Ένοχη η Μαρίν Λεπέν για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος

Ένοχη η Μαρίν Λεπέν για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος Facebook Twitter
Μαρίν Λεπέν/ Φωτ.: EPA
0

Σε μια ιστορική απόφαση για τη γαλλική πολιτική σκηνή, η Μαρίν Λεπέν, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National), κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο του Παρισιού για υπόθεση υπεξαίρεσης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μαζί της καταδικάστηκαν και οκτώ ευρωβουλευτές του κόμματος.

Η υπόθεση αφορά την περίοδο 2004-2016, κατά την οποία η Λεπέν και συνολικά 24 στελέχη του κόμματος φέρονται να εκμεταλλεύτηκαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα ποσά αυτά, τα οποία προορίζονταν για την κάλυψη εξόδων ευρωβουλευτών, χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή προσωπικού του κόμματος στη Γαλλία, γεγονός που συνιστά παράνομη χρήση ευρωπαϊκών πόρων.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε παρατυπία, υποστηρίζοντας ότι οι πληρωμές αφορούσαν κανονικές εργασίες υπαλλήλων του κόμματος που παρείχαν υποστήριξη στους ευρωβουλευτές. Ωστόσο, μετά από εννιά εβδομάδες ακροαματικής διαδικασίας, το δικαστήριο δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της υπεράσπισης και κατέληξε σε καταδικαστική απόφαση.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει από το δικαστήριο να επιβληθεί άμεση πενταετής απαγόρευση ανάληψης δημόσιου αξιώματος στη Μαρίν Λεπέν, γεγονός που, αν τελικά εφαρμοστεί, ενδέχεται να της στερήσει τη δυνατότητα συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές του 2027, τις οποίες η ίδια έχει δηλώσει πως θα είναι η τελευταία της πολιτική διεκδίκηση για την κορυφή του γαλλικού κράτους.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης πολιτικής επιρροής για τον Εθνικό Συναγερμό, ο οποίος παρουσιάζει ενισχυμένα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών του 2024. Η καταδίκη της ηγέτιδάς του ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια εικόνα του κόμματος, αλλά και στην προσωπική της πολιτική καριέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μέλη του Εθνικού Συναγερμού βρέθηκαν αντιμέτωπα με τη δικαιοσύνη για διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ήδη από τη δεκαετία του 2010, οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές είχαν κινήσει ελέγχους για την οικονομική δραστηριότητα του κόμματος στις Βρυξέλλες.

Η υπόθεση αναμένεται να έχει συνέχεια, καθώς οι δικηγόροι της Μαρίν Λεπέν προσανατολίζονται σε έφεση κατά της απόφασης. Ωστόσο, η πολιτική φθορά είναι ήδη αισθητή.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM