Ελ Σαλβαδόρ: Ο Μπουκέλε θέλει να ανταλλάξει τους απελαθέντες από τις ΗΠΑ με πολιτικούς κρατούμενους στη Βενεζουέλα

Ελ Σαλβαδόρ: Ο Μπουκέλε θέλει να ανταλλάξει τους απελαθέντες από τις ΗΠΑ με πολιτικούς κρατούμενους στη Βενεζουέλα Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το εσωτερικό τους Κέντρου Καταστολής της Τρομοκρατίας, την αμφιλεγόμενη «μέγα-φυλακή» του Ελ Σαλβαδόρ / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, πρότεινε να επαναπατρίσει 252 Βενεζουελάνους που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ και κρατούνται στη χώρα του, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο θα απελευθερώσει ίσο αριθμό πολιτικών κρατουμένων.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, πρότεινε μια «ανθρωπιστική συμφωνία» ανταλλαγής. Όπως υποστήριξε, πολλοί από τους απελαθέντες έχουν καταδικαστεί για «βιασμούς και δολοφονίες», σε αντίθεση με τους πολιτικούς κρατούμενους της Βενεζουέλας, που βρίσκονται στη φυλακή επειδή «αντιτάχθηκαν στον Μαδούρο», η επανεκλογή του οποίου πέρυσι αμφισβητήθηκε ευρέως.

Η πρόταση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γενικού εισαγγελέα της Βενεζουέλας, Ταρέκ Ουίλιαμ Σαάμπ, ο οποίος απαίτησε κατάλογο των κρατουμένων, στοιχεία για τη νομική τους κατάσταση και αποδείξεις ζωής. Η κυβέρνηση Μαδούρο αρνείται ότι κρατά πολιτικούς κρατούμενους, θέση που αντικρούεται από διεθνείς οργανώσεις δικαιωμάτων.

Ο Μπουκέλε, που έχει αυτοαποκαλεστεί «ο πιο κουλ δικτάτορας του κόσμου», επανεξελέγη πέρυσι με ευρεία υποστήριξη, λόγω της σκληρής καταστολής του οργανωμένου εγκλήματος. Οι απελάσεις στο Ελ Σαλβαδόρ γίνονται σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, οι οποίες χρηματοδοτούν τη μεταφορά των κρατουμένων στο διαβόητο Terrorism Confinement Center.

Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι απελαθέντες ανήκουν στην εγκληματική οργάνωση Tren de Aragua. Παράλληλα, βασίζεται στον Νόμο περί Εχθρικών Αλλοδαπών του 1798 για τις απελάσεις, έναν αμφιλεγόμενο νόμο που έχει χρησιμοποιηθεί μόλις τρεις φορές στο παρελθόν, και μόνο εν καιρώ πολέμου.

Ελ Σαλβαδόρ: Ο Μπουκέλε θέλει να ανταλλάξει τους απελαθέντες από τις ΗΠΑ με πολιτικούς κρατούμενους στη Βενεζουέλα Facebook Twitter
O πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, στον Λευκό Οίκο σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ / Φωτ: EPA, αρχείου

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε το Σάββατο προσωρινό «πάγωμα» των απελάσεων, σε μια υπόθεση που αποτελεί νέο εμπόδιο για την αυστηρή μεταναστευτική πολιτική της διοίκησης Τραμπ.

Από την επιστροφή του στην εξουσία τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει αναγάγει την πάταξη της παράτυπης μετανάστευσης σε κορυφαία προτεραιότητα, κάνοντας λόγο για «εισβολή εγκληματιών» και προβάλλοντας τις απελάσεις μέσω φιλικών ΜΜΕ.

«Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί αποφάσεις της Δικαιοσύνης»

Ωστόσο, δικηγόροι των απελαθέντων υποστηρίζουν ότι πολλοί εξ αυτών δεν έχουν ποινικό μητρώο και στοχοποιήθηκαν επειδή φέρουν τατουάζ. Η δήλωσή του ότι «θα λάτρευε» να απελάσει στο Ελ Σαλβαδόρ ακόμα και κακοποιούς με αμερικανική υπηκοότητα έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

«Βρισκόμαστε όλο και πιο κοντά σε μια συνταγματική κρίση», προειδοποίησε η Δημοκρατική γερουσιάστρια Έιμι Κλόμπουσαρ στο CNN.

Δικαστήρια έχουν επιχειρήσει επανειλημμένα να ανακόψουν τις απελάσεις, χωρίς αποτέλεσμα. Σε μια από τις πιο εμβληματικές υποθέσεις, ο Κίλμαρ Αμπρέγο Γκαρσία, Σαλβαδοριανός μετανάστης, απελάθηκε αδίκως και κρατείται στο Ελ Σαλβαδόρ. Αν και η απέλασή του αποδίδεται σε «διοικητικό λάθος», η κυβέρνηση αρνείται να του επιτρέψει την επιστροφή, επικαλούμενη ατεκμηρίωτες υποψίες περί διασύνδεσης με συμμορίες.

«Η κυβέρνηση Τραμπ αγνοεί αποφάσεις της Δικαιοσύνης», δήλωσε στο Fox News ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τον Αμπρέγο Γκαρσία στο Ελ Σαλβαδόρ.

«Όταν στερείς σε κάποιον τα συνταγματικά του δικαιώματα, απειλείς τα δικαιώματα όλων μας», προειδοποίησε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Διεθνή / Eurofighter: Στην Τουρκία ο Στάρμερ για τη συμφωνία - Τι σημαίνει για τον Ερντογάν η προμήθεια 40 μαχητικών

Νέα εποχή στην αμυντική συνεργασία Βρετανίας-Τουρκίας: Ο Σερ Κιρ Στάρμερ επισκέπτεται την Άγκυρα για να ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας 40 Eurofighter Typhoon
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Αργεντινή: Γιατί οι αγρότες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με τα 20 δισ. δολάρια του Τραμπ στον Μιλέι

Διεθνή / Αργεντινή: Γιατί οι αγρότες των ΗΠΑ είναι εξοργισμένοι με τα 20 δισ. δολάρια του Τραμπ στον Μιλέι

Η κυβέρνηση Τραμπ προκαλεί αντιδράσεις με τη διάσωση 20 δισ. δολαρίων προς την Αργεντινή του Χαβιέρ Μιλέι - Οργή στις αγροτικές πολιτείες, διχασμός στους Ρεπουμπλικάνους
LIFO NEWSROOM
Από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία σε 18 μήνες: Η σανίδα του σερφ που διέπλευσε τον ωκεανό

Διεθνή / Από την Τασμανία στη Νέα Ζηλανδία σε 18 μήνες: Η σανίδα του σερφ που περιέπλευσε τον ωκεανό

Μια μοναδική χειροποίητη σανίδα του σερφ, που χάθηκε το 2024 στην Τασμανία, διασχίζει 2.400 χλμ. μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και επιστρέφει στον ιδιοκτήτη της χάρη στην τύχη, στη θάλασσα και στη δύναμη των social media
LIFO NEWSROOM