Ελίζαμπεθ Γουόρεν για Ντόναλντ Τραμπ: «Ποια πολιτική δασμών; Πρόκειται μόνο για χάος και διαφθορά»

Ελίζαμπεθ Γουόρεν για Ντόναλντ Τραμπ: «Ποια πολιτικη δασμων; Πρόκειται μόνο για χάος και διαφθορα» Facebook Twitter
Ελίζαμπεθ Γουόρεν
0

Μετωπική επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι εξαιρεί προσωρινά τα smartphones, τους υπολογιστές και τα μικροτσίπ από τους γενικευμένους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Μιλώντας στην εκπομπή «This Week» του ABC, η Γουόρεν χαρακτήρισε τις εμπορικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου αποσπασματικές και επικίνδυνες: «Δεν υπάρχει καμία πολιτική για τους δασμούς, μόνο χάος και διαφθορά. Αυτό είναι όλο. Πώς να πιστέψει κανείς αυτούς τους ανθρώπους; Ο Τραμπ τουίταρε με κεφαλαία "ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΙΣΩ" και μέσα σε 24 ώρες έκανε ακριβώς το αντίθετο».

Η Γουόρεν αμφισβήτησε τη λογική επιβολής δασμών σε συμμάχους των ΗΠΑ: «Μιλάνε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν επιβάλει δασμούς 10% σε σχεδόν κάθε χώρα στον κόσμο. Ποια ακριβώς είναι η κρίση που έχουμε με το Βέλγιο ή τη Νότια Κορέα;».

Παρότι οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην είδηση της προσωρινής εξαίρεσης των ηλεκτρονικών ειδών, οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι πολιτικές δασμών της κυβέρνησης Τραμπ εξακολουθούν να αυξάνουν τον πληθωρισμό και να εντείνουν τον κίνδυνο ύφεσης, ιδιαίτερα καθώς κλιμακώνεται η εμπορική σύγκρουση με την Κίνα.

«Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι σαν να πήραν έναν κουβά με μπογιά και να τον πέταξαν τυχαία πάνω στην οικονομία. Δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει στόχος. Επιβάλλουν δασμούς σε όλους, για όλα, ταυτόχρονα, χωρίς συνοχή ή στρατηγική», υπογράμμισε η Γουόρεν.

Αναφερόμενη στις συνταγματικές αμφιβολίες για την αρμοδιότητα του Προέδρου να επιβάλλει δασμούς, η Γουόρεν σημείωσε ότι η εξουσία αυτή ανήκει στο Κογκρέσο. «Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα δικαστήρια. Όλοι οι Δημοκρατικοί είμαστε έτοιμοι να δράσουμε. Το ερώτημα είναι αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ή αν θα συνεχίσουν να προσκυνούν τον Τραμπ», δήλωσε, αναφερόμενη στην επερχόμενη ψηφοφορία για την άρση των προεδρικών εξουσιών στο θέμα των δασμών.

Στην ερώτηση για το αν οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την επιβολή δασμών, η Γουόρεν απάντησε: «Οι Δημοκρατικοί είμαστε απολύτως ενωμένοι ότι οι γενικευμένοι δασμοί του Τραμπ είναι κακή ιδέα και δεν έχουν κανένα οικονομικό νόημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι δασμοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοχευμένα ως εργαλείο. Αλλά χρειάζεσαι σχέδιο, στόχο και σαφή στρατηγική».

Και κατέληξε: «Ο Τραμπ υποσχέθηκε να μειώσει τις τιμές από την πρώτη κιόλας μέρα. Σήμερα, έξι εβδομάδες μετά, προωθεί μια πολιτική που αναμένεται να τις εκτοξεύσει. Και όταν του το επισημαίνουν, απαντά ότι δεν τον νοιάζει».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΟΥΝ

Διεθνή / Βόρεια Κορέα: Για «ραγδαία ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου» προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει «πολύ σοβαρή» πρόοδο στην ικανότητά της να αυξήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
THE LIFO TEAM
ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM