Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ και τα θύματά του

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ και τα θύματά του Facebook Twitter
Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για την ανάταξη της αμερικανικής βιομηχανίας και τη βελτίωση συμφωνιών του παρελθόντος με τις χώρες αυτές, οι οποίες δεν ευνοούσαν την οικονομία των ΗΠΑ. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, για τη μεγαλύτερη αύξηση δασμών σε καιρούς ειρήνης σε πολλές χώρες-εμπορικούς εταίρους προκαλούν διεθνείς αντιδράσεις, και ΜΜΕ των ΗΠΑ φτάνουν να τον κατηγορούν ότι κατάργησε την παγκοσμιοποίηση μόλις μέσα σε ένα απόγευμα. 

Ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής Robert Reich, ο οποίος ήταν για ένα διάστημα υπουργός Εργασίας του Μπιλ Κλίντον, υποστηρίζει ότι οι δασμοί από μόνοι τους δεν δημιουργούν περισσότερες αμερικανικές θέσεις εργασίας, ούτε οδηγούν σε αύξηση της αμερικανικής παραγωγής. Υποστηρίζει ότι ο λόγος για τον οποίο ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς σε ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι για να προστατεύσει τους Αμερικανούς εργαζόμενους, αλλά για να αποσπάσει παραχωρήσεις από άλλες χώρες και εταιρείες που ζητούν εξαιρέσεις.

«Όλα έχουν να κάνουν με τη δυνατότητά του να μοιράζει τιμωρίες και ανταμοιβές», είπε. Ο Reich τον κατήγγειλε για χάος και στο εσωτερικό της χώρας, ειδικά για τις 7.000 θέσεις εργασίας που έχει περικόψει ήδη από τη Διοίκηση Κοινωνικής Ασφάλισης, με αποτέλεσμα η ιστοσελίδα της να καταρρέει, οι τηλεφωνικές γραμμές να είναι υπερφορτωμένες και οι δικαιούχοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές παραδέχονται το υπαρκτό πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας, αμφισβητούν ωστόσο έντονα την αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής των δασμών, με την οποία ο Τραμπ πιστεύει ότι θα το αντιμετωπίσει. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για την ανάταξη της αμερικανικής βιομηχανίας και τη βελτίωση συμφωνιών του παρελθόντος με τις χώρες αυτές, οι οποίες δεν ευνοούσαν την οικονομία των ΗΠΑ. Οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές παραδέχονται το υπαρκτό πρόβλημα της αμερικανικής οικονομίας, αμφισβητούν ωστόσο έντονα την αποτελεσματικότητα αυτής της πολιτικής των δασμών, με την οποία ο Τραμπ πιστεύει ότι θα το αντιμετωπίσει. 

Η Κίνα προχώρησε ήδη άμεσα σε αντίμετρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί ότι θα προχωρήσει και αυτή σε αντίμετρα και οι άλλες χώρες διαμαρτύρονται. Η πολιτική των δασμών του Τραμπ, ωστόσο, έχει οδηγήσει σχεδόν όλες τις χώρες να επιδιώξουν εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένους, ήταν και η αρχική του επιδίωξη, όταν προκαλούσε αυτό το χάος. 

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Τραμπ δείχνει να αδιαφορεί για την αναταραχή που έχει προκαλέσει στις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ και στην παγκόσμια οικονομία, και επιμένει ότι θα εφαρμόσει πιστά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ισχυρίζεται ότι τα έσοδα από τους δασμούς θα τα αξιοποιήσει για να αντισταθμίσει τα έσοδα από τις μεγάλες περικοπές φόρων που θα φέρει στους Αμερικανούς (σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, υπολογίζονται σε 5,5 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη δεκαετία), οι οποίες θα ωφελήσουν κυρίως τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις μεγάλες επιχειρήσεις των ΗΠΑ. 

Πέρα από τη διεθνή κριτική που αφορά στις σχέσεις με τις άλλες χώρες, πολλοί οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι οι δασμοί θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ, πλήττοντας περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. 

Τι θα κάνουν οι Ευρωπαίοι;

Οι Ευρωπαίοι για την ώρα προσπαθούν να κερδίσουν όσο χρόνο μπορούν, αλλά δεν είναι ενωμένοι απέναντι στον Τραμπ, ούτε όλες οι χώρες κρατούν την ίδια στάση. Όλες θέλουν να διαπραγματευτούν, ανάλογα με τα εθνικά συμφέροντα του κάθε κράτους-μέλους και την έκταση των εξαγωγών τους στις ΗΠΑ. «Πριν φτάσουν στα αντίμετρα, θα επιδιώξουν τη διαπραγμάτευση» έλεγε στη LiFO την περασμένη εβδομάδα Ευρωπαίος αξιωματούχος, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιχειρεί να συνεννοηθεί αυτές τις μέρες με τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει μια κοινή γραμμή, η οποία για την ώρα δεν υπάρχει ούτε καν μεταξύ των ηγετών του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού κόμματος, της κεντροδεξιάς. Η Ε.Ε. μοιάζει ακέφαλη και αδύναμη να αντιδράσει. Οι Γερμανοί ασχολούνται με τη συμφωνία που θα επιτρέψει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησής τους και το ίδιο κάνει και ο Φρίντριχ Μερτς, ο νικητής των γερμανικών εκλογών, ο οποίος έχει βάλει στον πάγο τα ευρωπαϊκά θέματα για την ώρα. 

«Η Ευρώπη είναι σε σοκ ακόμα. Θέλει να πάρει αποφάσεις αλλά δεν μπορεί. Περιμένει να δει τις επόμενες κινήσεις του Τραμπ για τους δασμούς αλλά και για την Ουκρανία», αναφέρει το στέλεχος της Ε.Ε. «Αν θέλει να πονέσει πραγματικά τις ΗΠΑ, η Ε.Ε. θα έπρεπε να επιβάλει δασμούς στις αμερικανικές Big Tech. Θα το κάνει; Αν φτάσει η κατάσταση στο μη περαιτέρω, ενδεχομένως να το κάνει. Αλλά θα έχει μεγάλες συνέπειες». 

Ως μια ακραία πολιτική που ωστόσο είναι δύσκολο να πάρει πίσω ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ, μιλώντας στη LiFO, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας. «Ίσως την πάρει πίσω εν μέρει με επιμέρους διαπραγματεύσεις. Λογικά θα έχει σκεφτεί κάποια φόρμουλα που θα του δίνει μια ευελιξία ώστε να πει ότι αναγκάσαμε όλες τις χώρες να μας φέρονται τώρα καλύτερα».

Την ώρα που σχεδόν όλες οι χώρες κατηγορούν τον Τραμπ για τη ζημιά που θα προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε, ο ίδιος επιμένει ότι θα φέρει πολλά χρήματα στο δημόσιο ταμείο για να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές. Ποιοι θα πληγούν από τις αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων και ποιους θα ωφελήσουν οι φοροαπαλλαγές δεν το συζητά όμως, αλλά και το αποτέλεσμα για την ίδια την αμερικανική οικονομία είναι αμφίβολο, σύμφωνα με κορυφαίους οικονομικούς αναλυτές. Το αν θα υποχωρήσει, όπως εκτιμούν οι πιο αισιόδοξοι, ή όχι, θα το δούμε το επόμενο διάστημα.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ένα ελληνο-αλβανικό ανήκειν εν τη γενέσει;

Guest Editors / Μεταξύ ελληνικότητας και αλβανικότητας 

Μια έρευνα επιβεβαιώνει ότι η αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα αναδιαμορφώνει ριζικά τις έννοιες της ταυτότητας και του ανήκειν, αποκαλύπτοντας τις προκλήσεις και τις προοπτικές αυτής της νέας πραγματικότητας.
ΙΛΙΡΙΝΤΑ ΜΟΥΣΑΡΑΙ
ΕΠΕΞ Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Περιβάλλον / Ο μυστηριώδης κύριος Sweetman και η απίθανη ιστορία του σκοτεινού οξυγόνου

Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο για τη θαλάσσια ζωή και μπλόκαρε, έστω προσωρινά, τα σχέδια για εξορύξεις στον ανεξερεύνητο βυθό. Ο Andrew Sweetman μιλά στη LiFO για την έρευνα που έγινε απροσδόκητα viral και συγκρούστηκε με κολοσσούς, πολιτικές αποφάσεις και… το TikTok.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Ακροβατώντας / Ανακαλύφθηκε ο εχθρός

Τι σημασία έχουν τα μεγάλα σκάνδαλα, όταν η απειλή είναι μπροστά μας, όπως οι καραβιές Λίβυων και Σουδανών μεταναστών και πολιτικών προσφύγων που καταφθάνουν στη νότια Κρήτη και εισβάλλουν ανεξέλεγκτα στην πατρίδα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Κανελλόπουλος: «Να μας αποκαλούν “εφημερίδα των συριζαίων”; Εντάξει... γελάμε»

Ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και του e-tetRadio μιλά για την εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας τις τελικές συζητήσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, για την κρίση της αριστεράς, την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το μέλλον του Τύπου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Οπτική Γωνία / «Είμαι Ισραηλινός, κι αυτό λειτουργεί πια ως ετυμηγορία» 

Ο θεατρικός σκηνοθέτης Guy Ben-Aharon, που βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, γράφει στη LiFO για την απόρριψη που βιώνει τόσο στην πατρίδα του όσο και στο εξωτερικό ως Ισραηλινός που υποστηρίζει την ελευθερία της Παλαιστίνης. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Οπτική Γωνία / «ΟΠΕΚΕΠΕ: Χρόνιες παθογένειες» vs ποινικών ευθυνών

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έστειλε πριν από λίγο καιρό στη Βουλή τη δικογραφία για Αυγενάκη και Βορίδη, αλλά η ΝΔ δεν βλέπει ποινικές ευθύνες υπουργών στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ και επιμένει ότι πρόκειται για «διαχρονικές παθογένειες». 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί κανείς δεν μας προστατεύει από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν μας προστατεύει κανείς από τον ανεξέλεγκτο θόρυβο;

Η Κομισιόν στέλνει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν έχει υιοθετήσει τα απαραίτητα σχέδια δράσης για την ηχορρύπανση. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητά μας; Μιλά στη LiFO ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γεώργιος Παπανικολάου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ