Φωτ.: Gabriella C Marino

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησα την άποψη του διακεκριμένου καθηγητή Οικονομικών και διευθυντή του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέφρι Σακς. Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία, ο διεθνώς αναγνωρισμένος οικονομολόγος μιλά χωρίς περιστροφές για το τι πραγματικά διακυβεύεται στην αντιπαράθεση για το μέλλον της γνώσης. 

— Προσπαθεί ο Τραμπ να ελέγξει τους θεσμούς; Εσείς τι πιστεύετε;
Ναι, η προσπάθεια κατάληψης των πανεπιστημίων είναι σαφής. Δεν θα πετύχει τελικά. Το Χάρβαρντ, το Κολούμπια και άλλα πανεπιστήμια είναι παλαιότερα και πιο σεβαστά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Θα επιβιώσουν από αυτή την επίθεση, όχι όμως χωρίς να πονέσουν. 

— Ποιος είναι ο στόχος της κυβέρνησης Τραμπ για τα πανεπιστήμια; Πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι η μεταρρύθμιση αλλά η διάλυση της ελίτ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 
Μπορούμε να σκεφτούμε αυτά τα γεγονότα ως την «πολιτιστική επανάσταση» της Αμερικής, μια επίθεση κατά των πολιτικών εχθρών του Τραμπ και των θεσμών της κοινωνίας των πολιτών, με το ίδιο είδος καταστροφής που έπληξε την Κίνα τη δεκαετία του 1960 και που στην πραγματικότητα πήγε πίσω τη χώρα μία ολόκληρη γενιά.

— Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα στοχοποιήσει τα πανεπιστήμια ως εκκολαπτήριο αριστερής ιδεολογίας. Τι συμπέρασμα βγάζετε από αυτό;
Ο Τραμπ περικόπτει τα κονδύλια για την έρευνα στην επιστήμη, την ιατρική και σε αμέτρητους άλλους τομείς. Αυτή η καταστροφική προσέγγιση του βασικού επιστημονικού και τεχνολογικού μοντέλου Research & Development έχει ελάχιστη σχέση με την «αριστερή ιδεολογία» – η σύνδεση αυτή υπάρχει μόνο στη φλογερή φαντασία των υπευθύνων αυτής της παράλογης και τραγικής πολιτικής. Υπάρχει, βέβαια, και μια προσπάθεια καταστολής και συντριβής εκ μέρους της κυβέρνησης των διαμαρτυριών κατά της πολιτικής της, π.χ. για τη συνενοχή των ΗΠΑ όσον αφορά τα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ.

— Αν τα πιο ισχυρά πανεπιστήμια της Αμερικής μπορούν να απειληθούν με ιδεολογική συμμόρφωση, τι ελπίδα υπάρχει για τα υπόλοιπα;
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσωποπαγούς διακυβέρνησης, κατά την οποία ο Τραμπ κυβερνά με εκτελεστικά διατάγματα, κηρύσσοντας κάθε μέρα και από μια «έκτακτη ανάγκη». Αυτό το είδος διακυβέρνησης είναι αντίθετο με τους θεσμούς μας και το Σύνταγμα, δεν θα πετύχει. Η κοινή γνώμη αντιτάσσεται σε αυτό. Η δημοτικότητα του Τραμπ είναι αρνητική (περισσότερες αποδοκιμασίες από εγκρίσεις) και πέφτει. Ωστόσο, η κυβέρνησή του μπορεί σίγουρα να προκαλέσει σημαντική ζημιά προτού σταματήσουν αυτές οι πολιτικές. Μέχρι στιγμής, το Κογκρέσο είναι αδρανές, τουλάχιστον το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Έχουν εγκαταλείψει τα συνταγματικά τους καθήκοντα, τουλάχιστον προς το παρόν. Τα δικαστήρια αρχίζουν να καταργούν πολλά από τα διατάγματα «έκτακτης ανάγκης», αλλά ο Τραμπ φαίνεται να αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή.

— Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα; Στάχτες ή αναγέννηση;
Και τα δύο. Θα υπάρξει βραχυπρόθεσμο κόστος και μακροπρόθεσμη ανάκαμψη. Είναι βέβαια δύσκολο να διακρίνουμε πόσο βαθιά και παρατεταμένη θα είναι η ζημιά. Το χρηματιστήριο πέφτει. Ορισμένα μέλη του Κογκρέσου μιλούν. Οι πολίτες είναι εναντίον των πολιτικών. Τα δικαστήρια αρχίζουν να εφαρμόζουν τον νόμο. Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική των έκτακτων διαταγμάτων, έχοντας με το μέρος της πολλούς ένθερμους υποστηρικτές του Τραμπ, που όμως αποτελούν μειοψηφία.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

Διεθνή / Στη δικαιοσύνη το Χάρβαρντ: Κινείται νομικά κατά της κυβέρνησης Τραμπ για το «πάγωμα» κονδυλίων

«Η υπόθεση αφορά μια ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των κονδυλίων ως μοχλό πίεσης για να ασκήσει έλεγχο στις ακαδημαϊκές μας αποφάσεις»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Social Media / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ