Νιώθοντας γεροντοφασέα στην τοποθεσία «γραφείο με GenZers»

Πώς έμαθα για τον Θείο Τζόνι με τη θυμαρορίγανη Facebook Twitter
Αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο Θείος Τζόνι με τη θυμαρορίγανη, τελείωσες.
0

«ΤΙ ΚΑΝΩ ΤΩΡΑ;» ΕΙΠΑ. «Δεν μπορώ να αλλάξω τα settings του meeting στο Teams», πρόσθεσα. «Το πατάω και δεν πατιέται, ρε παιδιά», μονολόγησα πατώντας ξανά και ξανά το δεξί κλικ στο ποντίκι σαν μανιακή. «Όλα εντάξει, μπούμερ»; μου είπε συγκαταβατικά μια 28χρονη συνάδελφος και επέστρεψε στην οθόνη της.

Πριν από περίπου έξι μήνες άλλαξα δουλειά και για πρώτη φορά ξεκίνησα να δουλεύω με ανθρώπους πολύ νεότερούς μου. Μέχρι τώρα δούλευα πάντα ή με μεγαλύτερους ή με συνομήλικους. Τώρα σε μια ομάδα 13 ατόμων μόνο τρεις είμαστε άνω των 40. Οι περισσότερες συνάδελφοί μου είναι μεταξύ 23 και 33. Οι πιο νέες θα μπορούσαν να είναι κόρες μου. Το γράφω και νιώθω σχεδόν προδομένη.

Την ώρα που πάλευα με τα settings του teams, θυμήθηκα τη μητέρα μου. Η φράση «αυτό το κινητό πάλι κάτι κάνει» είναι η μόνιμη επωδός της. Εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να ξεφορτωθεί ένα feature από το κινητό της – στην ταπετσαρία της παμπάλαιας συσκευής της με τη 18αρα γραμματοσειρά για την πρεσβυωπία εναλλάσσονται κείμενα από site. («Διακόσιοι τρόποι να αδυνατίσετε με μηλόξιδο», «Συγκινεί ο ιερέας-οικοδόμος της Χάλκης», «Τροφές που κάνουν κακό στη μνήμη μας»). «Μόνο του, κάτι έκανε πάλι», λέει συνέχεια για το λάπτοπ της, το οποίο έχει μαζέψει ό,τι ιό υπάρχει. Όλες οι συσκευές που πέφτουν στα χέρια της είναι με κάποιον μαγικό τρόπο δαιμονισμένες.

Ζούμε σε μια εποχή που λατρεύει τη νεότητα. Πέρα από το ότι όλοι πρέπει να μένουν εμφανισιακά νέοι πάση θυσία, η γενιά μας έχει ένα πρόβλημα ακόμα – ως millennials, έστω και geriatric millennials, θέλουμε να νιώθουμε πως είμαστε ακόμα επιδραστικοί, πως ξέρουμε ακόμα πού είναι «η φάση». 

Οι νέες μου συνάδελφοι είναι φανταστικές, με αυτοπεποίθηση, φιλοδοξίες και γνώση του αντικειμένου τους. Δεν μου αρέσουν οι γενικεύσεις, αλλά εμείς σε εκείνη τη μακρινή ηλικία θυμίζαμε αθώα παπάκια που έπρεπε κάποιος να τα πάρει από τη μανούλα τους και να τα αμολήσει στον ωκεανό. Ο κόσμος τους είναι απόλυτα συναρπαστικός: έχουν μακριά μυτερά νύχια τα οποία συχνά ακολουθούν εποχικές θεματικές: κολοκύθες για το Ηalloween! Κόκκινα ελαφάκια για τα Χριστούγεννα! (Περιμένω ήδη τις μαργαριτούλες για το Πάσχα). Επίσης μιλάνε συνέχεια για το «Κωνσταντίνου και Ελένης». Την έχω δει κι εγώ τη σειρά αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πως πρόκειται για το σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης γενιάς, μια πολιτιστική μάστιγα που κυριεύει τα πάντα. Έχουν κολλήσει γνωμικά από τη σειρά στην πόρτα. Ανταλλάσσουν memes και ατάκες από σκηνές με random δευτεραγωνιστές που έπαιζαν σε ενάμισι επεισόδιο. Με λίγα λόγια, αν δεν ξέρεις ποιος είναι ο Θείος Τζόνι με τη θυμαρορίγανη, τελείωσες.

Φυσικά και με κορόιδεψαν ανελέητα μια μέρα που είπα αφηρημένη ότι θα πάρω σπίτι το κομπιούτερ μου – έπρεπε να πω ότι θα πάρω σπίτι το λάπτοπ. Είναι γενικά ατάραχες, αλλά αν θελήσω να δω τον φόβο στα μάτια τους, μπορώ να τους μιλήσω για τη γέννα. Ή για τον θηλασμό. 

Σημειολογούσαμε πάντα τόσο πολύ για το χάσμα των γενεών; Νομίζω πως όχι. Ίσως το χάσμα να μοιάζει αβυσσαλέο πια χάρη στην ιλιγγιώδη πρόοδο της τεχνολογίας. Γεννήθηκα στις αρχές της δεκαετίας του ’80, μεγάλωσα στα τελευταία αναλογικά χρόνια. Το γεγονός πως δεν υπήρχαν καν κινητά τηλέφωνα μοιάζει μυθικό στα μάτια των νεότερων συναδέλφων μου. 

Ζούμε σε μια εποχή που λατρεύει τη νεότητα. Πέρα από το ότι όλοι πρέπει να μένουν εμφανισιακά νέοι πάση θυσία, η γενιά μας έχει ένα πρόβλημα ακόμα – ως millennials, έστω και geriatric millennials, θέλουμε να νιώθουμε πως είμαστε ακόμα επιδραστικοί, πως ξέρουμε ακόμα πού είναι «η φάση». 

Στην πραγματικότητα, το να συναναστρέφεται κανείς καθημερινά την Gen Ζ σε κάνει να χάνεις κάθε ψευδαίσθηση νεότητας. H πικρή αλήθεια είναι πως δεν είμαστε επιδραστικοί, συχνά είμαστε απλώς γεροντοφασέοι σαραντάρηδες που λένε «μπρο», βαράνε τατουάζ, πίνουν φυσικά κρασιά και πάνε σε συναυλίες του ΛΕΞ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

H Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία «περίπου το 2035», σύμφωνα με νέα μελέτη

Οικονομία / H Gen Z θα γίνει η πλουσιότερη γενιά στην ιστορία «περίπου το 2035», σύμφωνα με νέα μελέτη

«Είναι πιθανό να είναι από τις πιο ανατρεπτικές γενιές για τις οικονομίες, τις αγορές και τα κοινωνικά συστήματα», προβλέπουν οι ερευνητές, αν και επισημάνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι zoomers σήμερα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ