Δασμοί Τραμπ στην Κίνα: Από Τετάρτη στο 104%

Δασμοί Τραμπ στην Κίνα: Από αύριο στο 104% Facebook Twitter
0

Από την Τετάρτη, 9 Απριλίου, οι δασμοί των ΗΠΑ στα προϊόντα από την Κίνα διαμορφώνονται στο 104%, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σε δημοσιογράφους το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και εφόσον πέρασε η προθεσμία που ο ίδιος είχε θέσει, χωρίς το Πεκίνο να «συμμορφωθεί» στις επιταγές του, οι ΗΠΑ κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο. Έτσι, από απόψε τα μεσάνυχτα, Τρίτη προς Τετάρτη κεντρική ώρα Κίνας, στα κινεζικά προϊόντα θα επιβάλλονται δασμοί συνολικού ύψους 104%.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν δασμούς 104% στην Κίνα από τις 12:01 π.μ. ET (12:01 μ.μ. Τυπική ώρα Κίνας) την Τετάρτη, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αφού το Πεκίνο δεν απέσυρε τους δασμούς αντιποίνων σε αμερικανικά προϊόντα μέχρι την προθεσμία της Τρίτης το μεσημέρι που όρισε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα ανέρχονται σε 54%.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση της Κίνας δήλωσε ότι θα «πολεμήσει μέχρι τέλους» αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να κλιμακώνουν τον εμπορικό πόλεμο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με τεράστιους πρόσθετους δασμούς.

Λευκός Οίκος: Η Κίνα έκανε λάθος που επέβαλλε δασμούς - αντίποινα

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, η ίδια τόνισε ότι σχεδόν 70 χώρες βρίσκονται σε επαφή με την αμερικανική κυβέρνηση και προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια καλύτερη συμφωνία για τους δασμούς. 

Όταν η Λέβιτ ρωτήθηκε για το υπό ποιες συνθήκες ο Τραμπ θα μιλούσε με τον Πρόεδρο της Κίνας Σι Ζιπίνγκ για μια συμφωνία, απάντησε ότι ο Τραμπ «πιστεύει ότι η Κίνα θέλει να κάνει μια συμφωνία». Ήταν ένα «λάθος» για την Κίνα να ανταπαντήσει, πρόσθεσε, γι' αυτό και εφαρμόζονται οι δασμοί 104% εναντίον της. Εάν η Κίνα απλώσει το χέρι διαπραγμάτευσης, ο Τραμπ θα είναι «απίστευτα ευγενικός», αλλά θα εργαστεί προς το συμφέρον της Αμερικής, είπε ακόμη.

Την Τρίτη, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «εκβιασμό» και είπε ότι οι απειλές του προέδρου των ΗΠΑ για πρόσθετους δασμούς 50%, αν το Πεκίνο δεν αναιρούσε τον δικό του αμοιβαίο δασμό 34%, ήταν ένα «λάθος πάνω σε λάθος».

Το Πεκίνο δεσμεύτηκε να «λάβει αποφασιστικά αντίμετρα», προσθέτοντας: «Η Κίνα θα παλέψει μέχρι τέλους αν η πλευρά των ΗΠΑ είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τη λάθος πορεία». 

 
 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπέρνι Σάντερς:

Διεθνή / Ο Μπέρνι Σάντερς επαίνεσε τον Τραμπ και άσκησε κριτική στον Μπάιντεν - «Έκανε καλύτερη δουλειά»

«Δεν πρόκειται να καθίσω εδώ και να σας πω ότι έκανε συνολικά καλή δουλειά - γιατί δεν ήταν καλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός γερουσιαστής, αναφερόμενος στην πολιτική μετανάστευσης του Τζο Μπάιντεν
LIFO NEWSROOM
Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Διεθνή / Βιετνάμ: Η νέα γεωπολιτική ισορροπία Ρωσίας, Κίνας και ΗΠΑ στην Ασία

Πώς το Βιετνάμ μεταμορφώνει τις διεθνείς συμμαχίες του, αναθερμαίνει τις σχέσεις με τη Ρωσία, αναζητά νέες ισορροπίες με τις ΗΠΑ και την Κίνα, και επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του στην Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Διεθνή / Η Λιθουανία κλείνει τα σύνορα με τη Λευκορωσία: «Δεν θα ανεχθούμε υβριδικές επιθέσεις», διαμηνύει η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός Ρουτζινιένε δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει το διάταγμα, το οποίο περιλαμβάνει μόνο πολύ περιορισμένες εξαιρέσεις για τους πολίτες της Λιθουανίας και της ΕΕ
LIFO NEWSROOM