Νιώθοντας γεροντοφασέα στην τοποθεσία «γραφείο με GenZers»

Πώς έμαθα για τον Θείο Τζόνι με τη θυμαρορίγανη Facebook Twitter
Αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο Θείος Τζόνι με τη θυμαρορίγανη, τελείωσες.
0

«ΤΙ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ;» ΕΙΠΑ. «Δεν μπορώ να αλλάξω τα settings του meeting στο Teams», πρόσθεσα. «Το πατάω και δεν πατιέται, ρε παιδιά», μονολόγησα πατώντας ξανά και ξανά το δεξί κλικ στο ποντίκι σαν μανιακή. «Όλα εντάξει, μπούμερ»; μου είπε συγκαταβατικά μια 28χρονη συνάδελφος και επέστρεψε στην οθόνη της.

Πριν από περίπου έξι μήνες άλλαξα δουλειά και για πρώτη φορά ξεκίνησα να δουλεύω με ανθρώπους πολύ νεότερούς μου. Μέχρι τώρα δούλευα πάντα ή με μεγαλύτερους ή με συνομήλικους. Τώρα σε μια ομάδα 13 ατόμων μόνο τρεις είμαστε άνω των 40. Οι περισσότερες συνάδελφοί μου είναι μεταξύ 23 και 33. Οι πιο νέες θα μπορούσαν να είναι κόρες μου. Το γράφω και νιώθω σχεδόν προδομένη.

Την ώρα που πάλευα με τα settings του teams, θυμήθηκα τη μητέρα μου. Η φράση «αυτό το κινητό πάλι κάτι κάνει» είναι η μόνιμη επωδός της. Εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να ξεφορτωθεί ένα feature από το κινητό της – στην ταπετσαρία της παμπάλαιας συσκευής της με τη 18αρα γραμματοσειρά για την πρεσβυωπία εναλλάσσονται κείμενα από site. («Διακόσιοι τρόποι να αδυνατίσετε με μηλόξιδο», «Συγκινεί ο ιερέας-οικοδόμος της Χάλκης», «Τροφές που κάνουν κακό στη μνήμη μας»). «Μόνο του, κάτι έκανε πάλι», λέει συνέχεια για το λάπτοπ της, το οποίο έχει μαζέψει ό,τι ιό υπάρχει. Όλες οι συσκευές που πέφτουν στα χέρια της είναι με κάποιον μαγικό τρόπο δαιμονισμένες.

Ζούμε σε μια εποχή που λατρεύει τη νεότητα. Πέρα από το ότι όλοι πρέπει να μένουν εμφανισιακά νέοι πάση θυσία, η γενιά μας έχει ένα πρόβλημα ακόμα – ως millennials, έστω και geriatric millennials, θέλουμε να νιώθουμε πως είμαστε ακόμα επιδραστικοί, πως ξέρουμε ακόμα πού είναι «η φάση». 

Οι νέες μου συνάδελφοι είναι φανταστικές, με αυτοπεποίθηση, φιλοδοξίες και γνώση του αντικειμένου τους. Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, αλλά εμείς σε εκείνη τη μακρινή ηλικία θυμίζαμε αθώα παπάκια που έπρεπε κάποιος να τα πάρει από τη μανούλα τους και να τα αμολήσει στον ωκεανό. Ο κόσμος τους είναι απόλυτα συναρπαστικός: έχουν μακριά μυτερά νύχια τα οποία συχνά ακολουθούν εποχικές θεματικές: κολοκύθες για το Ηalloween! Κόκκινα ελαφάκια για τα Χριστούγεννα! (Περιμένω ήδη τις μαργαριτούλες για το Πάσχα). Επίσης μιλάνε συνέχεια για το «Κωνσταντίνου και Ελένης». Την έχω δει κι εγώ τη σειρά αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για το σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης γενιάς, μια πολιτιστική μάστιγα που κυριεύει τα πάντα. Έχουν κολλήσει γνωμικά από τη σειρά στην πόρτα. Ανταλλάσσουν memes και ατάκες από σκηνές με random δευτεραγωνιστές που έπαιζαν σε ενάμισι επεισόδιο. Με λίγα λόγια, αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο Θείος Τζόνι με τη θυμαρορίγανη, τελείωσες.

Φυσικά και με κορόιδεψαν ανελέητα μια μέρα που είπα αφηρημένη ότι θα πάρω σπίτι το κομπιούτερ μου – έπρεπε να πω ότι θα πάρω σπίτι το λάπτοπ. Είναι γενικά ατάραχες, αλλά αν θελήσω να δω τον φόβο στα μάτια τους, μπορώ να τους μιλήσω για τη γέννα. Ή για τον θηλασμό. 

Σημειολογούσαμε πάντα τόσο πολύ για το χάσμα των γενεών; Νομίζω πως όχι. Ίσως το χάσμα να μοιάζει αβυσσαλέο πια χάρη στην ιλιγγιώδη πρόοδο της τεχνολογίας. Γεννήθηκα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, μεγάλωσα στα τελευταία αναλογικά χρόνια. Το γεγονός πως δεν υπήρχαν καν κινητά τηλέφωνα μοιάζει μυθικό στα μάτια των νεότερων συναδέλφων μου. 

Ζούμε σε μια εποχή που λατρεύει τη νεότητα. Πέρα από το ότι όλοι πρέπει να μένουν εμφανισιακά νέοι πάση θυσία, η γενιά μας έχει ένα πρόβλημα ακόμα – ως millennials, έστω και geriatric millennials, θέλουμε να νιώθουμε πως είμαστε ακόμα επιδραστικοί, πως ξέρουμε ακόμα πού είναι «η φάση». 

Στην πραγματικότητα, το να συναναστρέφεται κανείς καθημερινά την Gen Ζ σε κάνει να χάνεις κάθε ψευδαίσθηση νεότητας. H πικρή αλήθεια είναι πως δεν είμαστε επιδραστικοί, συχνά είμαστε απλώς γεροντοφασέοι σαραντάρηδες που λένε «μπρο», βαράνε τατουάζ, πίνουν φυσικά κρασιά και πάνε σε συναυλίες του ΛΕΞ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία «περίπου το 2035», σύμφωνα με νέα μελέτη

Οικονομία / H Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία «περίπου το 2035», σύμφωνα με νέα μελέτη

«Είναι πιθανό να είναι από τις πιο ανατρεπτικές γενιές για τις οικονομίες, τις αγορές και τα κοινωνικά συστήματα», προβλέπουν οι ερευνητές, αν και επισημάνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι zoomers σήμερα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Ακροβατώντας / Μήπως γέρνουμε πολύ ακροδεξιά;

Μια μεγάλη έρευνα αποτυπώνει αυτή την αρνητική πραγματικότητα. Tο 17,5% των ερωτηθέντων δείχνει προτίμηση «σε ορισμένες περιπτώσεις» στη δικτατορία, ενώ το 28,4% του γενικού πληθυσμού αναγνωρίζει «καλές πλευρές στη δικτατορία της 21ης Απριλίου του 1967»!
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι για την Ελλάδα και το ευρώ.

Έρευνα / Οι διανοούμενοι που «κανονικοποίησαν» τον Έπσταϊν και οι διάλογοι με τον Τσόμσκι

Το ηθικo-πολιτικό ζήτημα γύρω από την υπόθεση Έπσταϊν, το ενδιαφέρον για το οικονομικό δράμα που ζούσε η Ελλάδα το 2015 και ο «αριστερός φίλος» για τον οποίο έλεγε ότι έστειλε το ιδιωτικό του αεροπλάνο στην Αθήνα για να τον μεταφέρει στη Νέα Υόρκη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Οπτική Γωνία / Πόσο κοντά βρίσκεται η Ευρώπη στο ενδεχόμενο σύγκρουσης με τη Ρωσία;

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβουνέλη, μιλά στη LiFO για την πιθανότητα ευρύτερης σύρραξης μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας, την κλιμάκωση υβριδικών επιθέσεων και τη χρήση drones που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, ενώ εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες για την επιτυχία των συνομιλιών σχετικά με την «επόμενη μέρα» της Ουκρανίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους

Οπτική Γωνία / Παραδείγματα αλήθειας και θάρρους. H δολοφονία του Μεχντί Κεσασί

Ο μόνος τρόπος να τιμήσει κανείς τα θύματα δολοφονιών είναι αποφεύγοντας τη συμβατική μιντιακή και πολιτική ρητορική, τον ευπώλητο εξωτισμό του κακού ή την υπερ-αστυνομική δημαγωγία.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Οπτική Γωνία / Το γκροτέσκο ξεκίνημα της «Ιθάκης» του Τσίπρα

Από πρώην «ριζοσπάστης μαρξιστής» ο Αλέξης Τσίπρας αυτοπαρουσιάζεται στο βιβλίο του ως ένας πολιτικός που παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις του με βάση ουρανόσταλτα σημάδια της μοίρας και την «κραυγή ενός περιστεριού». Οι παλιοί του σύντροφοι διαψεύδουν πλήθος περιστατικών που περιγράφει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Οπτική Γωνία / Γιατί στολίζουμε όλο και νωρίτερα για Χριστούγεννα;

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί τι κρύβεται πίσω από την πρόωρη προσμονή των Χριστουγέννων αλλά και γιατί για πολλούς η γιορτινή περίοδος γίνεται πηγή άγχους αντί χαράς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Κλιματική Αλλαγή / «Περιμένουμε καρτερικά και αποσβολωμένοι την επόμενη καταστροφή»

Με αφορμή την COP30 που φιλοξενείται φέτος στην καρδιά του Αμαζονίου, συνομιλούμε με τον Γιώργο Δικαίο, κύριο ερευνητή της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία (ΕΚΠΑ) και του ΕΛΙΑΜΕΠ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ