Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ και τα θύματά του

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ και τα θύματά του Facebook Twitter
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για την ανάταξη της αμερικανικής βιομηχανίας και τη βελτίωση συμφωνιών του παρελθόντος με τις χώρες αυτές, οι οποίες δεν ευνοούσαν την οικονομία των ΗΠΑ. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για τη μεγαλύτερη αύξηση δασμών σε καιρούς ειρήνης σε πολλές χώρες-εμπορικούς εταίρους προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις, και ΜΜΕ των ΗΠΑ φτάνουν να τον κατηγορούν ότι κατάργησε την παγκοσμιοποίηση μόλις μέσα σε ένα απόγευμα. 

Ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής Robert Reich, ο οποίος ήταν για ένα διάστημα υπουργός Εργασίας του Μπιλ Κλίντον, υποστηρίζει ότι οι δασμοί από μόνοι τους δεν δημιουργούν περισσότερες αμερικανικές θέσεις εργασίας, ούτε οδηγούν σε αύξηση της αμερικανικής παραγωγής. Υποστηρίζει ότι ο λόγος για τον οποίο ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι για να προστατεύσει τους Αμερικανούς εργαζόμενους, αλλά για να αποσπάσει παραχωρήσεις από άλλες χώρες και εταιρείες που ζητούν εξαιρέσεις.

«Όλα έχουν να κάνουν με τη δυνατότητά του να μοιράζει τιμωρίες και ανταμοιβές», είπε. Ο Reich τον κατήγγειλε για χάος και στο εσωτερικό της χώρας, ειδικά για τις 7.000 θέσεις εργασίας που έχει περικόψει ήδη από τη Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης, με αποτέλεσμα η ιστοσελίδα της να καταρρέει, οι τηλεφωνικές γραμμές να είναι υπερφορτωμένες και οι δικαιούχοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές παραδέχονται το υπαρκτό πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας, αμφισβητούν ωστόσο έντονα την αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής των δασμών, με την οποία ο Τραμπ πιστεύει ότι θα το αντιμετωπίσει. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για την ανάταξη της αμερικανικής βιομηχανίας και τη βελτίωση συμφωνιών του παρελθόντος με τις χώρες αυτές, οι οποίες δεν ευνοούσαν την οικονομία των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές παραδέχονται το υπαρκτό πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας, αμφισβητούν ωστόσο έντονα την αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής των δασμών, με την οποία ο Τραμπ πιστεύει ότι θα το αντιμετωπίσει. 

Η Κίνα προχώρησε ήδη άμεσα σε αντίμετρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί ότι θα προχωρήσει και αυτή σε αντίμετρα και οι άλλες χώρες διαμαρτύρονται. Η πολιτική των δασμών του Τραμπ, ωστόσο, έχει οδηγήσει σχεδόν όλες τις χώρες να επιδιώξουν εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένους, ήταν και η αρχική του επιδίωξη, όταν προκαλούσε αυτό το χάος. 

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Τραμπ δείχνει να αδιαφορεί για την αναταραχή που έχει προκαλέσει στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία, και επιμένει ότι θα εφαρμόσει πιστά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ισχυρίζεται ότι τα έσοδα από τους δασμούς θα τα αξιοποιήσει για να αντισταθμίσει τα έσοδα από τις μεγάλες περικοπές φόρων που θα φέρει στους Αμερικανούς (σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, υπολογίζονται σε 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη δεκαετία), οι οποίες θα ωφελήσουν κυρίως τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ. 

Πέρα από τη διεθνή κριτική που αφορά στις σχέσεις με τις άλλες χώρες, πολλοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ, πλήττοντας περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. 

Τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι;

Οι Ευρωπαίοι για την ώρα προσπαθούν να κερδίσουν όσο χρόνο μπορούν, αλλά δεν είναι ενωμένοι απέναντι στον Τραμπ, ούτε όλες οι χώρες κρατούν την ίδια στάση. Όλες θέλουν να διαπραγματευτούν, ανάλογα με τα εθνικά συμφέροντα του κάθε κράτους-μέλους και την έκταση των εξαγωγών τους στις ΗΠΑ. «Πριν φτάσουν στα αντίμετρα, θα επιδιώξουν τη διαπραγμάτευση» έλεγε στη LiFO την περασμένη εβδομάδα Ευρωπαίος αξιωματούχος, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιχειρεί να συνεννοηθεί αυτές τις μέρες με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει μια κοινή γραμμή, η οποία για την ώρα δεν υπάρχει ούτε καν μεταξύ των ηγετών του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος, της κεντροδεξιάς. Η Ε.Ε. μοιάζει ακέφαλη και αδύναμη να αντιδράσει. Οι Γερμανοί ασχολούνται με τη συμφωνία που θα επιτρέψει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησής τους και το ίδιο κάνει και ο Φρίντριχ Μερτς, ο νικητής των γερμανικών εκλογών, ο οποίος έχει βάλει στον πάγο τα ευρωπαϊκά θέματα για την ώρα. 

«Η Ευρώπη είναι σε σοκ ακόμα. Θέλει να πάρει αποφάσεις αλλά δεν μπορεί. Περιμένει να δει τις επόμενες κινήσεις του Τραμπ για τους δασμούς αλλά και για την Ουκρανία», αναφέρει το στέλεχος της Ε.Ε. «Αν θέλει να πονέσει πραγματικά τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. θα έπρεπε να επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές Big Tech. Θα το κάνει; Αν φτάσει η κατάσταση στο μη περαιτέρω, ενδεχομένως να το κάνει. Αλλά θα έχει μεγάλες συνέπειες». 

Ως μια ακραία πολιτική που ωστόσο είναι δύσκολο να πάρει πίσω ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ, μιλώντας στη LiFO, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. «Ίσως την πάρει πίσω εν μέρει με επιμέρους διαπραγματεύσεις. Λογικά θα έχει σκεφτεί κάποια φόρμουλα που θα του δίνει μια ευελιξία ώστε να πει ότι αναγκάσαμε όλες τις χώρες να μας φέρονται τώρα καλύτερα».

Την ώρα που σχεδόν όλες οι χώρες κατηγορούν τον Τραμπ για τη ζημιά που θα προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε, ο ίδιος επιμένει ότι θα φέρει πολλά χρήματα στο δημόσιο ταμείο για να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές. Ποιοι θα πληγούν από τις αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων και ποιους θα ωφελήσουν οι φοροαπαλλαγές δεν το συζητά όμως, αλλά και το αποτέλεσμα για την ίδια την αμερικανική οικονομία είναι αμφίβολο, σύμφωνα με κορυφαίους οικονομικούς αναλυτές. Το αν θα υποχωρήσει, όπως εκτιμούν οι πιο αισιόδοξοι, ή όχι, θα το δούμε το επόμενο διάστημα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ